Zeman demantovao ruske optužbe da je Češka umešana u trovanje Skripalja

Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je da je iznošenjem podatka da je u Češkoj testiran jedan od otrova iz grupe novičoka, ali ne onaj kojim je otrovan bivši dvostruki agent Skripalj, jasno demantovao optužbe iz Rusije da bi Češka mogla da bude umešana u taj atentat u Velikoj Britaniji.

„Ja sam opovrgao rusko podozrenje jer je kod nas proizvodjena i testirana materija A230. Oni koji tvrde da zastupam ruske interese bi trebalo da shvate da sam u stvari opovrgao ruske tvrdnje“, kazao je sinoć Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu češkoj privatnoj televiziji TV Barandov.

Češki predsednik neprestano je na udaru kritika i iz opozicije i češke vlade zbog toga što je na osnovu tajnih izveštaja o civilne i vojne obaveštajne službe, nakon prvih optužbi iz Moskve da je otrov kojim je izveden napad na Skripalja mogao biti iz Češke, izjavio da u Češkoj jeste proizveden i testiran novičok, ali drugi otrov iz te grupe, A-230 a ne A-234 kojim je napadnut Skripalj.

Zemana optužuju da je svojoj zemlji napravio „medvedju uslugu“ i poslužio Rusiji kao „korisni idiot“ da tu izjavu upotrebi propagandno kao navodni dokaz da Moskva nije umešana u trovanje Skripalja jer je novičoka, ne precizirajući da se radi o drugom otrovu iz te grupe i po Zemanovim tvrdnjama u Češkoj bilo.

„Da je Velika Britanija sačekala makar mesec dana što ne bi bio problem, ili bi Velika Britanija potkrepila svoje optužbe nekim dokazima ili ne bi. Ja sam primetio da navodno Velika Britanija sada čak povlači sa Fejsbuka vesti o tome kao neosnovane. Neka. Svakome od nas se desi da nekada nekog optuži, a posle se pokaže da to nije istina. I ja bih rado želeo da znam ko je dvostrukog agenta Skripalja otrovao tako amaterski da se taj agent veoma brzo oporavio“, rekao je Zeman.

Češki predsednik pravdao je i svoje prisustvo na prijemu u ruskoj ambasadi u Pragu 9. maja time da je išao samo da oda poštu i zahvalnost za 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobadjajući Čehoslovačku od nemačke fašističke okupacije krajem Drugog svetskog rata.

„Bila bi svinjarija kada im ne bih na taj način odao poštu“, kazao je češki predsednik u svom redovnom intervjuu za TV Barandov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.