Iz Pariza s ljubavlju

Žanr: akcija, krimi, triler
Trajanje: 92 min.
Premisa: Dva agenta. Jedan grad. Bez milosti.

Glavne uloge:Džon Travolta (John Travolta), Džonatan Ris Mejers (Johnathan Rhys Meyers)

Scenario:Adi Hasak (Adi Hasak), Lik Beson (Luc Besson)
Režija:Pjer Morel (Pierre Morel)

SINOPSIS
Želja vladinog agenta da izađe iz jednoličnosti svog života počinje da se ostvaruje kada dobije novog partnera – Veksa. Dok njih dvojica razaraju Pariz u mirovnoj antiterorističkoj misiji, naš mladi agent otkriva da je najsmrtonosnije oružje ono koje najviše volimo.
Lični sekretar ambasadora SAD u Francuskoj, Džejms Ris (Džonatan Ris Mejers), ima zavidan život u Parizu i prelepu devojku Francuskinju, ali njegova prava strast je njegov dodatni posao CIA operativca nižeg stepena. Sve što Džejms želi jeste da postane pravi agent i vidi malo prave akcije. Kada mu ponude prvi značajniji zadatak, ne može da poveruje koliko mu se posrećilo, sve dok ne upozna svog novog partnera, specijalnog agenta Čarlija Veksa (Džon Travolta) – lakog na okidaču, podrugljivog, razuzdanog agenta koji je poslat u Pariz da zaustavi napad terorista.
Veks vodi Džejmsa u vratolomnu akciju kroz parisko podzemlje. Sve to tera Džejmsa da sanja o povratku na kancelarijske zadatke. Ali kada Džejms otkrije da je meta iste kriminalne grupe koju pokušavaju da uhvate, shvata da nema povratka i da mu je Veks, možda, jedina nada da preživi narednih 48 sati.
REDITELJ O FILMU
"Iako puno toga zavisi od montaže, ritam filma mora da postoji i na snimanju. Ako ga nema, nemate drugu priliku da ga stvorite. Uvek tražim od glumaca da drže ubrzan tempo i da budu što realističniji. Još uvek rukujem kamerom dok režiram, jednostavno ne mogu da se odvojim od tog dela posla, to je za mene refleksna radnja. Snimam koristeći storibordove, kojih se na kraju nikada ne držim. Na setu morate da se prilagodite onome što imate", kaže Morel.
O dvojici glavnih glumaca Morel kaže: "Džon Travolta je bio Likova ideja. On se uvek menja i voli da igra potpuno različite likove. Veks je veći od života, prenaglašen u svakom pogledu, nestrpljivi agent s kojim smo se jako zabavljali na snimanju. Džonatan je mnogo klasičniji glumac. Možete da osetite tu razliku na setu. Džon je klasičan američki glumac koji voli da se poigrava likom na snimanju i potrebne su mu probe da bi razradio svoj lik. Džonatan, s druge strane, ima potpuno britanski pristup. Puno radi unapred, zna ceo svoj tekst i kada dođe na snimanje, tačno zna u kom pravcu treba da ide.
O REŽISERU
Pjer Morel (reditelj)
Nakon filmske škole, Pjer Morel je 2000. debitovao kao snimatelj u prvom filmu Ričarda Berija "L’Art (delicat) de la seduction". Kao snimatelj, učestvovao je u filmovima "Transporter", "Something’s Gotta Give", "Unleashed", "Ljubav i ostale katastrofe", "Taksi 4", "Artur i Minimoji".
Sledećih godina nastavlja karijeru snimatelja, radeći s rediteljima Lujem Leterijeom, Korijem Juenom, Nensi Mejers, Likom Besonom i Filipom Atvelom. U isto vreme režira svoj prvi film – "Okrug 13", nakon kojeg je 2008. usledio film "96 sati" i 2010. "Iz Pariza s ljubavlju".
Morel je poznat po tome što publici ne želi da otkrije svoju motivaciju niti ideje koje se nalaze iza procesa stvaranja. Čuven je po tome što ne dozvoljava da se njegovi intervjui za međunarodnu publiku prevode s francuskog na bilo koji drugi jezik. Snimiće rimejk naučnofantastičnog klasika "Dina". Reditelj ostvarenja "96 sati" najavio je da će njegov novi film biti verna adaptacija čuvenog romana Franka Herberta iz 1965. godine.
O GLUMCIMA
Džon Travolta (Čarli Veks)
Svetski poznat glumac postao je u disko blokbasteru "Groznica subotnje večeri", koji je velikom brzinom napunio bioskopske sale. Osamdesetih se uglavnom pojavljivao u lakim dramama i TV filmovima, a krajem te decenije započeo je svoj veliki povratak u bioskopske sale filmom "Gle ko to govori?". Devedesetih je vrlo uspešno obnovio svoju karijeru dobivši dve nominacije za Oskara, od kojih je poslednja bila 1994. za ulogu simpatičnog ubice u "Petparačkim pričama" Kventina Tarantina.
Dobio je i nagradu BAFTA i bio nominovan za Zlatni globus za tu istu ulogu, a Asocijacija filmskih kritičara Los Anđelesa dodelila mu je titulu "najboljeg glumca". Travolta je dobio još hvale za ulogu mafijaškog filmskog producenta u komediji "Uhvatite Šortija" osvojivši Zlatni globus za najboljeg glumca u igranom filmu. Kasnije je ponovo nominovan za Zlatni globus za ulogu u filmu "Predsedničke boje", koji je režirao Majk Nikols, s Emom Tompson i Bilijem Bobom Torntonom, a 2008. je dobio četvrtu nominaciju za Zlatni globus za ulogu Edne Turnblad u velikom bioskopskom hitu "Lak za kosu", za koji je dobio i životno priznanje od Filmskih kritičara Čikaga i Filmskog festivala Santa Barbare.
Glumio je u filmu "Fenomen", a prihvatio je i podjednako neobičnu ulogu u "Slomljenoj streli" Džona Vua. Igrao je glavnu ulogu u klasičnom trileru "Ukradeno lice" s Nikolasom Kejdžom i u "Generalovoj ćerki" s Medlin Stouv. Sa Skarlet Johanson pojavio se u nezavisnom filmu "A Love Song for Bobby Long", koji je prvi put prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je osvojio fenomenalne kritike.
Drugi noviji uspesi uključuju hit komediju "Divlje svinje", akcioni triler "Merdevine 49", ekranizaciju čuvenog stripa "Panišer", dramu "Ubojite namere", psihološki triler "Slučajni svedok", uspešan akcioni film "Šifra sabljarka", naučnofantastični film "Bojno polje Zemlja", zasnovan na romanu L. Rona Habarda, kao i "Usamljena srca".
Nedavno je glumio s Denzelom Vošingtonom u rimejku filma "Otmica na liniji 123" Tonija Skota, a pozajmio je i glas glavnom liku Diznijevog animiranog hita "Munja". U sledećem projektu pojavljuje se s Robinom Vilijamsom i Keli Preston u Diznijevoj komediji "Stari psi".
Džonatan Ris Mejers (Džejms Ris)
Zadobio je međunarodnu pažnju, kao i nagradu Filmskih kritičara Londona, glavnom ulogom u filmu Toda Hejnsa "Velvet Goldmine" s Juanom Mekregorom, Kristijanom Bejlom i Toni Kolet. Od tada je dobio nagradu Zlatni globus za glavnu ulogu u mini-seriji CBS-a "Elvis", a nedavno je dobio i drugu nominaciju za Zlatni globus za ulogu Henrija VIII u seriji "The Tudors", koju su režirali priznati reditelji, među kojima je i Čarls Makdugal. Ris Mejers nastavlja da dobija glavne uloge u filmovima s najpoznatijim glumcima i režiserima i važi za jednog od najtraženijih mladih glumaca Holivuda.

Premijera: 15. april 2010. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike