U trendu

Plan osvete

Žanr: akcioni triler
Trajanje: 118 min.
Premisa: Osveta stiže!

Glavne uloge:Kolin Farel (Colin Farrell), Numi Rapas (Noomi Rapace), Terens Hauard (Terrence Howard), Dominik Kuper (Dominic Cooper), Izabel Iper (Isabelle Huppert)
Scenario:J. H. Vajman (J.H. Wyman)
Režija:Nils Arden Oplev (Niels Arden Oplev)

SINOPSIS
Viktor (Kolin Farel) je desna ruka šefa podzemlja, Alfonsa (Terens Hauard), koji se suočava sa situacijom da mu neko konstantno ubija članove bande i šalje podrugljive i preteće poruke. Darsi (Dominik Kuper), Viktorov prijatelj, koji takođe radi za Alfonsa, postaje opsednut time da nađe ubicu kako bi postao Alfonsov miljenik i važan član kriminalne grupe. Usred svega toga Viktor upoznaje Beatris (Numi Rapas), misterioznu Francuskinju koja živi s majkom Valentinom (Izabel Iper) u zgradi preko puta Viktorove. Kad Viktor počne da se zaljubljuje u nju, shvatiće da ona nije žena kakvom se čini, već žrtva zločina koja traži odmazdu, za šta joj treba Viktorova pomoć. Ali uskoro će shvatiti da je i Viktor čovek koji traži osvetu zbog ubistva njegove žene i ćerke nekoliko godina ranije. Kad ovo dvoje ranjenih ljudi opsednutih osvetom započnu vezu, njihova hemija i strast dovešće ih do toga da će sprovesti nasilan i katarzičan plan osvete.
O FILMU
"Plan osvete" je akcioni triler s ljubavnom pričom u središtu. Smešten je u kriminalno podzemlje Njujorka. Od trenutka kada su pročitali scenario, svi filmski stvaraoci i glumci koji su radili na ovom filmu bili su rešeni i strastveni u nameri da ga na kraju vide na velikom platnu.
Nakon što je švedski film "Muškarci koji mrze žene" danskog režisera Nilsa Ardena Opleva postigao komercijalni uspeh i dobio odlične kritike stručne javnosti, Oplev je od holivudskih studija počeo da dobija bezbroj novih scenarija na čitanje. Međutim, nijedan nije bio privlačan sve dok nije iščitao "Plan osvete". Režiser se priseća: "Poenta kod ‘Plana osvete’ je u tome što je to bio dobar scenario. Po tome se razlikuje od onih prethodnih 250. Od svih tih tekstova koje sam pročitao za dve i po godine možda ih je nekoliko bilo zanimljivo. Na nekim je trebalo još da se radi da bih ja od toga nešto mogao da napravim. Ali zato je ‘Plan osvete’ u moje ruke došao skoro savršen. To je veoma interesantna priča. U njoj ima mnogo toga, likovi su zaista kompleksni. Fantastična mešavina nečega što mogu da radim za najširu publiku i artističke strane cele priče kojom mogu da se poigram. Likovi obiluju emocijama i dubinom. Sam scenario pripoveda o meni najdražoj temi, a to je izlečenje slomljenog srca, iskupljenje duše i upravljanje sopstvenom sudbinom. Kada je u vašem životu sve crno i beznadežno, neko ili nešto će vam pružiti ruku i pružiti priliku da se iskupite, osnažite i vratite na pravi put. Ovo je baš takva priča za Viktora i Beatris. Oni se sreću u trenutku kada su oboje na samom dnu. Njihov susret i sve one lude stvari koje potom uslede pružaju im šansu da se vrate na put i da počnu iz početka."
"To je za mene najdivnija tema, baš kao što je u filmu ‘Devojka s tetovažom zmaja’ za Lizbet Salander i Blomkvista, ali i u još nekoliko mojih filmova. Zaista sam verovao da ‘Plan osvete’ ima sve što treba da ima jedan klasičan američki film. Zabavan je, ali inteligentan. Tu je osveta, akcija, tajanstveni zaplet koji nam se otkriva do samog kraja. Film nose fenomenalni i zanimljivi likovi. Produkcija je na vrhunskom nivou. A u sve to upakovana je ta čudna, otkačena ljubavna priča između muškarca i žene kakvu još niste videli. Sve su to elementi koji su me i te kako privukli da radim na ovom filmu.
"Kada sagledate svaki lik ponaosob; Viktora, koga igra Kolin Farel, i Beatris, koju glumi Numi Rapas, i ljubavnu priču među njima, jasno vam je da ta ljubav nije započela na uobičajen način. U ‘Planu osvete’ ništa nije predvidivo. Ima toliko peripetija i zapleta; kada mislite da sve znate, desi se nešto potpuno drugačije. Zbog toga će film biti veoma zabavan i uzbudljiv. Ima sve sastojke koje sam tražio. ‘Plan osvete’ je velik nezavisni film, tako da sam imao slobodu da ga radim onako kako sam želeo. Mislim da bi bilo veoma teško snimiti ovakav film u američkom studijskom sistemu, sa svim onim što likovi rade i izgovaraju.
"Džoel Vajman je šest godina radio na ovom scenariju i već je razgovarao sa Nilom Moricom iz kompanije ‘Original Films’. Kada je scenario bio skoro gotov, Džoel je video moj film ‘Devojka s tetovažom zmaja’, i on i Moric su odlučili da ja budem prvi izbor za režisera. Scenario sam dobio u trenutku kada se film koji je tada trebalo da snimam raspao. Tekst sam pročitao u dahu i veoma mi se dopao. Kada sam se video sa Džoelom, složili smo se da Viktora treba da igra Kolin Farel."
"Nakon Kolina, sledeći deo slagalice bila je Numi", kaže Ori Marmur, izvršni producent. "Očigledno je da imaju sjajan odnos još od ‘Devojke s tetovažom zmaja’, i Nils je mislio da bi ona bila savršena za ulogu Beatris. Poslali smo joj scenario i ona je odmah odgovorila." Marmur dalje kaže: "Posle Kolina i Numi dobili smo i Terensa Hauarda za ulogu Alfonsa, i bili smo veoma srećni zbog toga. Terens nikad u filmu nije igrao lošeg momka. Uvek je saosećajan, ili je naizgled loš momak za koga se ispostavi da je dobrica. Ali u filmu ‘Plan osvete’ Terens je definitivno loš čovek; takav ostane, a do kraja postane i veoma zao i naopak."
Marmur dodaje: "Za ulogu Darsija napravili smo sličan izbor s Dominikom Kuperom. Dominik je fenomenalan glumac. Upravo je završio film ‘Devil’s Double’, gde je sjajan. Kada smo mu dali scenario da pročita, odmah je prihvatio ulogu. Isto kao i Terens, i Dominik igra ulogu koja nije onakva na kakve smo navikli, što je i za njega bio veliki izazov. Stvarno smo imali sreće s kastingom. S Kolinom, Numi, Terensom i Dominikom već smo imali svetsku klasu. Kada smo konačno uspeli da dobijemo i Izabel Iper, našoj sreći nije bilo kraja. Nju je bilo jako teško dobiti. Kao što svi znaju, ona je francuska ikona. Nju je Nils odmah želeo za ulogu Numine majke, što nije mala stvar u filmu. Ipak, i pored toga što je Izabel bila zainteresovana, bilo je veoma teško sve uklopiti, jer je ona veoma tražena. Zato je na našem filmu radila između dva snimanja u Francuskoj. Bilo je veoma teško dovesti je na snimanje, ali trud se više nego isplatio."
Oficijelni sajt

Premijera: 12. septembar 2013. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.