U trendu

Žene u Južnoj Koreji pristupaju pokretu „Četiri ne“ tražeći rodnu ravnopravnost

SEUL – Mnoge žene u Južnoj Koreji su toliko prezasićene muškom dominacijom da su poslednjih godina zauzele radikalan stav: odbijaju da se udaju, izlaze sa muškarcima, imaju seks i ostvaruju potomstvo.
Ovo je pokret 4B, poznat kao „četiri ne“(predstavlja četiri korejske reči koje počinju sa „bi“, što znači „ne“), koji se pojavio 2019. godine i proširio u nadi da će konzervativni predsednik Jun-Suk-jol usvojiti mere koje promovišu rodnu ravnopravnost, prenosi El Pais.

Mali, ali sve veći broj žena u Južnoj Koreji je deo ovog pokreta, zahvaljujući društvu u kojem dominiraju muškarci i koje očekuje da žene preuzmu isključivo odgovornost za kućne poslove, roditeljstvo i brigu o starijima uz malu ili nikakvu pomoć.

Ova viševekovna praksa u južnokorejskom društvu dovela je do toga da grupa žena pokrene ovaj feministički pokret.

Južnokorejsko društvo takođe očekuje od žena da se pridržavaju strogih standarda lepote. Žene su pod pritiskom da uvek izgledaju fizički i seksualno poželjno.

Pritisak društva da izgledaju lepo tera žene da kupuju novu odeću svakih nekoliko meseci, troše mnogo novca na šminku i plastične operacije i održavaju svoj fizički izgled kako bi izgledale privlačno muškarcima.
Uprkos solidnom akademskom obrazovanju žena u Južnoj Koreji, prema statističkim podacima, plate muškaraca su 30 odsto veće.

Južna Koreja je već 26 godina zemlja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa najvećim rodnim razlikama.
Ovome se dodaje i loš balans između poslovnog i privatnog života i disparitet u raspodeli kućnih poslova, zbog čega žene takođe preuzimaju odgovornost za podizanje dece.

One su prinuđene da biraju između poslovne karijere ili majčinstva, pošto u Južnoj Koreji radna nedelja iznosi 52 sata.

Četiri ne je očajnički krik, s obzirom na to da je južnokorejski predsednik započeo svoj mandat sa namerom da ukine Ministarstvo za ravnopravnost.

Posledice takozvanog „natalnog štrajka” su ozbiljne za Južnu Koreju.
Tri uzastopne godine ona se pozicionira kao zemlja sa najnižom stopom fertiliteta u svetu, sa prosekom od 0,78 dece.

Zemlja je u stanju pripravnosti jer se procenjuje da je u proseku potrebno 2,1 dete da bi se stanovništvo održalo stabilno, a u 2020.u Južnoj Koreji broj umrlih premašio je broj rođenih.
Feministički pokreti su se pokazali za sada veoma efikasni u zemlji, postižući istorijske prekretnice kao što je, na primer, dekriminalizacija abortusa 2021. godine ili početak promene kanona ženske lepote, navodi El Pais.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.