Konji vrani

Žanr: drama
Trajanje: 100 min.
Zemlja porekla: Srbija

Glavne uloge:

Slavko Štimac, Ivo Gregurević, Renata Ulmanski, Rada Đuričin, Voja Brajović, Petar Božović, Petar Kralj, Milan Vasić, Kalina Kovačević, Ljubiša Samardžić, Milorad Mandić Manda, Ljubomir Bandović, Dragan Petrović Pele, Andrija Milošević, Marta Uzelac, Milena Vasić-Ražnatović

Scenario: Đorđe Milosavljević, Tonči Matulić
Režija: Ljubiša Samardžić

SINOPSIS
„Konji vrani“ je drugi deo priče, bolje reći sage, o banatskom paoru Savi Lađarskom, s radnjom započetom u godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata, a sada nastavljenom u godinama posle njega. Sava je primer onog kako životne okolnosti i pogrešne odluke u pogrešnim trenucima mogu načisto da upropaste čoveka. On napušta varoš i bogatu kuću Granfildovih, da bi u svom selu podizao svoje dete „ljubavi“, koje je dobio s Marijom, koja je umrla na porođaju.
O FILMU
Film „Jesen stiže, Dunjo moja“ doživeo je veliki uspeh i bio zvaničan prestavnik Srbije među ostalim filmovima van engleskog govornog područja u konkurenciji za Oskara.
Radnja filma „Konji vrani“, koji ima i alternativni naziv „Jesen stiže, Dunjo moja 2“, dešava se neposredno posle Prvog svetskog rata, ali je ipak tematski bliska ovom vremenu.
Ovo je film o sudbini ljudi s banatskih prostora posle Prvog svetskog rata. On prati zaplete između ljubavi, mržnje, ratova i čežnje za boljim životom, bliske, da ne kažemo slične, današnjim dešavanjima. I sada i tada heroji filma nose isto breme prevelike količine istorije po glavi stanovnika.
Pričajući priču o Vojvodni iz 1921. godine, pričamo o ljubavi, o vremenu i problemima današnjim, podjednako sudbinskim kao i pre skoro celog jednog veka. Prvi svetski rat je protutnjao i na moralnoj pustoši ostavio starosedeoce i kapitaliste iz Nemačke da nađu jezik sporazumevanja i daljeg suživota.
Ljubiša Samardžić potpisuje svoju petu režiju u karijeri, s temom iz prošlosti, ali u suštini s pričom u kojoj su ljubav, patnja i razočaranja uvek slični, bez obzira na vreme u kome se film događa.
Ovo je film o tajni i istinskoj strasti, koji će u svakom gledaocu probuditi sanjarenje o sopstvenoj sreći. Jednom rečju, ovo je film koji vraća veru u večnu ljubav i koji nas upoznaje s raskošnom muzikom i životom u ravnicama. Film je bogat humorom, ali i strastvenim emocijama.
U filmu igraju mladi i našoj publici već poznati glumci: Kalina Kovačević, ovenčana nagradom Carica Teodora na Filmskom festivalu u Nišu za svoju prvu filmsku ulogu u filmu „Jesen stiže, Dunjo moja“ i dobitnica gran prija na Filmskom festivalu u Herceg Novom. Pored nje, u filmu „Konji vrani“ pojavljuju se i Andrija Milošević, Slavko Štimac, Ivo Gregurević, gost iz Zagreba, Milorad Mandić Manda, Ljuba Bandović, Renata Ulmanski, Siniša Ubović, Rada Đuričin, Petar Kralj, Petar Božović, Voja Brajović, Dragan Petrović Pele, kao i dvoje sjajnih debitanata – Milan Vasić i Milena Vasić-Ražnatović.
O REŽISERU
Ljubiša Samardžić (reditelj)
Rođen je u rudarskoj porodici 1936. godine u Skoplju. Po završetku Akademije za pozorište, film, televiziju i radio u Beogradu, postaje jedan od najpopularnijih glumaca zemalja bivše Jugoslavije. Igrao je preko 180 filmskih uloga. Za svoja glumačka ostvarenja nagrađen je mnogobrojnim nagradama. Filmografija kao režisera: „Jesen stiže, Dunjo moja“ (2004), „Ledina“ (2003), „Nataša“ (2001) i „Nebeska udica“ (1999).
O GLUMCIMA
Slavko Štimac (kir Teofil)
Rođen je 15. oktobra 1960. u Konjskom Brdu, kod Gospića, Lika, Hrvatska. Prva uloga mu je bila u filmu O. Gluščevića „Vuk samotnjak“, gde je igrao pastira. Potvrđuje se u filmovima „Zimovanje u Jakobsfeldu“ i „Salaš u Malom ritu“. Bez formalnog glumačkog obrazovanja, sledećih godina tumači uglavnom uloge tinejdžera. Izuzetno mladolik, i u kasnijem životnom dobu često igra adolescente, kakva je i njegova, po mnogim mišljenjima i najbolja, uloga u filmu „Sjećaš li se Doli Bel“.
Renata Ulmanski
