U trendu

Zemanova dva argumenta za povlačenje priznanja Kosova

PRAG – Ceški predsednik Miloš Zeman, koji je u Beogradu izjavio da namerava da pokrene pitanje o mogućnosti da Prag povuče priznanje Kosova, za češke medije kaže da će za to imati dva argumenta – istrage koje se vode pred Specijalnim sudom protiv kosovskih zvaničnika i to što je Donji dom parlamenta svojevremeno sugerisao da se ne priznaje nezavisnost KiM.

On je na kraju posete Srbiji rekao da je njegov stav o Kosovu odavno poznat i da ne predstavlja iznenađenje.

Zeman je podsetio da je Donji dom češkog parlamenta usvojio rezoluciju u kojoj se traži da vlada ne prizna Kosovo, ali se vlada, na čijem je čelu bio Mirek Topolanek oglušila o tu rezoluciju.

Njegov drugi argument tiče se istraga o ratnim zločinima koje se vode protiv kosovskih političara na vlasti, počev od premijera.

„To je, složićete se, ipak različito od istraga za privredni kriminal“.

„Na sastanku sa zvaničnicima za ustavna pitanja, kojih ima četvoro, pokušaću da iznesem te argumente. Bilo da uspem ili ne – to je život“, kaže Zeman, a prenosi ČTK.

On je, takođe, rekao da nije pozvao kosovskog predsednika Hašima Tačija na samit lidera Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, dok predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste.

Upitan da li bi se stvari promenile ako bi demokratske snage, neopterećene prošlošću, pobedile na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, Zeman kaže da naravno bi, ali da ne treba biti toliko optimističan da će se tako nešto i desiti.

„Nažalost, demokratske snage na Kosovu su veoma slabo zastupljene“, zaključio je on.

Takođe on kaže da bi voleo da dođe do pomirenja između kosovskih Albanca i Srba.

„Ali, jedno su želje, a drugo činjenice“, rekao je Zeman i podsetio na takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije.

„To, definitvno, nisu koraci u pravcu kompromisa“, zaključio je Zeman.

(Tanjug)

Napišite komentar