Zemanovi redari i pristalice iz štaba pesnicama na novinare

Češka policija povela je istragu izgreda kada su redari i pristalice češkog predsednika Miloša Zemana u izbornom štabu sinoć napali pesnicama akreditovane novinare, oborili i oštetili kameru češke privatne televizije TV Nova i prostački izvredjali i novinarke.

Napad Zemanovih redara na novinare odigrao se u Hotelu TOP u Pragu, gde se u izbornom štabu slavila pobeda predsednika Zemana u drugom krugu predsedničkih izbora u petak i subotu, kada je Zeman već otišao.

Novinari su hteli da snime dolazak hitne pomoći po jednog Zemanovog gosta u štabu kome je pozlilo ili se srušio mrtav pijan sa flašom piva u ruci.

Na to su reagovali redari Zemanovog štaba, prostački počeli da teraju i guraju novinare da zatvore taj deo sale, jedan od redara je oborio na zemlju TV kameru a u pomoć im je pohitao i jedan od Zemanovih gostiju sa istom žutom novinarskom propusnicom i napao pesnicama jednog od novinara koji je objašnjavao da samo rade svoj posao.

Guranje i vulgarno vredjanje nisu izbegle ni prisutne novinarke.

„Izgredom se na osnovu snimaka u medijima bavi policija“, saopštila je na Tviteru češka policija.

Ve štábu Miloše Zemana. Podporovatel si dovolil i na mě #Volby2018 #PrezidentskeVolby2018 #seznamzpravy #televizeseznam pic.twitter.com/YHkgoqKZo7

— Pavlína Kosová (@pavlina_kosova) January 27, 2018

Zemanov portparol Jirži Ovčaček prvo je portalu Aktualne.cz kazao da ga to uopšte ne interesuje, ali kada su snimci napada na novinare preplavili internet kazao je Češkom radiju da napadači nisu iz državnog obezbedjenja predsednika Zemana a da je pokušao da pozove novinare koji su napadnuti na kafu kao svojevrsno izvinjenje.

„Sigurno ne kažem da za to odgovornost snosi predsednik Zeman“, kazao je Ovčaček.

Predsednik Zeman je prethodno iskoristio konferenciju za novinare nakon objavljene pobede da izvredja novinare, kada je reportetu češkog javnog tv servisa kazao da ima glas kao mutant, listu Lidove novine poručio da ga je davno uverio da su novinari budale i istakao da su novinari manje inteligentni od običnog gradjanina.

„To je sramota za evropsku demokratiju. Napadi na novinare moraju da prestanu“, osudili su izgred Reporteri bez granica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.