U trendu

Igla ispod praga (video)

Žanr: drama
Trajanje: 100 min
Zemlja porekla: Crna Gora, Srbija

Glavne uloge: Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, Jelisaveta Seka Sablić, Bogdan Diklić
Scenario: Ivan Marinović
Režija: Ivan Marinović

SINOPSIS

Priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu jeste tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj deo. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje „okreće drugi obraz“ nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.

O FILMU

Ovo je priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane. Svetska filmska kritika do sada je bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmeje i da vas rastuži.

Prestižni „Hollywood Reporter“ tako navodi da „Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedije i naturalističke drame, uglavnom izbegavajući grube karikature i preterane emocije koje su često karaktieristika filmova koji stižu sa Balkana“, te ističe da je film „poslastica za ljubitelje crnog humora“.

Filmu je nedavno pripala i nagrada na Filmskom festivalu u Istanbulu, gde je Zlatni delfin – nagradu za najboljeg glumca, dobio Nikola Ristanovski. „Igla ispod praga“ snimana je u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog centra Srbije. Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.

Glumačku ekipu predvodi su nagrađeni Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Svi oni dopineli su da estetika Marinovićevog filma podseća na stare italijanske filmove, ali i na radove Živka Nikolića. Film je i crnogorski kandidat za nagradu Oskar u 2016. godini.

Oficijelni sajt: Igla ispod praga (2016)
Premijera: 12. decembar 2016. godine u Centru „Sava“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar