U trendu

Ljubavnice

Žanr: romantična drama
Trajanje: 110 min.

Glavne uloge:

Hoakin Feniks (Joaquin Phoenix), Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), Vinesa Šo (Vinessa Shaw), Izabela Roselini (Isabella Rossellini)

Scenario: Džems Grej (James Gray), Ričard Menelo (Richard Menello)
Režija: Džems Grej (James Gray)

SINOPSIS
"Ljubavnice" su klasična romantična drama o Leonardu (Feniks), harizmatičnom, ali vrlo zabrinutom mladom čoveku koji se vraća u kuću svog detinjstva posle nedavnog bolnog raskida s devojkom. Dok se oporavlja pod budnim okom svojih roditelja (Izabela Roselini i Moni Mošonov), Leonard upoznaje jednu za drugom dve žene – Mišel (Paltrou), misterioznu i lepu komšinicu, vrlo egzotičnu i nekako van Leonardovog ozbiljnog sveta, i Sandru, ljupku i brižnu kćerku biznismena koji od njegovih roditelja preuzimaju porodični posao.
Leonard biva duboko zaintrigiran Mišel, koja se, kako izgleda, zainteresovala za njega, ali ima samodestruktivnu aferu s oženjenim čovekom. U isto vreme, rastući pritisak porodice usmerava ga ka odanoj Sandri. On je primoran da napravi nemoguć izbor između silovite privlačnosti i udobnosti ljubavi ili rizika da padne u tamu koja ga je nedavno skoro ubila.
O FILMU
"Ljubavnice" su veliki zaokret scenariste i reditelja Džejmsa Greja, čija su tri poslednja filma označena kao dramatični kriminalistički trileri – "Little Odessa", "The Yards" i "We Own The Night". Takođe, ovo je treći put da sarađuje sa Hoakinom Feniksom, dva puta nominovanim za Oskara, i njegov treći film koji je nominovan za prestižnu Zlatnu palmu.
Prema Grejevim rečima, inspiracija za film "Ljubavnice" došla je iz brojnih izbora, uključujući roman "Bele noći" Dostojevskog, o čoveku koji ulazi u platonsko prijateljstvo sa ženom koju sreće na ulici i razvija opsesiju prema njoj. "Za mene je ova priča bila veoma inspirativna", kaže Grej. "To je priča o osobi koja očigledno pati od nekog tipa manijskog disbalansa. Ali, ono o čemu je zapravo reč je to kako se on suočava s ljubavlju".
Za Greja je posmatranje ljubavi iz ove perspektive bilo vrlo intrigantno. "Često je veoma teško baviti s pitanjem ljubavi na ozbiljan način. Obično se njome bave romantične komedije zato što je početak ljubavi sam po sebi često nepostojan jer smo zaljubljeni u fantaziju ili u opsesiju". Od te tačke Grej je počeo da piše scenario "o ljubavi, o nečemu što je za mene veoma lično".
Glavnu ulogu Grej je napisao za Feniksa, koji je igrao u filmovima "The Yards" i "We Own The Night". "Feniks mi je kao brat i to je veoma retka stvar", kaže Grej opisujući njihovo prijateljstvo. "Veoma sam blizak sa njim. Često razgovaramo o onome što želimo da istražimo u ljudima. On ima neverovatne oči za ljudsko ponašanje i zaista sjajno razmevanje onoga šta ljude motiviše. Voli iste stvari kao ja i, naravno, uvek bih sarađivao sa njim".
Grej dodaje da je Gvinet Paltrou njemu bila inspiracija da istražuje različit žanr. "Na čudan način, ona me je inspirisala da pišem o ljubavi. Jednom prilikom mi je rekla da treba nešto da radimo zajedno, ali pod uslovom da napravim film bez pištolja i mnogo momaka koji psuju", kaže Grej s osmehom. "Tako je neposredno uticala na pisanje ovog scenarija".
Gvinet se smeje kada se seti te anegdote. "Bila sam u Londonu u vreme kada mi je Grej pisao nešto o paradajz sosu, i onda je u mejlu stigla i poruka s tekstom ‘napisao sam film za tebe i želim da ga pročitaš’", kaže ona. O svom liku Gvinet kaže: "Mišel je u opsesivnoj vezi s oženjenim čovekom i ne može da se izvuče iz toga. Ali ono na šta se ona zapravo upecala jeste činjenica da ne može imati tu osobu, što je nešto što se svima nama dešava u životima na različit način. Kada Leonard upozna Mišel, on razvija sličnu vrstu opsesije prema njoj. Ovaj film govori o mogućnostima da se sagleda šira slika i izađe iz opsesije".
Postojala je još uvek uloga Sandre, lepe, obrazovane devojke, kćerke poslovnog partnera Leonardovog oca, koja se zaljubljuje u Leonarda. Producentkinja Giglioti pojavila se s idejom o Vinesi Šo. Grej kaže: "Kada je Dona pomenula Vinesu, bio sam zadovoljan tom idejom. Pogledao sam "Eyes Wide Shut", u kome je ona vrlo, vrlo dobra, i film Ketrin Bigelov "The Weight of Water", u kome je prelepa. Ona je plava, ali u flmu "3:10 To Yuma" ofarbala se u crno zbog uloge i definitivno dobila drugačiji izgled, počeo sam da je gledam na drugi način".
Snimanje filma počelo je u novembru i bilo završeno do Božića 2007. Odvijalo se na Menhetnu, u Bruklinu i Kvinsu. Bili su uključeni mnogi prepoznatljivi eksterijeri Njujorka, kao što su Central park, Trg plaza i drugi.
Oficijelni sajt

Premijera: 26. avgust 2009. godine u bioskopu "Kolosej"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar