U trendu

Kapetan Amerika – zimski vojnik

Žanr: akciona avantura, 3D
Trajanje: 136 min.
Premisa: U heroje verujemo!

Glavne uloge:Kris Evans (Chris Evans), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Sebastijan Sten (Sebastian Stan), Entoni Maki (Anthony Mackie), Kobi Smelders (Cobie Smulders), Frenk Grilo (Frank Grillo), Emili van Kamp (Emily VanCamp), Hejli Atvel (Hayley Atwell), Robert Redford (Robert Redford), Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jacson)
Scenario:Kristofer Markus (Christopher Markus), Stiven Makfili (Stephen McFeely)
Režija:Entoni Ruso (Anthony Russo), Džo Ruso (Joe Russo)

 

SINOPSIS

Posle kataklizmičnih događaja u Njujorku s Osvetnicima, Marvelov film „Kapetan Amerika – zimski vojnik“ pronalazi Stiva Rodžersa, ili Kapetana Ameriku, kako živi mirnim životom u Vašingtonu i pokušava da se prilagodi modernom svetu. Međutim, kad njegove kolege iz ŠILD-a pretrpe napad, Stiv će se upetljati u mrežu intrige koja preti da ugrozi ceo svet. Udružen sa Crnom Udovicom, Kapetan Amerika će pokušati da razotkrije ogromnu zaveru dok se bude borio s profesionalnim ubicama poslatim da ga zauvek ućutkaju. Kad otkriju čitav zločinački plan, Kapetan Amerika i Crna Udovica će potražiti pomoć novog saveznika – Sokola. Međutim, uskoro će se naći u borbi s neočekivanim i moćnim neprijateljem – Vojnikom Zime.

O FILMU

Jedan od ključnih elemenata Marvelovog uspeha je unajmljivanje talentovanih režisera koji su sposobni da ostave jedinstven pečat na filmu. Za film „Kapetan Amerika – zimski vojnik“ Marvel je doveo dva režisera, braću Entonija i Džoa Rusoa. „Na našem sastanku sa braćom Ruso imao sam osećaj da oni mogu da izdignu našu ideju superheroja na novi nivo“, rekao je producent Kevin Fiž, predsednik studija Marvel. „Jako im se svidela ideja koju smo im predložili – politički triler iz ’70-ih, mnogo modernija i mnogo prizemnija priča o superheroju koju su braća Ruso zdušno prihvatila, poboljšala i tako predstavila da je ovo najbolji čisto akcioni film koji smo ikada napravili“.

Braća Ruso, izvršni producenti i režiseri koje kritičari vole, bili su oduševljeni prilikom da se pojave u Marvelovom svetu. „To je bio prilično strava momenat iz dva razloga“, priseća se Entoni Ruso. „Prvi je što smo uvek bili uzbuđeni i inspirisani Marvelovim izborima, a drugi je što mi nismo pravili kampanje za dobijanje posla, niti se nismo trudili da budemo na listi da dobijemo taj film. Ta činjenica pokazuje da je Marvel spreman da pruži šanse ljudima koji nisu deo trenutnih najtraženijih struja“.

Iako je priča Marvelovog filma „Kapetan Amerika – zimski bojnik“ smeštena u današnje vreme, veliki deo scenarija i priče podseća na dobar retro triler. „Želeli smo da film ima istinitost i stil koji vas tera da se osećate kao da ste sa Kapetanom na platnu“, kaže Entoni Ruso. „Hteli smo da priča i stil stvore osećaj intimnosti i prizemnosti, koji je kritičan prema političkim trilerima iz ’70-ih koji su inspirisali ovaj film.“

„Prvi film je predstavljao uspostavljanje heroja, a drugi predstavlja njegovu spremnost da se na sve načine izvuče iz zadatih neprilika“, dodaje režiser Džo Ruso. „Ovaj film ima žilaviju priču nego bilo koji Marvelov film i mi smo hteli da probamo nešto drugačije. Smatramo da je naš posao da dodamo nešto novo u Marvelov svet, nešto što će ostati i što će moći da koriste za buduće radove“.

Dok su scenaristi Kristofer Makrus i Stiven Makfili doteravali finalne detalje scenarija, braća Ruso su mogla da se posvete glumačkoj postavi filma koju predvodi fantastični Kris Evans, koji se vraća kao Stiv Rodžers, to jest Kapetan Amerika. „Dosta je vremena prošlo od cele priče s Osvetnicima, tako da je Stiv Rodžers imao dovoljno vremena da ‘svari’ šta mu se desilo“, rekao je Entoni Ruso. „Kao najbolji vojnik sveta, Kapetan se povlači iz vojske da bi radio za ŠILD, koji se sukobljava s njim, pošto je ŠILD komplikovana špijunska organizacija koja se kreće sivim i mutnim teritorijama, a to baš i nije Kapetanova moralna obaveza“.

Za Krisa Evansa presudne osobine njegovog lika su prizemnost, fizička i mentalna snaga, i naravno – senzibilitet. „Kapetan Amerika ne leti, ne baca munje, on udara i šutira“, objašnjava Evans. „Sa takvim stilom borbe film dobija prizemnu i realnu notu, što je super za ovakav žanr. Kada sam pročitao scenario, dobio sam osećaj čvršćeg i žilavijeg filma nego sa bilo kojom ekranizacijom superherojskih priča, koje više naginju bleštavijoj pojavi“.

Produkcija je krenula 13. marta 2013. u Vašingtonu snimanjem Stiva Rodžersa, Crne Udovice i Sokola u scenama sa najistaknutijim nacionalnim obeležjima kao što su memorijali Džeferson i Linkoln, Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemira, Zgrada Kapitola, park Nešenel Mol, Zapadni restoran u hotelu „Vilard“, susedstvo oko kružnog toka Dupont i most Teodora Ruzvelta, koji je prvi put zatvoren zbog snimanja nekog filma. Snimanje na ulicama Vašingtona za glumce je značilo velike gužve zbog fanova koji su se okupljali na ulicama u svojim kostimima Kapetana Amerike. Najmlađi su imali tu privilegiju da se slikaju sa svojim herojem u kostimu, što Kris Evans opisuje kao najbolji deo snimanja i igranja uloge Kapetana Amerike. „Obožavam da vidim decu na ulicama Vašingtona. Podseti te da kad igraš ulogu nekog superheroja kao što je Kapetan Amerika, deca se ugledaju na tebe i moraš da budeš svestan šta im značiš i kako tvoje ponašanje utiče na njih. Glavna osobina Stiva Rodžersa je to što je nesebičan i stavlja tuđe potrebe ispred svojih. Kada to imam na umu, pomislim, ako mogu malo da ličim na njega u privatnom životu, onda znam da sam uradio nešto dobro“.

Nakon što je završeno snimanje u Klivlendu i filmska ekipa se vratila u Los Anđeles, režiseri su se prisetili kreativnog putovanja koje su prošli. „Ponosni smo na ovaj film kao i na ostale radove u našoj karijeri. Predstavljao je neverovatnu saradnju sa jako talentovanim ljudima. Srećni smo što kao ljubitelji ovog stripa možemo da prenesemo na veliko platno ono što nama deluje kao najbolji deo Kapetana Amerike i nadamo se da će se publika širom sveta složiti sa nama“. „Želeli smo realnu i intenzivnu notu u ovom filmu“, zaključuje Entoni Ruso. „Ja volim nalete uzbuđenja koji mi se dese kada gledam neki dobar film. Zaboravim da pojedem kokice, sedim na ivici stolice i čekam rasplet. Mislim da su to najbolji doživljaji koje film može da ti pruži. Uđeš u salu, imaš emotivno putovanje i izgubiš se u filmu. Nadam se da smo to postigli ovim filmom – savršenu kombinaciju superherojskog filma i napetog političkog trilera“.

Oficijelni sajt

Premijera: 9. aprila 2014. godine u bioskopu „Cineplexx Ušće Shopping Center“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar