U trendu

Zelenski otkrio uslov za nastavak pregovora sa Rusijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je u utorak da Rusija mora da prestane sa bombardovanjem ukrajinskih gradova pre otpočinjanja pregovora o potpunom prekidu vatre, a nakon što prva runda razgovora dve strane ove nedelje nije donela rezultate.

U intervjuu iz dobro čuvanog vladinog kompleksa, Zelenski je pozvao članice NATO da uvedu zonu zabrane letova, kako bi se zaustavile ruske vazdušne snage, i naglasio da bi to bila preventivna mera koja ne bi trebalo da uvuče Alijansu u rat sa Rusijom, prenosi Rojters.

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti prestonicu u trenutku kada ruske snage napreduju ka Kijevu, takođe je rekao da će njegova zemlja zahtevati pravno obavezujuće bezbednosne garancije ako NATO zatvori vrata Ukrajini za članstvo u Alijansi.

Govoreći o ukrajinskim uslovima za dalje razgovore sa Moskvom, Zelenski je u zajedničkom intervjuu za Rojters i CNN izjavio da je potrebno samo da se zaustavi rusko bombardovanje civila i da se onda sedne za pregovarački sto.

Upravo dok je govorio, pojavila se vest da je ruski projektil pogodio TV toranj u glavnom gradu Ukrajine, a ranije danas projektili su pogodili centar istočnog grada Harkova, navodi Rojters.

Ukrajina je dobila pošiljke oružja od članica NATO kako bi izdržala vojnu invaziju punog obima koju je Moskva pokrenula prošle nedelje, a Zapad je takođe uveo oštre sankcije ruskoj ekonomiji.

Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da učini i korak više, uključujući uvođenje zone zabranjenih letova nad Ukrajinom, a, kako je rekao, predsednik SAD Džozef Bajden mu je lično preneo da sada nije vreme za uvođenje takve mere.

Ukrajina vrši pritisak na NATO da se ubrza njen ulazak u savez, čemu se Rusija žestoko protivi i što je, kako se navodi, jedan od razloga Moskve za pokretanje vojne operacije.

„Ako naši partneri nisu spremni da nas prime u NATO zato što Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO, treba da razrade zajedničke bezbednosne garancije za Ukrajinu“, rekao je Zelenski.

To bi po njemu trebalo da obezbedi Ukrajini teritorijalni integritet, bezbednost granica, kao i posebne odnose sa svim njenim susedima, a takve garancije, kako je naglasio Zelenski, bi bile pravno obavezujuće, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)