Matorani

Žanr: komedija
Trajanje: 102 min.

Glavne uloge:Adam Sendler (Adam Sandler), Kevin Džejms (Kevin James), Kris Rok (Chris Rock), Dejvid Spejd (David Spade), Rob Šnajder (Rob Schneider), Selma Hajek (Salma Hayek), Marija Belo (Maria Bello), Maja Rudolf (Maya Rudolph), Stiv Bušemi (Steve Buscemi)
Scenario:Adam Sendler (Adam Sandler), Fred Volf (Fred Wolf)
Režija:Denis Dugan (Dennis Dugan)

SINOPSIS
"Matorani" je komedija o petorici prijatelja i nekadašnjih saigrača koji se okupljaju posle mnogo godina kako bi odali poštu preminulom košarkaškom treneru iz detinjstva. Sa suprugama (Selma Hajek, Marija Belo, Maja Rudolf) i decom kao prtljagom, oni provode praznični vikend u kući kraj jezera, u kojoj su proslavljali pobede i titule godinama ranije. Nastavljajući tamo gde su stali, otkrivaju da stariti ne znači i odrasti.
O FILMU
Grupa možda i najboljih komičara današnjice okupila se na jednom mestu kako bi snimila film o petorici prijatelja iz detinjstva. Posle trideset godina, okupljaju se prvi put kako bi osvežili uspomene i upoznali jedni drugima porodice. Tužan događaj, smrt košarkaškog trenera koji ih je trenirao kao dečake, naveo ih je da se vrate u rodni grad i da odaju slavu godinama koje su prošle.
Lik koji glumi Adam Sendler shvata da mu porodica gubi perspektivu i da se prioriteti gube. Neočekivano odlazi u rodni grad i odlučuje da iskoristi priliku, vrati se korenima i porodicu usmeri na pravi put. Kako bi to uradio, iznajmljuje kuću kraj jezera i poziva stare prijatelje da dođu s porodicama i zajedno proslave 4. jul.
"Ceo projekat bio je veoma privlačan", navodi reditelj Denis Dugan. "Prijatelji u realnom životu okupljaju se tokom leta kako bi snimili film o prijateljima koji tokom leta iznajmljuju kuću kraj jezera. Okupljanje je gorko-slatko, jer je povod tužan, ali su oni srećni što se ponovo vide. Dolaze s porodicama, suprugama, decom, devojkama, psima, u trenutku koji za svakog od njih znači prekretnicu."
Kada je scenario napisan, kao da nije postojala šansa da iko odbije ulogu. Suština priče dokazala je da je moguće okupiti zvezde na jednom mestu. Ali glavni glumci ovog filma nisu samo zvezde, već i pojedinci jakih karaktera i veoma interesantni. Reditelj ih je ohrabrivao da budu što prirodniji, da se opuste i igraju. "Adamova ideja je bila da svi povedu svoje porodice i dođu u kuću kraj jezera. To je bilo možda i najlepše leto u mom životu. Svi se dobro poznajemo i sve je ličilo na dobru žurku. Adam je želeo da tu atmosferu prenese i na film", priseća se reditelj.
Tako su se pozitivne vibracije između prijatelja u stvarnom životu osetile i na velikom platnu. "Adam je uradio nešto divno za sve nas. Naša deca su otprilike istih godina i odmah su se zbližila. Okruženje je bilo potpuno familijarno, perfektno", izjavila je Selma Hajek. Od samog početka snimanja bilo je vrlo bitno naći dobru lokaciju. Prava kuća kraj jezera, snimanja na otvorenom i prirodno svetlo dali su poseban osećaj. U januaru 2009. godine ekipa je krenula u potragu za savršenom lokacijom. Pronašli su prelepo imanje u Eseksu, Masačusets, s kućom na uzvišenju koja gleda na jezero. Uz prepravke, za potrebe filma napravljeno je savršeno okruženje.
"Kada provodite vreme s komičarima, shvatite koliko su oni takmičarskog duha; kada neko ispriča nešto duhovito, drugi odmah smišljaju nešto smešnije. Ali, snimanje ovog filma bilo je zaista opuštajuće iako je bilo napornih scena. Nije lako snimati film u kome imate preko deset glavnih glumaca. Međutim, svi su došli s pozitivnim stavom", izjavio je reditelj. U filmu glumi mnogo duhovitih i smešnih ljudi. Ipak, film ne govori samo o grupi smešnih ljudi. To je priča o prijateljima, koje glume prijatelji. Veza koja ih spaja oseća se i na filmu.
O REŽISERU
Denis Dugan (reditelj)
Američki glumac, televizijski i filmski reditelj. Njegov rad obeležen je saradnjom s Adamom Sendlerom, komedijama "Čak i Leri – brak po meri" i "Ne kači se za Zohanom".
O GLUMCIMA
Adam Sendler (Leni)
Američki glumac poznat po brojnim komedijama. Glumačku karijeru započeo je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a danas se bavi muzikom, piše scenarije, a oprobao se i kao filmski producent. Najzapaženije uloge ostvario je u filmovima "Ne kači se sa Zohanom", "Svadbeni pevač", "Čak i Leri – brak po meri", "Klik: premotaj i ubrzaj", "Zatvorski krug".
Selma Hajek (Roksen)
Meksička glumica koja je svetsku slavu doživela ulogom u filmu "Desperado". Igrala je i u filmovima "Od sumraka do svitanja", "Dogma", "Divlji divlji zapad" i drugim. Potvrdu glumačkog talenta dobila je nominacijom za najprestižniju nagradu – Oskar, u kategoriji za glavnu žensku ulogu, za interpretaciju Fride Kalo u istoimenom filmu.
Oficijelni sajt

Premijera: 9. septembar 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.