Zeman za formiranje armije EU za odbranu od izbeglica

Foto: Beta

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da formira zajedničku armiju da odbrani granice pred talasom  izbeglica, efikasnije nego plotovijer, kako se našalio, u Srbiji su već pokupovali sve makaze da seku plot s Madjarskom.

„Naravno da sam za to da Evropska unija štiti svoje granice. Kada sam pre dve godine u Strazburu govorio o potrebi zajedničke armije, neki su se smeškali. Danas bi nam takva armija bila potrebna“, kazao je Zeman na godišnjem susretu sa češkim ambasadorima u Pragu.

Češki predsednik upozorio je da evropska agencija za zaštitu granica Fronteks ima svega nekoliko loše ili nikako naoružanih brodića i ne može da izadje na kraj sa švercerima izbeglica naoružanim „kalašnjikovima“, a da je glavna greška EU to što nema političke volje da obezbedi granice.

„Nakon iskustava s Berlinskim zidom, ja lično imam izvesnu averziju prema plotovima, a da ne govorim o tome da su u Srbiji navodno već pokupovali sve makaze za sečenje lima, tako da je vrlo verovatno da ih plot neće zaustaviti. Sećam se starih Krićana koje su pitali zašto nemaju zidine a oni su odgovorili ´naše zidine su naši muškarci´“, rekao je Zeman.

Češki predsednik kritikovao je Italiju i Grčku kojima je Češka ponudila pomoć u obezbedjenju granica, a one uopšte nisu reagovale na tu ponudu.

Od početka godine je u Češku ušlo svega nešto preko 3.000 izbeglica, i to samo u tranzitu, na putu u Nemačku i skandinavske zemlje, a i one izbeglice koje privede policija i zatraže azil u Češkoj, nastavljaju put čim je to moguće dalje.

Prema podacima češke Policije za strance, poslednjih dana se struktura izbeglica koji dopru do Češke promenila i dok su to donedavno bili mahom muškarci, sada počinju da preovladjuju grupe u kojima su žene i deca.

Češki predsednik poznat je po oštrom stavu prema izbeglicama i kada su letos u jednom od centara gde neke od izbeglica čekaju deportaciju izbili protesti uz zahtev da ih Češka deportuje, ali u Nemačku, Zeman je poručio izbeglicama da poštuju češke zakone a ako im se ne svidja, neka se vrate u domovinu.

Kao i zvaničnici susedne Slovačke, i češki predsednik zalaže se da Češka primi hrišćane iz Sirije i Iraka, jer oni mogu da se integrišu u češko društvo, dok se, kada su u pitanju muslimani koji beže od rata i Islamske države, Zeman zalaže da im se pomogne u izbegličkim logorima na Bliskom istoku.   

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar