Četiri lafa

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 101 min.
Zemlja porekla: Velika Britanija
Premisa: Terorizam do suza

Glavne uloge:Riz Ahmed (Riz Ahmed), Aršer Ali (Arsher Ali), Najdžel Linsi (Nigel Linsay), Kazan Novak (Kazan Novak), Adil Aktar (Adeel Akhtar)
Scenario:Džesi Armstrong (Jesse Armstrong), Sem Bejn (Sam Bain), Sajmon Blekvel (Simon Blackwell), Kristofer Moris (Christopher Morris)
Režija:Kristofer Moris (Christopher Morris)

SINOPSIS
U Šefildu, malom gradu u Velikoj Britaniji, četiri čoveka kuju mračne planove. Omar (Riz Ahmed) nije zadovoljan svetom koji ga okružuje. Odlučan je u tome da postane borac protiv nepravde. Zbog toga i vodi malu terorističku ćeliju u kojoj okuplja živopisne likove iz komšiluka. Vaj (Kazan Novak) misli da je rat najbolja ideja za koju je čuo. On baš i ne ume, ali i ne mora da razmišlja, jer Omar to čini umesto njega.
Njihovoj terorističkoj ćeliji pridružio se i Beri, Britanac koji je prihvatio islam (Najdžel Linsi). Kada bi imao imalo samosvesti, Beri bi shvatio da nije tu zato što veruje u islam, već zbog toga što ne veruje ni u šta. Grupa ima i svog čudaka i autsajdera – Fajsala (Adil Aktar). Fajsal će napraviti bombu, ali će biti sprečen da se digne u vazduh jer mu se otac razboleo i – počeo da jede papir. Zbog toga Fajsal počinje da radi na dresiranju terorističkih vrana koje će unositi bombe kroz prozor.
Omar je prinuđen da se za velike ciljeve bori sa ekipom saradnika koji nisu u stanju da kresnu šibicu i zapale fitilj a da pri tom ne zveknu sebe u glavu.
O FILMU
"Četiri lafa" je crnohumorna komedija o bombašima samoubicama. Umesto kao zastrašujući neprijatelji društva ili nesrećni pojedinci zaslepljeni ideologijom, bombaši samoubice u ovom filmu prikazani su kao urnebesne šeprtlje. U ovom filmu svi su jako glupi – i teroristi i policajci koji ih jure, i celo okruženje koje krasi beskorisna i besmislena paranoja.
Moris je na ovom projektu radio nekoliko godina, razgovarajući s policijom, imamima, stručnjacima za terorizam, zaposlenima u tajnoj službi. U početku mu je bilo teško da nađe finasijere za snimanje, jer su mnogo smatrali da je film, u najmanju ruku, kontroverzan. Kako bi sprečio mogućnost da uvredi muslimansku versku zajednicu, Moris je kontaktirao bivšeg zatvorenika iz Abu Graiba, Moazama Bega, i dao mu scenario na čitanje. Posle boravka u zatvoru Beg je postao poznati medijski komentator problema koji su u vezi s muslimanskom zajednicom u Velikoj Britaniji. Beg u filmu nije video ništa uvredljivo za britanske muslimane, ni čitajući scenario, ni gledajući film na specijalnoj projekciji pre nego što je pušten u bioskope.
"Četiri lafa" je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sandensu. Predstavljajući film pre projekcije, Moris je rekao: "Mislim da je ovaj film u suštini dobronameran. Ovo nije film pun mržnje, i nadam se da će to svi videti."
O REŽISERU
Kristofer Moris (režiser)
Već 20 godina bavi se komedijom na radiju i televiziji kao pisac, producent i izvođač. Tokom svoje bogate karijere radio je i na nadrealnoj humorističkoj seriji "The Day Today", emitovanoj na BBC 2, koja je definisala standarde britanske komedije devedesetih godina. Prvi kratki film Kristofera Morisa, "My Wrongs", dobio je nagradu BAFTA 2002. "Četiri lafa" je njegov prvi dugometražni film.
Premijera: 15. oktobar 2010. godine u bioskopu "Kolosej"

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike