Čarlston za Ognjenku

Glavne uloge:

Sonja Kolačarić, Katarina Radivojević, Olivera Katarina, Nenad Jezdić, Stefan Kapičić, Jovana Stipić, Nada Šargin, Danica Maksimović, Danijela Vranješ, Radmila Tomović, Elizabeta Đorevska, Feđa Stojanović, Zlatija Ocokoljić-Ivanović, Ana Bretšnajder, Ana Maljević, Miloš Vlalukin, Maša Dakić

Scenario:Aleksandar Radivojević, Uroš Stojanović
Režija:Uroš Stojanović

SINOPSIS
Srbija dvadesetih godina prošlog veka, u smiraj Prvog svetskog rata – očaravajuća, mistična, surova, večno razapeta između Istoka i Zapada, između drevnih paganskih mađija i sila civilizacije. Visoko u krševitim planinama leži selo Pokrp, čije je čitavo muško stanovništvo izginulo u pređašnjim ratovima. Selo neljubljenih žena koje skapavaju za muškarcima.
Kada sestre narikače, Mala Boginja i Ognjenka, u bezuspešnom pokušaju da izgube nevinost, slučajno bez života ostave jedinog preživelog pokrpskog muškarca – prastarog i iznemoglog deda Bisu, nađu se pred „strašnim sudom“ ogorčenih seoskih žena. Ali, uspevaju da iznude pomilovanje pod uslovom da pronađu živog i pokretnog muškarca, uhvate ga i dovedu u selo. Pod budnim okom duha svoje stroge babe, Velike Boginje, dve vatrene, ali i naivne sestre kreću u veliki, beli svet. Očekuju ih strast, avantura, ljubav, razmetljivi snagator i ulickani kralj beogradskih plesnih dvorana.
O FILMU
Film „Čarlston za Ognjenku“ urađen je po najvišim standardima zapadnoevropskih i američkih produkcija. Svojim tehnološkim standardima „Čarlston za Ognjenku“ stoji ravnopravno sa svetskim hitovima istog žanra. Film je rađen u formatu „Super 35 mm CinemaScope“. Korišćena je vrhunska ARRI tehnika, a potrošeno je 100.000 metara najkvalitetnije Kodak Vision 2 filmske trake.
Budući da se radi o visoko zahtevnom i estetizovanom filmu, klasičan laboratorijski analogni proces ne bi zadovoljio visoke standarde koje je pred sebe postavila cela ekipa filma. Zato je, u skladu sa svetskim standardima, prvi put u Srbiji urađen Digital Intermediate. Ovaj proces, skeniranje negativa i pretvaranje u digitalne fajlove visoke rezolucije, omogućio je velike intervencije na snimljenom materijalu. S obzirom na to da u filmu postoji preko 40 minuta specijalnih efekata, ovakav proces bio je neophodan. Takođe, ovaj proces je omogućio i široku mogućnost kolor korekcije celog filma, što „Čarlston za Ognjenku“ stavlja u ravnopravan odnos s filmovima poput „Čudesne sudbine Amelije Pulen“ i „Devojke sa bisernom minđušom“.
Digital Intermediate tehnološki proces i preko 40 minuta specijalnih efekata predstavljali su pravi pionirski posao u Srbiji i zbog toga smo osnovali sopstveni VFX studio u Beogradu s preko 30 umetnika. Tako je jedan srpski film podignut na svetski nivo.
Pored našeg VFX studija, svoj doprinos specijalnim efektima u filmu „Čarlston za Ognjenku“ dala su još četiri studija iz Beograda, tri iz Francuske, kao i studiji iz Hrvatske i Bugarske. Upravo je odluka da radnja filma bude smeštena u dvadesete godine prošlog veka iziskivala zahtevnu animaciju i veliki broj najmodernijih digitalnih efekata. Završna i najvažnija scena filma, otvaranje Palate Albanija, kao i bajkovito selo iz koga potiču glavne junakinje, čuveno ispaljivanje Dragoljuba Aleksića iz topa, „isplakivanje“ jezera i niz drugih zahtevnih scena podrazumevali su najaktuelnije CGI tehnike.
Film „Čarlston za Ognjenku“ okupio je najbolju filmsku ekipu koja postoji u Srbiji danas i nekoliko značajnih umetnika iz inostranstva. Među njima je i Didije le Fuest – kolorista filma „Čudesna sudbina Amelije Pulen“. Jedan od montažera filma je i Iv Belonijak, koji je bio deo montažerskog tima filmova „Grimizne reke 2: anđeli Apokalipse“ i „Moj život u ružičastom“. Poseban pečat filmu dao je kompozitor muzike Šigeru Umebajaši. Bez premišljanja, jedan od najvećih kompozitora filmske muzike danas pristao je da bude deo tima filma „Čarlston za Ognjenku“. Pored filmova velikog kineskog reditelja Von Kar Vaja, „Raspoloženi za ljubav“ i „2046“, kao i „Kuća letećih bodeža“ Džanga Jimoua, uz ime Šigerua Umebajašija sada stoji i jedan srpski film svetskih razmera. Značaj i kvalitet filma „Čarlston za Ognjenku“ primetio je i čuveni Lik Beson i kompanija EuropaCorp, koji će biti svetski distributeri ovog ostvarenja.
REDITELJ O FILMU
Mnogo je filmova koji govore o balkanskoj klanici, o patnji i smrti. „Čarlston za Ognjenku“ je jedan od retkih koji se bave danom posle, potrebom da se, usred pustoši koju nasilje ostavlja za sobom, započne novi život.
Ovo je priča o balkanskom košmaru viđenom ženskim očima. Naše dve junakinje, Ognjenka i Mala Boginja, odrastaju u malom selu koje je, opustošeno ratovima i godinama krvne osvete, ostalo bez ijedne muške glave. One su narikače, za novac oplakuju pokojnike, ali same nikada nisu spoznale pravu emociju, sem nejasne čežnje za životom, ljubavlju ili bar dodirom muške ruke. Kada krenu u Beograd da u selo dovedu muškarce, njih dve polaze na put posle koga u njihovim mladim srcima više ništa neće biti isto.
Pre izvesnog vremena pročitao sam u novinama podatak da danas u Beogradu, slično kao i u vreme posle Prvog svetskog rata, na svakog muškarca u godinama u kojima se smatra seksualno aktivnim dolazi šest žena. Tako se rodila ideja za ovaj film. Odlučio sam da radnju filma smestim između dva svetska rata, u doba nalik današnjem, kada je, posle nekoliko krvavih ratova, u Srbiji počela da se javlja krhka i kratkotrajna nada da je normalan život i na ovom podneblju moguć. Nisam želeo da ovu priču nepotrebno opteretim dnevnom politikom, a uveren sam da ona time nije izgubila na aktuelnosti.
Iako se „Čarlston za Ognjenku“ bavi bolnim pitanjima i ne nudi lake odgovore, želim da taj film bude neka vrsta bajke za odrasle, puna humora i romantike. Verujem da će ovaj film ispuniti svoj zadatak tek ako uspe da nam otkrije zrnca lepote i nade.
Oficijelni sajt

Premijera: 30. januara 2007. godine u Centru „Sava“ u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.