Američka prevara

Žanr: krimi drama
Trajanje: 129 min.

Glavne uloge:Kristijan Bejl (Christian Bale), Ejmi Adamas (Amy Adams), Bredli Kuper (Bradley Cooper), Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence), Džeremi Rener (Jeremy Renner), Majkl Pena (Michael Pena), Alesandro Nivola (Alessandro Nivola)
Scenario:Erik Voren Singer (Eric Warren Singer), Dejvid O. Rasel (David O. Russell)
Režija:Dejvid O. Rasel (David O. Russell)

SINOPSIS
Radnja filma smeštena je u zavodljivo vreme, vreme koje je potresao jedan od najvećih skandala u američkoj naciji. Američka prevara govori o "čoveku od poverenja", Irvingu Rosenfeldu, koji je sa svojim lukavim partnerom Britancem i ljubavnicom prisiljen da radi za bivšeg FBI agenta Ričija di Masoa. Di Maso ih uvodi u svet bogatih brokera i mafijaša, svet strašan i surov, koliko i očaravajući. U zamršenim odnosima, Irvinova nepredvidiva žena mogla bi da bude osoba koja će povući konce i sve srušiti. "Američka prevara" je film koji je definicija svog žanra, zasnovan na sirovim emocijama i ulozima na život i smrt.
O FILMU
Proslavljeni reditelj Dejvid O. Rasel, koji je do sada tri puta nominovan za Oskara, osvrnuo se u svom najnovijem ostvarenju na ljubavni odnos između poslovnih partnera srodnih duša, Irvinga i Sidni. "Ljubavna veza koja se javlja između ovo dvoje daje im posebnu moć. Svako ko je ikada bio zaljubljen može to i da potvrdi", kaže reditelj. "Početak filma prati njihovo zaljubljivanje i potpuni zanos. A gledaocima će se svideti njihova strast prema životu. Međutim, kada im nevolja zakuca na vrata, oni će, kako bi opstali, morati da menjaju dotadašnji način života. Pitanje je šta se onda dešava sa njihovom ljubavlju."
Film je inspirisan skandalom Abskam, u kom su se agenti FBI-ja udružili s čovekom koji se bavio ilegalnim radnjama kako bi uhvatili kongresmene u primanju mita. Kompleksni likovi privukli su i vrhunske glumce da ponovo sarađuju s rediteljem Dejvidom O. Raselom. Centralna ličnost filma "Američka prevara" je Irving Rosenfild, koji ume da očara ljude, da ih natera da poveruju u stvari. On je sitni prevarant koji, kada upozna Sidni, vidi priliku da promeni svoj život. Ona ga očarava svojim zanosnim načinom ponašanja. Postaju poslovni partneri, ali i ljubavnici i njihov posao počinje da cveta. Međutim, kada ih FBI agent Riči di Maso (Bredli Kuper) uhvati u prevari, prinuđeni su da rade za njega kako bi uhvatili visoke zvaničnike u korupciji. Riči ubrzo postaje opčinjen njihovim glamuroznim okruženjem i u tome vidi šansu da živi na način koji je uvek želeo.
"Volim da radim s Dejvidom. Ako mu verujete, on će vam otkriti neverovatne stvari. S njim likovi i filmovi postaju mnogo smisleniji i bogatiji", rekao je glumac Bredli Kuper o radu s rediteljem Dejvidom O. Raselom. O svom liku, FBI agentu, kaže: "Riči se oseća kao da je proćerdao vreme i želi da njegov život bude mnogo uzbudljiviji. Počinje da se oblači po poslednjoj modi, jer želi da bude kul."
Autori filma slažu se da je Kristijan Bejl odigrao lik onako kako su ga scenaristi opisali na papiru. Bejl se ponovo susreće s rediteljem Raselom kako bi ovaj put odigrao prevaranta, ali i romantika. Producent filma Ričard Sakl kaže o njegovoj ulozi: "Veoma je originalan. Kao da se zaista nalazite u sedamdesetim. Način na koji on gleda, kako se ponaša… Bejl je potpuno uneo duh Bronksa. Doneo je i komiku, kao i šarm, ali i ranjivost. Kada ulazi u prostoriju, iako znate da je to Kristijan Bejl, imate osećaj da je to pravi Irving Rosenfild, od krvi i mesa."
Glumica Ejmi Adams u filmu igra njegovu ljubavnicu i poslovnog partnera Sidni. Zadivljena je glumom svog kolege Kristijana Bejla i o njegovom predstavljanju lika kaže da je skoro nemoguće da se ne identifikujete s tim čovekom. "Nisam srela šarmantniji lik od Irvinga koga igra Kristijan." O svom liku proslavljena glumica dodaje: "Ona misli da je našla ljubav svog života. Ne posmatra Irvinga kao prevaranta. Na početku filma vidimo da ona nije zadovoljna svojim životom. Kako bi rešila svoje nezadovoljstvo, počinje da izmišlja svet prema sebi i da u takvom svetu projektuje svoje fantazije." Sidni pronalazi čoveka koji je opčinjen njenom inteligencijom. Međutim, kada se njegovo divljenje umanji, nastaje konflikt.
Sporedna ženska uloga poverena je oskarovki Dženifer Lorens, kojoj ovo nije prvi angažman od strane reditelja Rasela. Ona igra Irvingovu ženu Roselin, domaćicu koja je prilično otuđena od društva i potpuno drugačija od njegove ljubavnice. One se razlikuju i po stilu i po ponašanju. "Vrlo je nestabilna. Ili je izrazito vesela, ili je lošeg raspoloženja", opisuje Dženifer Lorens svoj lik. "Ona se toliko plaši samoće, da radije pristaje da živi u nesrećnom braku." Roselin je prava devojka sa Long Ajlenda. Drečavi crveni nokti, leopard print i ogromna kosa. "Zamislila sam je kao nekog ko nikada ne izlazi, samo čita časopise i kupuje krpice i misli da izgleda kao sa naslovne strane, a u stvari nema nimalo ukusa."
U toku celokupnog snimanja reditelj filma nalazio se iza kamera, ponekad menjajući scenario u hodu, kao i kadrove, kako bi najbolje izrazio predviđene scene. Ekipa napominje da je Dejvid želeo da njegovi likovi budu puni topline, dopadljivi, zabavni i seksi. Cilj mu je bio da od sveta koji je pun laži i istine, prijateljstva i prevara, dobrih i loših ljudi napravi likove za koje ćemo se vezati, a možda i identifikovati s njima. Reditelj se nada da će publika zavoleti ove likove bez obzira na njihove grehe. "Nadam se da će publika uživati. Najveći kompliment bio bi mi da publika kaže kako su im se zaista svideli ovi likovi", rekao je Dejvid O. Rasel.
O REŽISERU
Dejvid O. Rasel (reditelj)
Tri puta je nominovan za Oskara. Njegov poslednji film – "U dobru i zlu", dobio je osam nominacija za Oskara, kao i jedan osvojen – za glavnu žensku ulogu. Veliki uspeh postigao je filmom "The Fighter" iz 2010. godine. Režirao je i filmove: "I Heart Huckabees" (2004), "Three Kings" (1999), "Flirting with Disaster" (1996) i "Spanking the Monkey" (1994).
O GLUMCIMA
Ejmi Adams (Sidni Proser)
Američka glumica četiri puta je nominovana za Oskara. Nedavno smo imali priliku da je vidimo u filmu Zaka Snajdera "Čovek od čelika" (Supermen) u ulozi čuvene Lusi Lejn. Glumila je u filmovima "Povratak u igru", "Medved Jogi", "Džuli i Džulija", "Uhvati me ako možeš" itd. Uskoro ćemo je gledati u ostvarenju "Ona" reditelja Spajka Džounsa u kom igra uz kolegu Hoakina Feniksa. Za film "Američka prevara" nominovana je za Zlatni globus kao najbolja glumica u kategoriji mjuzikl ili komedija.
Kristijan Bejl (Irving Rosenfeld)
Rođen je u Velsu, a odrastao je u Engleskoj i Americi. Prvu značajnu ulogu dobio je u filmu Stivena Spilberga "Carstvo sunca". Igrao je u filmovima: "Henri V", "The Portrait of a Lady", "The Secret Agent", "Metroland", "Velvet Goldmine", "All the Little Animals", "Laurel Canyon", "The Machinist", "The New World", "Harsh Times", "Rescue Dawn", "3:10 to Yuma", "I’m Not There", "Betmen počinje", "Američki psiho", "Mračni vitez", "Uspon mračnog viteza".
Bredli Kuper (Riči di Maso)
Posle višegodišnjeg iskustva u pozorištu, na televiziji i filmu, postao jedan od najpopularnijih i najtraženijih glumaca današnjice. Nominovan je za Oskara. Veliku popularnost stekao je u filmu "Mamurluk u Vegasu", a kasnije i u nastavcima ove urnebesne komedije. Sarađivao je s mnogim glumcima, među kojima su Robert de Niro, Rajan Gozling, Ed Helms, Ema Stoun i dr.
Dženifer Lorens (Roselin)
Mlada glumica prirodnog talenta koja sa svoje 23 godine već ima osvojenog Oskara za glavnu žensku ulogu. Dobitnica je i Zlatnog globusa. U filmu "Američka prevara" ponovo se susreće sa rediteljem Dejvidom O. Raselom, kao i kolegama Bredlijem Kuperom i Robertom de Nirom.
Oficijelni sajt

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.