najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zvanične adrese EU i SAD na listi Ešli Medisona

Više od 10 zvaničnika Evropske unije koristilo je službene adrese elektronske pošte za registraciju na sajt za bračne prevare Ešli Medison (Ashley Madison), kao i 15.000 zaposlenih u američkoj vladi i vojsci, što otvara rizik od ucena i krađe podataka ovih službi, preneo je danas portal EurAktiv. 

Istraživanje briselskog EurAktiva pokazalo je da je osam zvaničnika Komisije, uključujući jednog šefa odseka, koristilo poslovnu elektronsku adresu sa nastavkom ec.europa.eu da se prijavi na ovaj portal sa sedištem u Kanadi. 

Tri radnika Evropskog parlamenta, uključujući i političkog savetnika jedne velike političke grupe, koristilo je adresu europarl.europa.eu za registrovanje na servis, a u pretrazi se pojavila po jedna Evropske službe za spoljno delovanje, Evropskog regulatora za hartije od vrednosti i tržišta i ervopskih snaga EUFOR. 

U pretrazi se nije pojavila nijedna adresa Saveta ministara i Evropske centralne banke, a EurAktiv nije objavio imena zvaničnika čije adrese su pronađene – 13 muškaraca i jedne žene – u cilju zaštite privatnosti.Nema informacija o tome da je neko od korisnika sa službene adrese evropskih službi i ostvario vanbračnu aferu, kao ni da je u trenutku hakerskog upada na sajt aktivno koristio nalog, a nije isključeno i da je neko lažno prijavljen krađom adrese.

U SAD je zvanične službene adrese za Ešli Medison prema navodima agencije AP koristilo 15.000 zaposlenih u vladi i vojsci, a stručnjaci za bezbednost ukazuju da korišćene zvaničnih adresa otvara mogućnost od iznuda i krađa podataka.

Hakerski tim pod nazivom “Impakt tim” (Impact Team) upao je u sajt za bračne prevare pod sloganom “Život je kratak, upustite se u aferu” i objavio lične podatke 36 miliona korisnika.

Kriminalne ili čak terorističke grupe bi mogle da koriste neke od ovih podataka da bi ucenjivale zvaničnike EU. 

Ukradeni podaci koji se mogu lako pronaći na internetu podrazumevaju adrese, detalje sa kreditne kartice, seksualnu orijentaciju, kao i podatke o tome kakvog je seksualnog partnera tražio korisnik, kao i pitanja i odgovori za otkrivanje zaboravljenih ili šifriranih lozinki, koja bi se mogla iskoristiti za pristup tom nalogu, ili nalogu na drugm sajtovima ukoliko su korišćena ista pitanja i odgovori. 

Stručnjaci za bezbednost na internetu upozorili su da su službenici SAD koji su tražili vanbračne afere otvorili vrate hakerima, uključujući i špijune, da dođu do osetljivog vladinog materijala. 

Saradnica istraživačkog Američkog preduzetničkog instituta Šejn Tjuz (Shane Tews) rekla je Fondaciji Dejli koler njuz (Daily Caller News) da bi informacije vladine službe bile ugrožene ukoliko bi samo jedan zaposleni sa vladinog kompjutera ili elektronske pošte da otvorio lažnu poruku Ešli Medisona u kojoj je zloćudni program malver. 

Stručnjaci za internet bezbednost rekli su britanskom Gardijanu da bi nakon otkrivanja podataka ucenama mogli da budu izloženi i bankarski službenici.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike