U trendu

Kad je Brendan sreo Trudi

Žanr: Romantična komedija
Trajanje: 95 min

Glavne uloge:Peter McDonald, Flora Montgomery, Marie Mullen, Pauline McLynn
Scenario:Roddy Doyle
Producent:Lynda Myles
Režija:Kieron J. Walsh

SINOPSIS

Radnja ove romantične komedije odvoja se u Irskoj, a film je začinjen reminiscencijama na stare filmove. Ovo je priča o ljubavi između dvoje potpuno različitih ljudi. Prosečan gledalac će uživati u humoru i romantičnom zapletu, a dobri poznavaoci kinematografije u aluzijama na velika filmska ostvarenja. Brendan (Piter Mekdonald) je miran i povučen nastavnik, a jedina strast su mu filmovi. Kao pravi intelektualni snob, on ne gleda bilo kakve komercijalne filmove, već samo ostvarenja pravih reditelja poput Felinija ili Godara.

Brendanu počinje da smeta to što je stidljiv i nema uspeha kod žena. U jednom trenutku on kaže: „Stalno se nečim zanimam, ali nešto mi nedostaje…“ Ispostavlja se da je to „nešto“ Trudi (Flora Montgomeri), živahna plavuša koju će upoznati u kafiću. Iako su kao „nebo i zemlja“, njih dvoje se sasvim lepo slažu. Međutim, Brendan, koji je po prirodi čovek analitičkog duha, počinje da se pita zašto se njegova devojka noću iskrada iz kuće odevena u crno. Da nema to neke veze sa onom feministkinjom, „serijskom kastratorkom“, koja noću napada bespomoćne muškarce? Ili se samo radi o njegovom pogrešnom postavljanju premisa?

Glavne uloge sjajno tumače Piter Mekdonald i Flora Montgomeri. Producenti su se protivili izboru Montgomerijeve za glavnu ulogu, zato što nije poznata glumica. Međutim, ona je odlično obavila svoj zadatak. Još jednom se pokazalo da šansu treba pružiti ne samo zvezdama.

REČ KRITIKE

„Scenario Rodija Dojla predstavlja poigravanje sa žanrom romantične komedije, tako da će se ovaj film svideti i ljutim protivnicima ovog žanra. Iako je svojevremeno i sam bio nastavnik i ljubitelj filmova, baš kao i Brendan, ne radi se o autobiogafiji. U tipičnoj priči o tome kako se suprotnosti privlače, Brendan je nevinašce koje slobodno vreme provodi u bioskopu, a Trudi žena koja vodi dvostruki život. Ovaj film je priča ne samo o ljubavi dvoje ljudi već i o ljubavi prema bioskopu. Prepun je reminiscencija na čuvene filmove, što sjajno zabavlja gledaoce. Gotovo svaka scena u filmu aludira na neko čuveno holivudsko ili evropsko filmsko ostvarenje. Već u prvoj sekvenci vidimo kako Brendan leži u bari na nekoj dablinskoj ulici, poput Vilijama Holdena iz „Bulevara sumraka“. Radnja se u vidu flešbeka prebacuje u prošlost i sledi priča o tome kako je on dospeo u ovakvu situaciju. Upoznavši Trudi, smotani Brendan ulazi u svet kriminala. Ovaj film je zapravo priča o tome kako se suprotnosti privlače.“
Imanuel Livaj, Variety

Premijera: Beograd, 7. mart 2002. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.