U trendu

Knjiga o džungli (video)

Žanr: avantura, drama, porodični, 3D
Trajanje: 105 min

Glavne uloge: Nil Seti (Neel Sethi), Bil Marej (Bill Murray), Ben Kingsli (Ben Kingsley), Idris Elba (Idris Elba), Lupita Njogo (Lupita Nyong’o), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Kristofer Voken (Christopher Walken), Džon Favro (Jon Favreau)
Scenario: Džastin Marks (Justin Marks), Radjard Kipling (Rudyard Kipling, knjiga)
Režija: Džon Favro (Jon Favreau)

SINOPSIS

„Knjiga o džungli“ je potpuno nova igrana epska avantura o Mogliju (nova nada – Nil Seti), dečaku koji je odrastao sa čoporom vukova. Ali Mogli će otkriti da više nije dobrodošao u džungli kad mu strašni tigar Šir Kan (glas Idrisa Elbe), koji nosi ožiljke od ljudi, obeća da će eliminisati svakog ko mu predstavlja pretnju. Nateran da napusti jedini dom koji je dotad poznavao, Mogli će se upustiti u zadivljujuće putovanje na kome će otkriti samog sebe, a vodiće ga strogi panter i mentor Bagira (glas Bena Kingslija) i medved slobodnog duha Balu (glas Bila Mareja). Usput će Mogli sresti stvorenja iz džungle koja nemaju najbolje namere, uključujući Ka (glas Skarlet Johanson), pitona čiji će zavodljivi glas i pogled hipnotisati dečaka, i šarmantnog kralja Luija (glas Kristofera Vokena), koji će pokušati da navede Moglija da mu oda tajnu kako da dođe do smrtonosnog i varljivog crvenog cveta: vatre.

O FILMU

U režiji Džona Favroa („Kuvar“, „Iron Man“), zasnovana na vanvremenskoj priči Radjarda Kiplinga i inspirisana Diznijevim dobro poznatim animiranim filmom, „Knjiga o džungli“ fantastično spaja igrani film i fotorealističnu CGI animaciju i okruženje, upotrebom najsavremenijih tehnika i pripovedačkim stilom koji će odvesti publiku u očaravajući i bogati svet.

„Veza između Moglija i Balua ostavila je snažan utisak na mene kad sam bio mali”, kaže Favro. Podsetila me je na moj odnos s dedom, koji mi je bio važan u životu. Sviđa mi se što je Mogli živahan i što uvek upada u nevolje. On nije standardno dobro vaspitano dete, zreliji je za svoje godine. Njega ne plaše velike životinje, naprotiv. On je žilavo dete, ali je i emotivno ranjiv, posebno s Baluom.”

„Obožavao sam muziku iz Diznijeve animirane verzije ‘Knjige o džungli’”, nastavlja Favro. “Sećam se da sam imao i žive snove s likovima iz filma. Scene koje su ostavile najveći uticaj na mene, i koje sam preneo u ovu verziju filma, jesu scene gde Mogli plovi rekom na Baluovom stomaku, piton Ka sa svojim hipnotišućim očima i veličanstveni prizor slonova koji marširaju.”

Kao i Favro, producent Bringam Tejlor susreo se s likovima i pričom u detinjstvu preko animiranog klasika. „I pre nego što sam saznao za Kiplingov rad, gledao sam Diznijevu animiranu verziju. Kao i većina dece, i ja sam bio potpuno oduševljen neverovatnim likovima i ispunjenjem želje da jedno dete živi u džungli među životinjama. Sad smo zbog razvoja tehnologije u mogućnosti da prvi put ispričamo ovu priču onako kako je Kipling i zamislio: pravi dečak živi u pravoj džungli s pravim životinjama koje, igrom slučaja, mogu da razgovaraju s njim.”

Filmadžije nisu planirale da naprave potpuni rimejk animiranog filma, niti totalni povratak Kiplingovoj verziji. Nalaženje pravog tona za ovu novu verziju priče bilo je od suštinske važnosti. Favroova adaptacija „Knjige o džungli“ crpe inspiraciju iz voljenog Diznijevog klasika, ali zadržava ozbiljnost i mitologiju Kiplingove originalne priče. „Mi smo lojalni likovima iz animiranog filma“, kaže Tejlor. „S druge strane, preuzeli smo realnost i ton Kiplingovih priča.“

Favro kaže: „Stalno smo se vraćali na osnovnu ideju da je Mogli dečak koji je odrastao u džungli, ali je primoran da je napusti zbog velikog i zlog neprijatelja, tigra Šir Kana. Imamo Moglija koji vodi jedan bezbrižan život, ali se ne uklapa baš u džunglu jer je čovek. Iako su ga odgajali vukovi i živeo je u džungli, ipak nema fizičke karakteristike koje su neophodne za preživljavanje u tom okruženju. Iako je lepa, džungla je veoma opasno mesto.“

„Ovo je priča o sazrevanju jednog dečaka koji pokušava da shvati gde je njegovo mesto u svetu“, kaže Tejlor. „Avantura je prava, ulozi su veliki, ali u isto vreme, ovaj film je jedna topla i ljudska priča. Teško je naći tu kombinaciju, ali Džon uspeva u tome.“ Prema Favrou, taj balans je ono što privlači publiku svih godišta. „Kao roditelj, zahvalan sam kad postoji film koji je prikladan za moju decu, ali koji se ne prilagođava njihovom nivou. Deca umeju da prate komplikovane priče. Voltov san je uvek bio da ujedini porodice, ali ne nužno na najočigledniji ili predvidljiv način.“ „U našoj verziji, ako ste ljubitelj Diznijevih filmova, primetićete detalje koji odaju počast ovom filmskom nasleđu“, nastavlja režiser. „Ako ste dete koje prvi put gleda ‘Knjigu o džungli’, možda ćete zaboraviti da jedete kokice, jer će ovo biti jako uzbudljiva avantura.“

Oficijelni sajt: The Jungle Book (2016)
Premijera: 13. april 2016. godine u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center u 19 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.