U trendu

Moj zanat

Žanr: dokumentarni, crno-beli
Trajanje: 72 min.
Zemlja porekla: Hrvatska, Srbija, 2014

Glavne uloge:Arsen Dedić
Scenario:Mladen Matičević
Režija:Mladen Matičević

SINOPSIS

…a ponovno ću gdje drugi neće, divljom zvijezdom vođen…

Na spominjanje imena Arsena Dedića, svako odmah pomisli na veliki broj izvanrednih pesama koje su nam urezane u pamćenje, na more knjiga poezije, na boema, šarmera i bonvivana koji je u našim životima odavno postao konstanta. I kako to obično biva kod velikih umetnika čija dela postaju deo kolektivne svesti, on za života zapravo počinje da postoji u dva paralela svemira. Prvi je svemir veliki, a u njemu je Arsen Krleža ili možda Ujević popularne muzike, ravan Dilanu i Koenu, ali šarmantniji i topliji od obojice… Drugi svet je Arsen sam, običan čovek iz susedne ulice koji pokušava da dostojanstveno kormilari vlastitim životom, životom koji je odavno nadrastao njega samog…

O FILMU

Da Arsen živi i piše pesme negde drugde, ovo bi bio tek jedan od filmova koji je o njemu snimljen.

Film „Moj zanat“ Mladena Matičevića, o životu i radu hrvatskog kantautora Arsena Dedića, privukao je mnogobrojnu publiku na nedavno završenom Beldoks festivalu koja je tada ovacijama pozdravila ovog poznatog pesnika, muzičara i umetnika i kompletnu ekipu.

Dedić je u pomenutom filmu prvenstveno prikazan kao jedan od nas, običan čovek, suprug i otac, ophrvan prilično prozaičnim brigama i nadanjima. U trenutku kad Arsen sedne za klavir i počne da peva, međutim, dešava se svojevrstan preokret. Zamišljen kao intimiziran portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, „Moj zanat“ prati Dedićev životni put od detinjstva u rodnom Šibeniku do danas i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarenje posvećeno ovom umetniku.

„Ovo nije moj rad, to je rad Mladenov i svih ovih ljudi oko mene. Ja sam u tom filmu samo foto-model. Puno vam zahvaljujem za strpljenje i interesovanje. Ako vam nešto nedostaje što nije prikazano u filmu, ja vam dolazim po kućama“, poručio je Dedić za vreme boravka u Beogradu.

O REŽISERU

Mladen Matičević (reditelj i scenarista )
Diplomirao je na FDU u Beogradu (Odsek za film i TV režiju). Režirao je više od 20 dokumentarnih filmova od kojih su najpoznatiji „Geto-tajni život grada“ (1996), „Kako postati heroj“ (2007) i „Run for life“ (2010). Mladen je režirao i TV seriju „Neki novi klinci“ (2003), kao i dva dugometražna igrana filma: „Jedan na jedan“ (2002), nagrađen kao najbolji srpski film te godine u izboru FIPRESCI Srbija, i „Zajedno“ (2011), nagrađen drugom nagradom za scenario na Festivalu filmskog scenarija Vrnjačka Banja 2011.

Premijera: BELDOCS

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar