Biković o „Balkanskoj međi“

Beograd će 9. maja svečano obeležiti Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a četrvrti put zaredom, biće organizovana šetnja „Besmrtni puk“, a potom i veliki koncert istaknutih ruskih i srpskih umetnika i ansambala i projekcija filma „Balkanska međa“ u kojem jednu od glavnih uloga igra glumac Miloš Biković.

„Balkanska međa“ je u Srbiji u samom vrhu gledanosti od početka ove godine i film je za dva i po meseca prikazivanja pogledalo vise od 300.000 ljudi.

Film ruskog reditelja Andreja Volgina premijerno je prikazan 21. marta.

U filmu igraju Anton Pampušni, Goša Kucenko, Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Gojko Mitić i mnogi drugi.

Produnentska kuća „Arhangel Studio“ koju su osnovali glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić učestvovala je u nastajanju „Balkanske međe“.

Producentska kuća „Arhangel Studio“ koju su osnovali glumci Miloš Biković i Miodrag radonjić učestvovala je u nastajanju „Balkanske međe“.

Reakcije na film bile si oprečne: od ovacija i statusa najgledanijeg filma u Rusiji za vreme trećeg vikenda u martu do poziva na zabranu prikazivanja u britanskim medijima i same zabrane u Bujanovcu.

Miloš Biković je za Tanjug kazao da dugo nismo imali ovakav film koji bi izrazio osećanja našeg naroda govoreći o proteklim događajima u našoj nedavnoj istoriji.

„Bez obzira na žanr koji je uslovljen jasnom i nedvosmislenom podelom na protagoniste i antagoniste, lišen mogućnosti za relativizaciju motiva bilo koje strane, „Balkanska međa“ šalje snažnu antiratnu poruku, poruku mira i pomirenja“,kaže on.

Veoma je važno da su to pođednako osetili i ljudi u Srbiji, Rusiji, baš kao i na drugim mestima gde je film prikazan, dodao je glumac.

„Ovo je priča o ljubavi, savesti, žrtvi i podvigu, i verujem da je to ono što ostavlja jak utisak na sve one koji su pogledali ovaj film, ali i na one koji su pokušali da ga zabrane. A to govori o njima, ne o filmu“, kazao je Biković.

Radonjić naglašava da sam broj prodatih karata i gledanost nije bio motiv ekipe filma kada je počelo snimanje „Balkanske međe“.

„Mnogo više bili fokusarani na to da se film, inspirisan onim sto je doživeo nas narod, ispriča na pravi nacin. Ono sto me je veoma prijatno iznenadilo je cinjenica da nas je publika pozdravljala ovacijama na premijeri u svakom gradu gde je film prikazan“, kaže Radonjić.

Veruje da su te ovacije rezultat osecanja olaksanja koje publika doživi kada pogleda film.

„Osećanja, koje zapravo znači ‘Da, nisam lud sto osecam nepravdu!’ “ kazao je Radonjić.

(Tanjug)

Napišite komentar