U trendu

Zastrašujuće: Novi nuklearni test Severne Koreje može da izazove svetsku katastrofu (video)

Kineski geolozi su upozorili Severnu Koreju na moguće katastrofalne posledice ako izvrši još jedan nuklearni test u planinskoj regiji Pangje-ri, prenose mediji u regionu.

Kineski naučnici su u petak upozorili da bi još jedan test mogao da dovede do „masivnog urušavanja planine, što bi uzrokovalo nanošenje radioaktivnog otpada preko granice u Kinu“. Severna Koreja je posle poslednjeg i najjačeg testa zapretila testiranjem hidrogenske bombe iznad Tihog okeana, a vladin službenik u sredu je poručio SAD-u da mora „doslovno da shvati pretnje“.

Američki ministar odbrane Džim Matis posetio je demilitarizovanu zonu između Severne i Južne Koreje u petak. Naglasio je potrebu za diplomatskim rešenjem krize, ali takođe je zapretio „snažnom vojnom reakcijom“ ako Pjongjang posegne za nuklearnim oružjem.

Severna Koreja je na ovom području početkom septembra izvela već šesti nuklearni test, a američki naučnici su upozorili da je njime „možda deformirsana Zemljina kora“.

„Niz podrhtavanja tla i odrona u blizini severnokorejske eksperimentalne nuklearne baze verovatno znači da je šesta i najveća nuklearna eksplozija destabilizovala regiju Pangje-ri gde se sprovode nuklearni testovi i da ta lokacija neće moći još dugo da se koristi u tu svrhu“, izjavili su stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.