Žestoke borbe kod Alepa

Žestoki sukobi izbili su danas u gradu Alepu na severu Sirije pošto su ekstremisti napali delove grada pod kontrolom vladinih snaga i zauzeli nekolikoi zgrada, saopštili su aktivisti.
Organizacije Lokalni koordinacioni odbori i Alepo medija centar saopštili su da su sukobi koncentrisani u oblasti grada Zahra.

Alepo, nekada industrijski i trgovinski centar, podeljen je na četvrti pod kontrolom vlade i pobunjenika od jula 2012. To je bio najveći sirijski grad, ali su mnogi stanovnici pobegli posle trogodišnjih sukoba.

Opozicioni borci i islamski ekstremisti pokrenuli su prošle nedelje seriju napada u Alepu, zarobivši Naučni istraživački centar koji je korišćen kao vojna baza. Aktivisti kažu da snage odane režimu Bašara Asada poklušavaju da povrate bazu, ali da zasad nisu imali uspeha.

Lokalni koordinacioni odbori i Sirijska opservatorija za ljudska prava naveli su da je napad na Zahru počeo sinoć velikom eksplozijom u kojoj su ubijeni pripadnici vojske i paramilitarnih grupa pod kontrolom Asada.

Opservatoriija navodi da je to bio samoubilački napad koji je izveo pripadnika Nusra fronta, ogranka Al Kaide u Siriji. U eksploziji je ubijeno 25 pripadnika snaga režima. Opservatorija navodi i da je od sinoć ubijeno i 19 ekstremista.

Borbe su deo koordinisanih akcija novoformirane koalicije Nusra fronta i drugih pobunjeničkih grupa, među kojima je i ultrakonzervativan Ahrar Al-Šam. Koalicija koja se nazvala Ansar al-Šarija, poručila je da želi da oslobodi Alepo.

(Beta)

Ostavite komentar