U trendu

Na nišanu

Žanr: akcija, triler, drama
Trajanje: 124 min.
Originalni naziv: Juče je bilo za čast. Danas je za pravdu.

Glavne uloge:

Mark Valberg (Mark Wahlberg), Rade Šerbedžija, Deni Glover (Danny Glover), Majkl Penja (Michael Pena), Kejt Mara (Kate Mara), Ned Biti (Ned Beatty), Tejt Donovan (Tate Donovan)

Scenario:Stiven Hanter (Stephen Hunter) – knjiga "Point of Impact", Džonatan Lemkin (Jonathan Lemkin)
Režija:Antoan Fukua (Antoine Fuqua)

SINOPSIS
Strelac u izgnanstvu (Mark Valberg) namamljen je da se vrati u službu saznanjem da je organizovana zavera protiv predsednika. Postaje žrtveno jagnje – smešta mu se za ubistvo, što će ga naterati u beg i potragu za pravim ubicom. Tako otkriva ko mu je i zbog čega smestio.
O FILMU
Antoan Fukua, režiser filmova „Dan obuke“ („Training Day“, 2001), „Jecaji sunca“ („Tears of the Sun“, 2003) i „Kralj Artur“ („King Arthur“, 2004), donosi nam triler „Na nišanu“, u kojem glavnu ulogu igra Mark Valberg („Dvostruka igra“, „Nepobedivi“). Film je zasnovan na romanu Stivena Hantera i obiluje akcionim scenama kroz koje pratimo častoljubivog i briljantnog junaka dok se bori s naoko bezizlaznom situacijom – smešteno mu je da je izvršio atentat na predsednika.
Mark Valberg izvrsno tumači ulogu Boba Li Svagera, bivšeg marinca snajperistu i nezadovoljnog američkog junaka, koji je pomislio da je nakon teške izdaje zauvek ostavio posao za sobom. Iako se osamio na jednoj planini, kod njega dolazi penzionisani pukovnik Ajzak Džonson (Deni Glover), koji mu objašnjava da je očajnički potreban domovini. Naime, predsedniku SAD preti atentat i pošto samo Svager poznaje tu smrtonosnu veštinu i stručnost u oblasti dugometne balistike, jedino on može da spreči tragediju.
Svager nevoljno pristaje da poslednji put služi svojoj zemlji – ali ne zna da je cela misija nameštaljka grupe koja predstavlja sivu eminenciju u ovoj državi. Nalazi se u nezavidnoj situaciji i jedini kojima može da se obrati jesu žena koju je upravo upoznao (Kejt Mara) i novajlija u FBI koji rizikuje svoju karijeru (Majkl Penja). Svager se upušta u očajničku bitku koja će staviti na probu njegovo celokupno znanje i veštinu.
Čast, središnja vrednost u Americi kakvu danas poznajemo, postala je prava retkost u savremenoj politici i sve korumpiranijem svetu, ali upravo ona leži u srcu Boba Li Svagera, junaka snajperiste u filmu „Na nišanu“, koji se našao usred najgore noćne more pošto mu je smešteno da je izvršio atentat na predsednika. Pošto mu niko ne veruje, proganja ga ljutita i preplašena nacija, ali i njegova prošlost. On mora da koristi sve svoje znanje i psihološke veštine da bi preživeo i povratio čast koja mu toliko znači. Međutim, u pitanje je dovedeno mnogo više od njegove časti. On vodi bitku za čast zemlje koju voli dok pokušava da se izvuče iz mreže obmana koja seže u samo srce američke vlade – kojim vlada tajno udruženje gladno moći koje želi da naruši poverenje javnosti.
„Bob Li Svager je fenomenalni Amerikanac koji u savremeni film vraća junake poput Džona Vejna i drugih likova vestern filmova“, primećuje producent filma Lorenco di Bonaventura, čije ime stoji iza hit filmova „Matriks“, „Igraj svoju igru“ i Oskarom ovenčanog „Dana obuke“ u režiji Antoana Fukua. „Bob je beskompromisan. Njegov osećaj za pravedno i nepravedno i njegov opšti osećaj za to šta je pravda, a šta pravda nije jeste ono s čime stvarno možete da se emotivno povežete tokom ovog uzbudljivog trilera zavere.“ Filmski stvaraoci su bili posebno uzbuđeni zbog hemije koja se razmenjivala između Mare i Valberga.
Film je od početka do kraja ispunjen trkama kolima, trčanjem, pucnjavom i visokonaponskim akcionim scenama, pa je produkcija imala pregršt logističkih izazova koje je režiser Antoan Fukua uspešno rešavao. Iako je zahtevna logistika doprinela intenzitetu i uzbuđenju tokom produkcije, režiser se uvek vraćao likovima i putovanju kroz koje je Bob Li Svager morao da prođe da bi došao do pravde.
O GLUMCIMA
Mark Valberg (Bob Li Svager)
Nedavno je završio film „We Own the Night“ s Hoakinom Feniksom i Robertom Duvalom. Njegova izvanredna karijera počela je filmovima „Renesansni čovek“ Peni Maršal i „Košarkaški dnevnik“ Skota Kalverta. Nakon toga glumio je u filmu „Strah“. Uloga u filmu „Noći bugija“ lansirala ga je među zvezde. Igrao je i u filmovima „Tri kralja“ i „Savršena oluja“ s Džordžom Klunijem. Nedavno je glumio u filmovima „Dvostruka igra“ („The Departed“), za koji je bio nominovan i za Oskara za sporednu mušku ulogu, „Rok zvezda“, „Planeta majmuna“, „The Italian Job“, „Invincible“, „Four Brothers“, „I Heart Huckabees“ i „Istina o Čarliju“ („The Truth About Charlie“). Slede: „The Brazilian Job“ (2009), „The Fighter“ (2009), „The Happening“.
Oficijelni sajt:
Shooter (2007)
Premijera: 9. maja 2007. godine, dvorana Doma sindikata u 20 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.