Odbrana i zaštita

Žanr: drama
Trajanje: 87 min.

Glavne uloge:Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Sergej Trifunović
Scenario:Bobo Jelčić
Režija:Bobo Jelčić

SINOPSIS
"Odbrana i zaštita" je film o jednom dugom danu u životu starijeg, porodičnog čoveka Slavka (Bogdan Diklić), Hrvata iz Mostara. On je u dilemi da li da ide na sahranu prijatelja Bošnjaka u drugom delu grada, koji i godinama nakon rata još razdvaja nevidljiva, ali veoma prisutna linija između "nas" i "njih". Kako se dan razvija, svakodnevna rutina dobija veći značaj i Slavko je prisiljen da pređe težak put između ljudskosti i paranoje, starog prijateljstva i novih opredeljenja. Slavkov put na drugu stranu grada i posledice tog čina jesu priča o čoveku u sukobu sa samim sobom. Ponekad preterano dramatična, ponekad smešna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje nam čoveka koji se oseća kao stranac u vlastitom gradu, u kojem je proveo čitav život. To je portret čoveka koji je izgubio prijatelje, svoju istoriju i vlastiti identitet – kada se njegova zemlja raspala. Ovo je istovremeno priča o običnom čoveku, rastrzanom između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti, jer ne zna gde pripada i kome je zapravo odan.
O FILMU
"Odbrana i zaštita" je nagrađivano ostvarenje hrvatskog reditelja i scenariste Boba Jelčića. Film je letos dobio sedam Zlatnih arena u Puli, a nedavno je ostavio snažan utisak i na publiku 19. festivala autorskog filma u Beogradu, na kojem je i nagrađen priznanjem za najbolju režiju.
Film je snimljen u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Proglašen je za najbolji u regionu na festivalu u Motovunu. Glavni glumac – Bogdan Diklić, dobio je Zlatnu arenu za ulogu Slavka, kao i nagradu za najboljeg glumca na prestižnom Sarajevo film festivalu. Pored Diklića, uloge u filmu tumače glumci iz BiH i Hrvatske – Nada Đurevska, Ivana Roščić, Sergej Trifunović i drugi.
Oficijelni sajt

Premijera: Festival autorskog filma

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.