U trendu

Zvaničnici Irana i EU sastali se u Jordanu

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan i pregovarač za nuklearno naružanje te zemlje Ali Bageri Kani sastali se se danas u Jordanu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i koordinatorom za nuklearne razgovore Enrikeom Morom, prenela je iranska novinska agencija IRNA, ali nije navela više detalja o tom sastanku.

Rojters podseća da je Žozep Borelj prošle nedelje izjavio da moraju da se angažuju koliko god je to moguće u pokušajima da ožive nuklearni sporazum iz 2015 i dodao nema bolje opcije kako bi se osiguralo da Iran ne razvija nuklearno oružje.

Agencija navodi da zapadne sile optužuju Iran da postavlja nerazumne zahteve nakon što se činilo da se sve strane približavaju dogovoru.

IRNA nije precizirala da li su zvaničnici razgovarali o pitanju pronađenih tragova uranijuma na neprijavljenim lokacijama u Iranu, a koje je predstavljalo prepreku u napretku razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je imao za cilj da obuzda sporni iranski program obogaćivanja uranijuma u zamenu za ukidanje sankcija koje je Vašington uveo Iranu.

SAD su 2018. odustale od tog sporazuma, naveo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar