U trendu

Ledeno doba 3: dinosaurusi dolaze

Žanr: animacija, avantura, porodična komedija, sinhronizovano na srpski
Trajanje: 90 min.

Glasove pozajmili (srpski):

Nikola Đuričko, Srđan Miletić, Voja Brajović, Isidora Minić, Goran Jevtić, Lako Nikolić, Tomaš Sarić

Glasove pozajmili (engleski):Sajmon Peg (Simon Pegg), Šon Vilijam Skot (Seann William Scott), Džon Legvizamo (John Leguizamo), Denis Liri (Denis Leary), Kvin Latifa (Queen Latifah), Džoš Pek (Josh Peck), Rej Romano (Ray Romano)
Režija sinhronizacije:Goran Jevtić
Režija:Karlos Saldana (Carlos Saldanha)

SINOPSIS
Ledeni junaci iz blokbastera "Ledeno doba" i "Ledeno doba 2: otapanje" vraćaju se u neverovatnoj avanturi za sve generacije. U trećem nastavku blokbastera "Ledeno doba" Skret i dalje pokušava da uhvati oduvek željeni žir, iako će pre uspeti da pronađe ljubav svog života. Meni i Eli očekuju rođenje svog mini-mamuta. Sid upada u nevolju dok pokušava da stvori sopstvenu porodicu otimajući jaja dinosaurusa, a sabljasti tigar Dijego se preispituje ne bi li saznao da li je postao previše "nežan" uz svoje drugare. Spasavajući bespomoćnog Sida, družina uleće u misteriozni podzemni svet, gde sreću dinosauruse, neprijateljski nastrojene biljke i životinje, i tako upoznaju jednooku lasicu Baka.
O FILMU
"Ledeno doba 3: dinosaurusi dolaze" najnoviji je nastavak hit serijala "Ledeno doba" i "Ledeno doba 2: otapanje". Film je režirao Karlos Saldana, koji je režirao i drugi film i bio koreditelj prvog filma iz serijala.
Novo u serijalu "Ledeno doba" je i neverovatni ogromni podzemni svet nastanjen dinosaurusima. Ovaj raskošni svet pruža oštar kontrast ogolelim pejzažima prethodnih filmova. To je zemlja opasnosti, ogromnih stvorenja, biljaka koje jedu sisare, s neustrašivom lasicom i romansom za Skreta – i uz sve to zemlja opasnih oblasti. Čak se i mamut Meni oseća patuljasto u tom prostranstvu.
Novi svet ukazuje na želju autora da likove stave u različite situacije i pred nove izazove u svakom filmu. Reditelj Karlos Saldana kaže: "Ovo je daleko najambiciozniji film u serijalu. Stavljamo naše junake – koji znaju samo za ledeno doba i otapanje leda – u svet s kojim teško mogu da se izbore."
Velika avantura poznate družine počinje na poznatom terenu. Sklepana porodica koju sačinjavaju mamut Meni, njegova supruga Eli (koja očekuje malog mamuta), lenjivac Sid, tigar sa sabljastim zubima Dijego i oposumi Kreš i Edi menja se kako koji od njenih članova pronalazi svoje mesto u okviru porodice. "Hteli smo da održimo emotivni naboj iz prethodnih filmova kada su u pitanju Meni, Sid i Dijego, koji prolaze kroz velike promene, i njihov odnos nastavlja da se razvija", kaže koscenarista Majkl Berg.
Meni, koji je realno vođa ovog krda, priprema se za novi izazov – roditeljstvo. On to shvata vrlo ozbiljno i ide toliko daleko da pokušava da ukloni opasnosti po bebu iz same prirode tako što sklanja kamenje, grančice i druge potencijalne "rizike" oko sebe. Ali brak zaista prija Meniju, koji je vrlo zaljubljen u svoju nevestu Eli, pošto su prebrodili nezgodan početak veze u prethodnom filmu. "To je dobar, tipičan brak", kaže Romano. "Meni i Eli su spremni da zasnuju porordicu, što je vrlo prirodna stvar."
Romanu se dopao razvoj Menijevog lika kroz serijal. "Bio je mizantrop u prvom filmu", kaže. "Malo-pomalo Meni je razvio prijateljstva, našao ljubav i postao potpunija osoba." Mamuti su prošli čak 18 meseci trudnoće i Eli je više nego spremna za dolazak bebe. Ona je uvek bila aktivna i nezavisna, i zato, iako Meni želi da se ona opusti, Eli nije spremna da uspori. "Meni i Eli su suprotnosti u načinu na koji se odnose prema roditeljstvu", kaže Kvin Latifa, koja ponavlja ulogu iz prethodnog filma. "Meni je nervozan i neurotičan, pokušava da se pobrine da sve bude savršeno i bezbedno za bebu. Eli je staloženija i počinje da preuzima ulogu matrijarha u ovoj porodici prijatelja."
Elina trudnoća toliko zaokuplja Menija da on nije svestan toga da i njegovi prijatelji prolaze kroz sopstvene izazove i promene. Sid, koji je s Menijem razvio odnos sličan onom između dva brata, oseća da mu Meni ne dozvoljava da bude deo njegove porodice. Zato, kada otkrije tri ogromna jajeta u jednoj pećini, Sid odlučuje da zasnuje sopstvenu porodicu. Meni ga nagovara da vrati jaja, ali Sid insistira na tome da ih usvoji, i uskoro se izlegnu tri slatke bebice dinosaurusa. Iako su bebe dvostruko veće od Sida, one ga odmah prihvataju kao svoju majku i počinju da oponašaju svaki njegov pokret.
Sidov roditeljski instinkt izlazi na videlo u punom sjaju, ali prava mama – džinovski tiranosaurus reks – nije baš srećna zbog novonastale situacije. Nastaju komplikacije – kao i obično kada je u pitanju Sid – koje vode družinu u avanturu u neverovatnom podzemnom svetu. Dok se Sidov odnos s Menijem i ostalima menja, i njegove avanture odvijaju se pretežno u novom okruženju, ono što ostaje konstantno jeste njegova sklonost ka nestašlucima, njegova želja da ga shvate ozbiljno – i njegovo srce. "Sa Sidom sve je u srcu i otkačenosti – i tako nam se dopada", kaže Kvin Latifa uz osmeh.
Menijev najbolji drug, tigar sa sabljastim zubima Dijego, suočava se s drugačijom krizom: u poslednje vreme oseća se više kao neka maca nego strašna divlja mačka, i strahuje da ga to što se pridružio krdu čini slabijim. Umesto da učestvuje u pripremama za dolazak bebe, Dijego sam kreće u potragu za avanturom, pitajući se da li je vreme da napusti krdo.
Sledeći u nizu od četiri nama poznata junaka je baksuzna, ali i nepokolebljiva pacov-veverica poznata kao Skret, čiji je smisao života neuhvatljivi žir. Iako je originalno zamišljen kao sporedni lik u prvom filmu, Skretova eksplozivna popularnost u prvom trejleru navela je autore da njegovu ulogu znatno prošire. "Ledeno doba: otapanje" istražilo je nove izazove za Skreta, dok je njegova misija ostala neostvarena. Ne samo da je podstakao otapanje i poplavu već je na kraju i sve spasao. Takođe je pokazao impresivno poznavanje borilačkih veština u borbi s ribama ubicama. Ovaj film još više pojačava izazove za Skreta, dajući mu rivala kada je žir u pitanju – zavodljivu ženku po imenu Skreti. Njihova borba između polova donosi novi nivo zabave, akcije i romantike.
Još jedan novi lik u ovom svetu je Bak, pomalo luda jednooka lasica avanturista, koja je slučajno pala u podzemni svet. Tamo je imao sudbonosni susret s Rudijem, zastrašujućim albino dinosaurusom, koji mu je iskopao oko, dok je Bak uzeo Rudijev zub, tokom njihovog prvog susreta. Poput kapetana Ahaba u "Mobi Diku", Bak je posvetio život osveti stvorenju koje mu se zamerilo. Usamljeni sisar u svetu džinovskih guštera, Bak je jako dugo bio izolovan – možda i predugo; sklon je razgovorima s drvećem i grmljem koje ga okružuje. Koscenarista Joni Brener kaže da je nalaženje porekla Bakovih postupaka bilo prioritet. "Karlos [Saldana] je želeo da definišemo razlog Bakovog ludila. "Želeli smo da njegovo ponašanje ima bar malo osnova." U kastingu za ovu ulogu, autori su želeli glas koji će se izdvajati od već poznatih likova. "Svaki lik u ovom serijalu ima upečatljiv glas, ali se svi nekako međusobno uklapaju", kaže producent Lori Forte. Konačno, ulogu je dobio britanski glumac Sajmon Peg, poznat po ulogama u otkačenim komedijama.
Oposumi Kreš i Edi, Meni, Eli i Dijego prate svog drugara Sida – i mamu dinosaurusa koja ga je odnela – u tajanstveni svet ispod leda, za kakav nisu ni znali da postoji, niti su ikada ranije videli nešto slično. Podzemni svet naseljen dinosaurusima ima sasvim drugačije razmere. Ogroman je i opasan, ali i prelep, miran i pun čudesa. Tu ima užasnih opasnosti, ali i divnih iznenađenja. Šta je s budućim avanturama za Menija, Sida, Dijega, Eli, Skreta, Skreti – i novopridošlu bebu mamuta Breskvicu? Hoće li se Meni i Eli izboriti s roditeljskim problemima? Da li će večiti momci Dijego i Sid naći srodne duše i konačno se skrasiti? Hoće li Skret i Skreti naći istinsku sreću – i prokleti žir? Autori još uvek ništa ne potvrđuju. Ali, po rečima producenta Lori Forte, "postoji više priča koje možemo ispričati s ovim likovima, i mislim da je publika voljna da s njima ide dalje."

Oficijelni sajt

Prethodni filmovi iz serijala

Premijera: 30. jun 2009. godine u Domu sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar