Anđeli i demoni

Žanr: triler, drama, misterija
Trajanje: 138 min.
Premisa: Najsvetiji trenutak našeg vremena. Pravi momenat za njihov povratak!

Glavne uloge:

Tom Henks (Tom Hanks), Juan Mekgregor (Ewan McGregor), Ajelet Zurer (Ayelet Zurer), Pjer Frančesko Favino (Pier Francesco Favino), Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgard)

Scenario:Dejvid Kep (David Koepp), Akiva Goldsman (Akiva Goldsman)
Režija:Ron Hauard (Ron Howard)

SINOPSIS
U "Anđelima i demonima" Robert Lengdon dobija poziv da ode u Švajcarski istraživački institut CERN kako bi analizirao zagonetni simbol urezan na grudima ubijenog fizičara. Ono što otkriva je nezamislivo: smrtonosna osveta Katoličkoj crkvi od strane vekovima stare tajne organizacije – Iluminati. Očajnički pokušavajući da spase Vatikan, Lengdon se u Rimu udružuje s prelepom i tajanstvenom naučnicom Vitoriom Vetrom. Zajedno kreću u frenetičnu poteru kroz zapečaćene kripte, opasne katakombe, napuštene katedrale i najskriveniju odaju na svetu, odavno zaboravljeno skrovište Iluminata.
O FILMU
Tim koji stoji iza globalnog fenomena pod nazivom "Da Vinčijev kod" vraća se željno očekivanim naslovom "Anđeli i demoni", zasnovanom na bestseleru Dena Brauna iz 2000. godine. Tom Henks reprizira svoju ulogu harvardskog simbologa Roberta Lengdona, koji još jednom otkriva da drevne sile u ostvarenju svojih ciljeva ne prezaju ni od čega, čak ni od ubistva.
Kakvo zastrašujuće otkriće bi nateralo Vatikan da se obrati Robertu Lengdonu, čoveku koji je dešifrovao najkontroverzniji kod u istoriji? Kada Lengdon otkrije dokaze o ponovnom pojavljivanju drevnog bratstva poznatog kao Iluminati – najmoćnije tajne organizacije u istoriji – suočava se i sa smrtonosnom pretnjom po postojanje Katoličke crkve, njihovog najprezrenijeg neprijatelja.
"Anđeli i demoni" počinju smrću pape i konklavom, tajanstvenim procesom kojim kolegijum kardinala bira novog papu. Među njima su preferiti, kardinali od kojih će jedan postati papa. Papinu smrt utvrđuje Kamerlengo, u čijim se rukama nalazi moć Vatikana do izbora novog pape.
Iluminati su tajno društvo osnovano u Bavarskoj 1776. Pridružile su im se čak dve hiljade "slobodnih mislilaca" iz najviših sfera umetnosti, nauke i vlasti pre nego što je grupa zvanično raspuštena krajem 18. stoleća. Mnogi veruju da su koreni tog tajnog društva još stariji. Ipak, sigurno je da su bili žestoko antivatikanski orijentisani, birajući da "obožavaju" četiri prirodna elementa – zemlju, vazduh, vatru i vodu.
U filmu, Iluminati kidnapuju preferite i zaprete da će ubijati po jednog od njih svakog sata, kao i da će detonirati bombu u Vatikanu. Po saznanju da otkucava sat na nezaustavljivoj tempiranoj bombi Iluminata, Lengdon putuje u Rim, gde udružuje snage s Vitoriom Vetrom, prelepom i zagonetnom italijanskom naučnicom.
"Lengdon ulazi u priču ‘Anđela i demona’ u hladnim odnosima s Vatikanom zbog događaja iz ‘Da Vinčijevog koda’", kaže Tom Henks, koji se vraća ulozi profesora Lengdona. "On zna mnogo toga o organizaciji crkve, o njenim ritualima i istoriji. Uprkos istoriji njegovih odnosa s crkvom, pravi čovek dobija posao, jer samo on može da dešifruje tajanstvene poruke Iluminata." Henks još kaže da je Lengdonov impresivni intelekt vrlo stimulativan za njega kao glumca i igra veliku ulogu u privlačnosti celog projekta.
Izraelska glumica Ajelet Zurer tumači lik naučnice Vitorije Vetre, zaposlene u CERN-u, najvećoj laboratoriji za fiziku čestica na svetu. Iz CERN-a je nestao kanister antimaterije, koji postaje konačno oružje masovnog uništenja koje preti Vatikanu i samim temeljima Katoličke crkve. "Vitorija me je zainteresovala zato što predstavlja generaciju žena koje su se dokazale u profesijama kojima i dalje dominiraju muškarci. Ona je mislilac i nije je lako pokolebati."
"Kada sam pročitao ‘Anđele i demone’, zaista me je opčinila ideja o Iluminatima. U našoj priči Iluminati se vraćaju radi čina osvete stare četiri stotine godina", kaže Ron Hauard, reditelj filma koji će definitivno obeležiti bioskopsku 2009. godinu. "Kod avantura Roberta Lengdona je sjajno to što one stimulišu toliko znatiželje i istraživanja. Kada pročitate knjigu ili pogledate film, odete u biblioteku ili na Internet, jer želite da razumete Berninija, Galileja, njihov odnos s Vatikanom, sa svetom umetnosti, s naukom i s misterijom Iluminata. Verovali u to ili ne, to je fascinantno i u plodnoj mašti Dena Brauna vodi ka neverovatnom nizu zaključaka, tragova i velikoj misteriji."
O REŽISERU
Ron Hauard (reditelj)
Oskarom nagrađivani filmski autor i jedan od najpopularnijih reditelja svoje generacije filmsku karijeru započeo je kao glumac. Tvorac je priznatih drama "Blistavi um" i "Apolo 13", ali i hit komedija "Roditelji i deca" i "Sirena". Rediteljski debi ostvario je još 1978. komedijom "Grand Theft Auto".
O GLUMCIMA
Tom Henks (Robert Lengdon)
Prvi glumac u istoriji Oskara koji je dve godine za redom osvajao ovu nagradu, i to za filmove "Filadelfija" i "Forest Gamp". Za obe uloge dobio je i Zlatni globus. S Ronom Hauardom je radio na filmu "Apolo 13", kao i u adaptaciji romana Dena Brauna "Da Vinčijev kod". Henks je glumio i u filmovima: "Besani u Sijetlu", "Zelena milja", "Spasavanje redova Rajana", "Uhvati me ako možeš" i "Polarni ekspres", između ostalih.
Juan Mekgregor (Karmelengo)
Škotski glumac ostvario je prvu zapaženu ulogu u BBC-jevoj seriji "Lipstick on your Collar". Nakon uloge u kultnom filmu "Malo ubistvo među prijateljima", koji je predstavljao njegovu prvu saradnju s rediteljem Denijem Bojlom, igrao je u filmu "Trainspotting", kojim se proslavio.
Oficijelni sajt

Koristan link

Premijera: 13. maj 2009. godine u Domu sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.