U trendu

Belvil randevu

Žanr: animirani/komedija/avantura
Trajanje: 80 min.
Originalni naziv: Triplettes de Belleville, Les
Nagrade: Dobitnik Oskara 2004. godine za najbolju pesmu! Oficijelna selekcija Kan 2003.

Glavne uloge:

Žan-Klod Donda (Jean-Claude Donda), Mišel Robin (Michel Robin), Monika Viegas (Monica Viegas)

Scenario: Silven Šome (Sylvain Chomet)
Režija: Silven Šome (Sylvain Chomet)

SINOPSIS

Ovo je dugometražni animirani film o malom usamljenom dečaku zvanom Šampion, koga odgaja njegova baka. Dečaku jedinu radost u detinjstvu pričinjava njegov bicikl. Uz bakinu upornost i stroge treninge dečak postaje šampion u biciklizmu, ali pred učešće u trci života – Tur de Frans, kidnapuju ga sumnjivi tipovi i odvode preko okeana u grad Belvil (parafraza Njujorka). Baka kreće u potragu sa dečakovim ljubimcem, velikim psom. Počinje velika avantura. Sjajan crtež i neodoljiva muzika nagrađena Oskarom čine ovaj film jedinstvenim doživljajem za svakog gledaoca.

O REŽISERU

Silven Šome (reditelj)
Rođen je 1963. godine u Francuskoj. Godine 1986. objavio je svoj prvi strip – knjigu „Secrets of the Dragonfly“. Ubrzo potom seli se u London, gde radi kao animator. Godine 1991. počeo je da radi na svom prvom animiranom filmu – „The Old Lady and the Pigeons“.

Njegov stil zasnovan je na mimici i „glumi“ likova, a sam kaže da je na njega ogroman uticaj imao i igrani, a ne samo animirani film. „Belvil randevu“ je njegov prvi dugometražni animirani film.

U poslednjih desetak godina Šome je ostvario niz zapaženih projekata. Dobio je prestižnu strip nagradu „Rene Goscinny“, a „Belvil randevu“ je ponovo skrenuo pažnju na francusku školu animacije.

REČ KOMPOZITORA

Benoa Šarest (Benoit Charest)
„Sreo sam Silvena nekoliko puta u klubu u kom sam svirao. Jedne noći rekao mi je: „Ja inače mrzim gitarsku muziku, ali moram priznati da ti zaista sjajno sviraš.“ Odmah sam znao da ćemo postati veliki prijatelji. Nakon toga, on je čuo „Matroni and me“ i pozvao me da dođem u njegov studio. Pustio sam mu svoju demo traku, bila je to tema koju sam napisao za jedan dokumentarac, ali nikada nije iskorišćena, jer su autori smatrali da je previše vesela za njihov film. Silven je rekao da tema odgovara njegovom filmu! Ostatak posla bio je jedno veliko zadovoljstvo.“

Oficijelni sajt:

  • The Triplets of Belleville (2003)
  • Triplettes de Belleville, Les (2003)

    Premijera: januar 2005. godine na Festivalu francuskog filma
    U bioskopima: mart 2005. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.