U trendu

Zatvoreno naftno polje „El fil“ na jugu Libije

TRIPOLI – Nacionalna naftna kompanija Libije saopštila je danas da je pod prinudom zatvorila naftno polje „El fil“ na jugu zemlje pošto je grupa neidentifikovanih osoba u subotu ušla u njega i praktično zaustavila proizvodnju.

Plemenske vođe u južnom regionu objavile su u subotu zatvaranje polja u video izjavi i zahtevale smenu predsednika Nacionalne naftne kompanije Mustafe Sanale i pravednu raspodelu prihoda od nafte na tri glavna regiona Libije, prenosi AP.

Oni su takođe pozvali premijera Abdula Hamida Dbeibaha da preda vlast vladi rivalskog premijera Fatija Bašage koju je imenovao parlament.

Kompanija je najavila da će se pozvati na „višu silu“, regulativu koja joj omogućava da zbog vanrednih okolnosti izađe iz ugovornih obaveza, navodi AP.

Još uvek se ne zna koliko će barela nafte Libija izgubiti zbog zatvaranja tog naftnog polja.

Proizvodnja u zemlji bila je oko 1,2 milijarde barela dnevno.

Prošlog meseca, naoružana grupa ljudi je zatvorila „El fil“ i još jedno naftno polje, „El šarare“, najveće u Libiji, koje je ponovo otvoreno nekoliko dana kasnije, nakon pregovora koje su vodili plemenski lideri.

Libija je već godinama podeljena između rivalskih administracija na istoku i zapadu, od kojih svaku podržavaju različite oružane formacije i vlade stranih zemalja, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar