U trendu

Mračne ulice Menhetna

Žanr: drama, misterija, romansa
Trajanje: 120 min.

Glavne uloge:Džeremi Rener (Jeremy Renner), Žoakin Finiks (Joaquin Phoenix), Marion Kotijar (Marion Cotillard)
Scenario:Džems Grej (James Gray), Rik Menelo (Ric Menello)
Režija:Džems Grej (James Gray)

SINOPSIS
Godine 1920, u potrazi za novim početkom i američkim snom, mlada Poljakinja Eva Cibulski i njena sestra Magda iz svoje rodne zemlje plove za Njujork. Kada stignu na ostrvo Elis, lekari otkrivaju da je Magda bolesna, i sestre bivaju razdvojene. Eva je na ulicama Menhetna, a njena sestra je u karantinu. Sama, bez ikoga i u očajničkoj želji da bude s Magdom, Eva ubrzo upoznaje Bruna, šarmantnog, ali zlog čoveka, koji je tera na prostituciju. Jednog dana Eva upoznaje Brunovog rođaka, mađioničara Orlanda. On obara Evu s nogu i ubrzo postaje njena jedina šansa da pobegne iz košmara u kome se nalazi.
O FILMU
Marion Kotijar i Žoakin Finiks igraju glavne uloge u filmu "Mračne ulice Menhetna" reditelja Džemsa Greja. To je intrigantna priča o mladoj medicinskoj sestri koja se bori da preživi u mračnom Njujorku 1921. godine. Džems Grej, najpoznatiji po filmovima "Mala Odesa" i "Ljubavnice", objašnjava da je priča o imigrantima samo jedan sloj priče u ovom filmu. "Imigracija je pojava koja jednu zemlju održava vitalnom, interesantnom, fleksibilnom, i kroz ovaj film sagledavamo život ljudi koji su napustili svoje domove u potrazi za srećom i boljim životom", kaže Grej. On naglašava: "Film nije napravljen kao odgovor na američki san, već je to prilika za predstavljanje odnosa između dvoje ljudi, obostrane zavisnosti koja postoji između muškarca i žene."
Tragična nota u filmu predstavljena je kroz lik Bruna (Žoakin Finiks), koji se pojavljuje pred mladom Poljakinjom Evom s predlogom o lakoj zaradi kroz bavljenje prostitucijom. Američki san pretvara se u noćnu moru, jer ona zbog nemoći pristaje da prodaje svoje telo. Simbol nade utkan je kroz lik Orlanda (Džeremi Rejner), koji je opčinjava i koga gleda kao spasitelja. Eva, koja kao katolkinja oseća veliku krivicu zbog greha koji je počinila baveći se prostitucijom, na vrhuncu priče nalazi se između dva muškarca. Njena ljubav prema ovim izgubljenim dušama i milost koju oseća prema onima koji greše, jer i sama greši, dirljiva je nit koja prožima ceo film.
Marion Kotijar je imala veliki zadatak u ovom filmu. Kao glavna glumica francuskog porekla, morala je da pročita i nauči 20 stranica teksta na poljskom, o čemu kaže da je iziskivalo danonoćni rad. Kotijarova iza sebe ima Oskara za najbolju žensku ulogu ("Život u ružičastom") i veliki broj drugih nagrada. Prema rečima reditelja Greja, ona je glumica koja ima neverovatnu moć da pomoću izraza lica iznese najdublja osećanja, a da pritom ne izgovori ni reč.
Film "Mračne ulice Menhetna" premijerno je prikazan na Kanskom filmskom festivalu, u konkurenciji za glavnu nagradu festivala – Zlatnu palmu.
Oficijelni sajt

Premijera: 28. novembar 2013. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.