U trendu

Ozbiljan čovek

Žanr: drama 
Trajanje: 105 min. 
Zemlja porekla: SAD, 2009

Glavne uloge:Majkl Štulbarg (Michael Stuhlbarg)Ričard Kajnd (Richard Kind)Fred Melamed (Fred Melamed)Sari Lenik (Sari Lennick)

Scenario:Itan Koen (Ethan Coen)Džoel Koen (Joel Coen)
Režija:Itan Koen (Ethan Coen)Džoel Koen (Joel Coen)

SINOPSIS
"Ozbiljan čovek" je priča o običnom čoveku koji želi jednostavne stvari – "Jefferson Airplane" na radiju i F-Troop na televiziji. Godina je 1967. i Lari Gopnik, profesor fizike na mirnom Univerzitetu Midvest, upravo saznaje da ga žena napušta. Zaljubila se u jednog od njegovih najprepotentnijih kolega, Saja Ejblmana, koji se njoj čini mnogo životnijim od bespomoćnog Larija. Larijev nezaposleni brat Artur spava na kauču, njegov sin Deni je zabušant u školi s gomilom disciplinskih kazni, a ćerka Sara zašiva novac u odeću da bi uštedela za operaciju nosa.
Dok njegova žena i Saj radosno prave novo porodično gnezdo, a njegov brat postaje sve veći teret, jedna neprijateljski nastrojena osoba piše anonimna pisma želeći da sabotira Larijevo unapređenje na univerzitetu. Takođe, jedan student se trudi da ga podmiti kako bi prošao godinu, istovremeno mu preteći tužbom zbog klevete. Na sve to, prelepa žena iz susedstva uznemirava ga golotinjom. Boreći se za ravnotežu, Lari traži savet od tri različita rabina. Da li mu iko može pomoći da se reši svojih nedaća i postane ispravna osoba, ozbiljan čovek?
O FILMU
"Kada se ispostavi da je istina u stvari laž, i sva radost u tebi umire…", "Jefferson Airplane".
Prema rečima izvršnog producenta Roberta Grafa, "Ozbiljan čovek" je "priča iz perspektive mesta koje su braća Koen poznavala dok su odrastali". Itan Koen kaže: "Radnja se dešava tokom 1967. u jevrejskoj zajednici; Džoel i ja smo iz Midvesta i to je podsećanje na naše detinjstvo. Milje, čitavo to okruženje, važno je za nas. Ono je velikim delom bilo ono što nas je privuklo ovoj priči. Mesto na kom odrastaš je deo tvog identiteta. To se ne gubi, i pored toga što si daleko dugo vremena".
Džoel kaže: "Pejzaž oživotvoruje priču velikim delom, pored toga što geneza projekta datira od pre mnogo godina; mi smo razmatrali snimanje kratkog filma o dečaku koji ide da vidi drevnog rabina. Karakter rabina bio bi delimično baziran na rabinu koga smo poznavali kada smo bili deca". Itan se priseća: "Rabin koga smo znali bio je mudar, bio je Joda. On nije govorio, ali je imao veliku harizmu".
"Iako je Lari Gopnik izmišljen karakter, on je baziran na ljudima koji su nam bili bliski dok smo odrastali, zato što je on akademik, a oba naša roditelja su bili akademici. Preko njih upoznali smo mnogo ljudi koji su bili profesori na univerzitetima. Takođe, Lari je sredovečan Jevrejin, otac u zajednici u kojoj ima dosta elemenata kao u onoj u kojoj smo odrastali". Džoel kaže: "Lari je glava porodice i samo želi da stvari idu svojim tokom. Na početku priče, on je srećan zato što su stvari onakve kakve one jesu. Ali, loša sreća će ga zadesiti…" Itan priznaje: "Zabavna strana priče dovela nas je do izmišljanja novih načina na koje će Lari biti mučen. Njegov život progresivno postaje sve gori".
Film počinje prologom koji je postavljen ranije – u malo jevrejsko selo u Poljskoj, gde se priča odvija potpuno na jidišu. Itan objašnjava: "Mi smo mislili da priča bude pristojno predstavljena za ovaj film. Pošto nismo znali nijednu pristojnu narodnu priču na jidišu, mi smo je izmislili". Džoel dodaje: "To nema vezu s onim što sledi, ali pomogla nam je da počnemo da razmišljamo o filmu".
O izboru glumaca Džoel kaže da su za glavnu ulogu želeli glumca koji bi bio gotovo nepoznat široj publici. "Majkl Štulbarg nije nepoznat ukoliko si poštovalac pozorišta u Njujorku, ali je filmskoj publici relativno nepoznat. Iz njegovog rada u pozorištu mi smo znali koliko je on dobar".
Braća Koen su bila dovoljno impresionirana da Štulbargu daju da pročita dve uloge – Larija i ujka Artura. "Ja sam bio uzbuđen zato što je bilo toliko mnogo materijala s kojim se može raditi", priseća se Štulbarg. "Vreme je prolazilo i usledio je poziv; oni su rekli da me žele u filmu, ali da nisu sigurni koju bi mi ulogu dali. Konačno, dok sam bio u pozorištu u Vermontu, Džoel je pozvao i rekao: "Rešio sam misteriju, ti ćeš igrati Larija". O svom liku glumac kaže: "Lari ide kroz svoj život na normalan način, razvio je neku vrstu rutine. On je prilično ubeđen da treba da nastavi svoj život na način na koji on ide sam od sebe. Uživa u svojoj matematici i fizici, voli svoju porodicu. Ali, u jednom momentu, stvari počinju da izmiču kontroli i on otkriva da život nije onakav kakav je očekivao da će biti, što ga baca u krizu vere…"
Idući dalje u radu s glumcima koji su novi filmskoj publici, braća Koen su pravila izbor za Larijevu ženu i decu s lokalnim glumcima iz Mineapolisa, gde su snimali film. Džoel ističe: "Kao što smo uradili kada smo snimali ‘Fargo’, dosta uloga u filmu igraju lokalni glumci". Glumica Sari Lenik preselila se u Mineapolis sa istočne obale nekoliko godina ranije. Jednog dana naletela je na svog agenta, koji je, kako ona kaže, "malo zaboravio na nju". Ali, nedelju dana kasnije, našla se na audiciji za ulogu Judit Gopnik. "Oni su se smejali svim mojim šalama i postali su moja dva najomiljenija čoveka na planeti". Nedugo posle, Koenovi su joj ponudili ulogu.
Film braće Koen bio je nominovan za Oskara u kategorijama najbolji film i najbolji originalni scenario; imao je nominaciju za nagradu BAFTA za najbolji originalni scenario; Majkl Štulbarg imao je nominaciji za Zlatni globus u kategoriji najbolje muške uloge u komediji ili mjuziklu, a u istoj kategoriji osvojio je "Satellite Award".

Premijera: FEST

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.