I dalje Alis

Žanr: drama
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge:Džulijen Mur (Julianne Moore), Kristin Stjuart (Kristen Stewart), Alek Boldvin (Alec Baldwin)
Scenario:Ričard Glacer (Richard Glatzer), Voš Vestmorlend (Wash Westmoreland), Lisa Đenova (Lisa Genova), roman
Režija:Ričard Glacer (Richard Glatzer), Voš Vestmorlend (Wash Westmoreland)

SINOPSIS

Kada priznata profesorka lingvistike, dr Alis Holand, sazna da ima Alchajmerovu bolest u početnom stadijumu, svakog dana pomalo savladava umeće gubljenja. Najpre, Alchajmer znači gubljenje po ulicama Menhetna, ali ubrzo – suviše brzo za njenog muža i troje odrasle dece – znači i mnogo više. Međutim, iako ovo novo stanje stavlja njen Alisin na probu, ona dobija priliku da se ponovo zbliži s najmlađom ćerkom Lidijom, s kojom se nikad nije slagala. Činjenica da Alis čitavog života izučava jezike i komunikaciju, postaje moćno sredstvo u borbi protiv mentalnog propadanja, ali to takođe znači i jedinstveno dodatno uznemirujuće shvatanje onoga što sledi.

O FILMU

Ono što je najviše brine je činjenica da je bolest nasledna i da će je verovatno i njena deca imati. Alis koristi svoj telefon da u njemu napiše pitanja na koja mora da daje odgovore svakog jutra. Bolest utiče na celu porodicu, na odluku jedne ćerke da rodi bebe, ali i na sazrevanje i ozbiljnost druge.

Dirljivo filmsko ostvarenje “I dalje Alis” preispituje snagu žene i porodice. Glavnu ulogu u filmu “I dalje Alis” igra izvanredna Džulijen Mur, koja je upravo za ovaj film, uz brojne druge nagrade (Zlatni globus, BAFTA…), nagrađena i Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je zasnovan na romanu Lise Đenove, a režirali su ga Voš Vestmorlend i nedavno preminuli Ričard Glejčer.

U zahvalnici povodom Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu “I dalje Alis”, Džulijen Mur je istakla da film baca svetlo na Alchajmerovu bolest i da ljudi sa Alchajmerom zaslužuju da budu viđeni.

Murova tumači lik 50-godišnje priznate profesorke lingvistike na Kolumbija Univerzitetu, koja na predavanjima počinje da gubi nit u mislima, a prilikom džogiranja po kampusu – doslovno ne zna gde je. Povremeni gubitak pamćenja i zaboravljanje reči – dovode je kod neurologa koji joj postavlja dijagnozu – rani stadijum Alchajmera. Činjenica da Alis čitavog života izučava jezike i komunikaciju, postaje moćno sredstvo u borbi protiv Alchajmera. Alis piše kradom reči, ne može da se seti koliko jaja ide u recept pa “gugla“ da proveri, sama sebi ostavlja videoporuku za dane “kada ne budeš više mogla da odgovaraš na pitanja“. Mozak joj nepovratno umire i ona zaboravlja reči koje su “ispred nje“, ali “ne može da ih dohvati“.

Oficijelni sajt:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.