U trendu

Izabran srpski kandidat za Oskara za najbolji međunarodni film (video)

Ostvarenje „Oaza“ o ljubavnom trouglu atipičnih junaka u režiji Ivana Ikića biće srpski kandidat za Oskara za najbolji međunarodni film.

Komisija u sastavu prof. dr Nevena Daković, redovni profesor Teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd (predsednica Komisije) i članovi: Miroljub Stojanović – filmski kritičar, član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Dragan Marinković – reditelj, Siniša Bokan – profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Zoran Janković – producent, Miloš Spasojević – direktor fotografije, i Tomislav Gavrić – filmski kritičar i teoretičar filma, donela je odluku da film Oaza reditelja Ivana Ikića bude kandidat Srbije u trci za 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke „Oskar”, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Komisija je rekla da je ovo jedna od najboljih godina srpske kinematografije kada se u izboru za Oskara našlo osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova.

Posle duge diskusije i tri kruga glasanja Komisija je donela odluku da je kandidat Srbije za nagradu Oskar film Ivana Ikića Oaza, u produkciji „Sense Production“. Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa razvojnim smetnjama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima.

U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima. Istovremeno, prati scenario napisan u duhu filmova od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnih tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cela autorska ekipa.

Visoki standardi produkcije potvrđuju iskorak koji ovaj film predstavlja u svakom pogledu, čineći ga prepoznatljivim delom u duhu evropske filmske neomoderne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.