Rođena je u Zagrebu 1929. godine. Diplomirala je u Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu u Beogradu 1947. u klasi Mate Miloševića i iste godine postala redovan član drame Narodnog pozorišta (prva uloga u Molijerovim „Učenim ženama“). Od 1949. do 1953. bila je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Godine 1953. odlazi BDP. Radila je mnogo i u Ateljeu 212. Igrala je u prvom jugoslovenskom filmu u boji – „Pop Ćira i pop Spira“.
Petar Kralj
Rođen je 4. aprila 1941. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Stalni je član Ateljea 212 od 1968. do 1979, kada odlazi u slobodne umetnike. Najviše je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu. Premijerno izvedena 1967, monodrama „Živeo život Tola Manojlović“ Mome Dimića još uvek je na repertoaru Ateljea 212. Odigrana je preko 400 puta.
Petar Božović (šef otkupne stanice)
Rođen je 1946. godine u Zemunu. Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Stalni je član Ateljea 212 od 1969. Godine 1984. prelazi u slobodne umetnike. Najviše je igrao u Ateljeu 212. Filmografija: Optimisti, Šejtanov ratnik, Balkanska braća, Bal-Kan-Kan, Pogled sa Ajfelovog tornja, Siroti mali hrčki 2010, Mala noćna muzika, Bumerang, Nož, U ime oca i sina, Tri letnja dana, Do viđenja u Čikagu, Lepa sela lepo gore, Terasa na krovu, Gorila se kupa u podne, Crni bombarder, Čaruga, Noć u kući moje majke, Seobe, Atoski vrtovi – preobraženje, Masmediologija na Balkanu, Braća po materi, Već viđeno, U ime naroda, Lepota poroka, Tajvanska kanasta, Čudo neviđeno, 13. jul, Tajna Nikole Tesle i mnogi drugi.
Kalina Kovačević (Anica Grandfild)
Rođena je 22. novembra 1983. godine u Beogradu. Završila je nižu muzičku školu, odsek za klavir, a posle treće godine gimnazije upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Odsek gluma, u klasi profesora Biljane Mašić. Diplomirala je 2005. godine. Ćerka je glumice Ljiljane Blagojević i dramskog pisca i reditelja Siniše Kovačevića. Filmografija: Jesen stiže, Dunjo moja (2004), Optimisti (2005), Sinovci (2005).
Vojislav – Voja Brajović
Rođen je 11. maja 1949. godine u Beogradu. Godine 1967. upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, smer gluma, u klasi prof. Predraga Bajčetića, a 1971. godine diplomirao je u klasi prof. Ognjenke Milićević. Od 1969. je stalni član Jugoslovenskog pozorišta u Beogradu. Filmografija: Otpisani, Povratak otpisanih, Urnebesna tragedija, Halo, taksi, Povratak lopova, Jaguarov skok, Nacionalna klasa, Vojnikova ljubav, Srećna porodica, Jesen stiže, Dunjo moja, Ambasador, Boj na Kosovu, 13. jul, Drugarčine, Balkan ekspres, drugi deo, Sok od šljiva, Tajvanska kanasta, Bure baruta, Ivkova slava.
Dragan Petrović
Rođen je u Beogradu 1961. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, smer gluma, diplomirao je 1988. godine. Zaposlen je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u zvanju docenta, na Katedri za glumu, predmet Gluma, od 2001. godine. Filmografija: Već viđeno, Urnebesna tragedija, Sveto mesto, Na kraju puta, Lepa sela lepo gore, Bulevar Revolucije, Točkovi, Stršljen, Apsolutnih sto, Gromovi svetog Ilije, Volim te najviše na svetu, Kordon, Princ od papira.
Andrija Milošević (Hercegovac)
Rođen je 6. avgusta 1978. godine u Podgorici, Crna Gora. Završio je glumu na Akademiji umetnosti na Cetinju u klasi prof. Bore Stjepanovića. Filmografija: U ime oca i sina, Moja porodica, privatizacija i ja, Opet pakujemo majmune, Pogled sa Ajfelovog tornja, Jesen stiže, Dunjo moja.
Milan Vasić (Vasa Lađarski)
Rođen je 1979. godine u Kosovskoj Kamenici, gde je živeo 20 godina. Pozorišnu akademiju u Prištini upisao je u klasi profesora Svetozara Rapajića. U toku četvorogodišnjih studija izgledalo je to kao neko putujuće pozorište, jer je promenio četiri grada (Priština, Beograd, Varvarin, da bi diplomirao u Vranju u predstavi „Klupa u parku“ 2000. godine). Dve godine proveo je u stalnoj postavci vranjskog teatra. Na poziv Nenada Todorovića, tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta u Leskovcu, prelazi u tamošnje pozorište, gde glumi već četvrtu sezonu.
Premijera: 5. april 2007. godine u Centru „Sava“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.