Sinemanija 2013: petak, 1. novembar

Od glumaca koji će obeležiti filmsku reviju Sinemanija gledaćemo Harisona Forda, Džulijen Mur, Kloi Grejs Moric, Skarlet Johanson, Stenlija Tučija, Nikolasa Kejdža, Vanesu Hadžens, Toma Henksa, Roberta de Nira, Mišel Fajfer, Tomija Li Džonsa, kao i velikane akcionog žanra – Silvestera Stalonea i Arnolda Švarcenegera.
Cena karata za sve termine je 350 dinara, a filmovi će biti prikazivani u terminima od 19 i 21.30 časova.

Naziv filma: "Peti stalež" ("The Fifth Estate")
Termin prikazivanja: petak, 1. novembar u 19.00 časova
Žanr: biografski
Trajanje: 128 min.

Glavne uloge:Benedikt Kamberbač (Benedict Cumberbatch), Danijel Brul (Daniel Bruhl), Karis van Houten (Carice van Houten)
Scenario:Danijel Domšajt-Berg (Daniel Domscheit-Berg)
Režija:Bil Kondon (Bill Condon)

SINOPSIS
Prvi stalež: crkva/vlada.
Drugi stalež: plemstvo/bogata elita.
Treći stalež: građanstvo/radnici.
Četvrti stalež: novinari/mediji.
Peti stalež: oni kojima je cilj da drže pod kontrolom ostale, odnedavno znani kao zviždači, zviždači čuvari, građani novinari… i WikiLeaks.
Na stranicama posvećenim zaštiti zviždača 2010. objavljena je lavina američkih tajnih dokumenata. Tom objavom počelo je novo doba u području zaštite informacija najvišeg stepena tajnosti i eksplozivnog curenja vesti. U dramatičnom trileru zasnovanom na stvarnim događajima film donosi priču o razotkrivanju obmana i korupcije na najvišim nivoima vlasti, čime je jedno internet ime postalo jedna od najkontroverznijih tema 21. veka.
Priča počinje kad osnivač WikiLeaks-a, Džulijan Asanž (Benedikt Kamberbač) s kolegom Danijelom Domšajt-Bergom (Daniel Brul) odluči da postane zviždač čuvar privilegovanih i moćnih. Stvaraju onlajn platformu koja omogućuje zviždačima da anonimno otkrivaju tajne podatke i ukažu na mračne tajne vlasti i korporativni kriminal. Uskoro javnost saznaje više nego što bi ikad objavile najveće svetske medijske organizacije, ali kad Asanž i Berg dobiju pristup većoj količini tajnih službenih dokumenata nego iko dotad u američkoj istoriji, naći će se pred teškim pitanjima: koja je cena čuvanja tajni u slobodnom društvu, i koja je cena njihovog otkrivanja?

Naziv filma: "Zločin u ledu" ("The Frozen Ground")
Termin prikazivanja: petak, 1. novembar u 21.30 časova
Žanr: kriminalistički triler
Trajanje: 105 min.

Glavne uloge:Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Vanesa Hadžens (Vanessa Hudgens), Džon Kjusak (John Cusack)
Scenario:Skot Voker (Scott Walker)
Režija:Skot Voker (Scott Walker)

SINOPSIS
Film je zasnovan na događajima povezanim s najokrutnijim serijskim predatorom Aljaske, Robertom Hansenom (Džon Kjusak), uglednim porodičnim čovekom koji je tokom 12 godina sistematično oteo više od 24 žene koje je prebacivao u divljinu radi lova. Kad principijelni i predani policajac, narednik Džek Halkomb (Nikolas Kejdž), na ulici pronađe Sindi Polsen (Vanesa Hadžens), jedinu Hansenovu preživelu žrtvu, ona postaje ključna za saradnju koja će konačno Hansena privesti pravdi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.