Skakač

Žanr: akcija, naučna fantastika, triler, drama
Trajanje: 88 min.
Premisa: Svuda je moguće!

Glavne uloge:

Hejden Kristensen (Hayden Christensen), Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson), Rejčel Bilson (Rachel Bilson), Džejmi Bel (Jamie Bell), Šon Roberts (Shawn Roberts), Ana Sofija Rob (AnnaSophia Robb)

Scenario:Dejvid Gojer (David S. Goyer), Sajmon Kinberg (Simon Kinberg)
Režija:Dag Liman (Doug Liman)

SINOPSIS
Od Njujorka do Tokija, od ruševina Rima do srca Sahare, sve je moguće za Dejvida Rajsa (Hejden Kristensen) dok ne počne da uviđa da njegova sloboda nije potpuna, da nije sam, već deo dugotrajnog, globalnog rata koji je pretnja opstanku njegove retke i izuzetne vrste. Dejvid Rajs je odrastao s tajanstvenom moći o kojoj mnogi sanjaju. On je potpuno mobilan, u stanju je da putuje kroz pukotine u prostoru i vremenu do bilo kog grada, bilo koje zgrade, bilo kog mesta koje zamisli.
Međutim, kada Dejvid otkrije još jednog mladića sličnog sebi, žustrog svetskog putnika po imenu Grifin (Džejmi Bel), istina počinje da se otkriva. On nije usamljeno čudo prirode, već deo dugog niza genetskih anomalija poznatih kao Skakači, od kojih nijedan nije siguran. Dejvida je identifikovala tajna organizacija koja se zaklela da će ubiti njega i sve Skakače. On će postati beozobzirno progonjen u trci preko čitave planete – i postati ključni igrač u borbi koja besni kroz vekove, nevidljiva za najveći deo čovečanstva.
O FILMU
Uzbudljiva i maštovita priča „Skakača“ je, po rečima koscenariste i producenta Sajmona Kinberga, „priča o poreklu heroja – slučajnog i vrlo nevoljnog heroja koji tek počinje da se pita šta bi se dogodilo kada bi koristio svoju izuzetnu moć da bi pomogao drugima u opasnosti.“
Reditelj Dag Liman, Kinberg i producent Lukas Foster proveli su poslednjih nekoliko godina razvijajući ne samo scenario „Skakača“ već i bogatu mitologiju i pozadinsku priču epske avanture o mladiću koji pokušava da izgradi stvarni život uprkos svojoj fantastičnoj i izazovnoj moći da se u trenutku teleportuje na bilo koje mesto na Zemlji.
Nastanak priče počeo je kada dvojac ovog romana Stivena Gulda – Skakač i Refleks – predstavio lik Dejvida Rajsa, mladog čoveka kojem naizgled neobjašnjive moći teleportacije pomažu da započne novi život iz snova daleko od bolne prošlosti. Posle vrlo zapaženog debija, Guldov serijal je brzo pridobio veliki broj pristalica, ali je bilo jasno da priča ima potencijal da ide i dalje. Kada su izvršni producenti Vins Džerardis i Ralf M. Vićinanca naišli na knjige, odmah su znali da imaju materijal za veliku filmsku avanturu.
Tada je Dejvid Gojer, traženi scenarista koji je ispekao zanat radeći na klasičnim superherojima i zločincima u akcionim trilerima kao što su „Blejd“ i „Betmen počinje“, ušao u priču. On nije samo adaptirao Guldovu priču za veliki ekran, nego ju je i uvećao, uvodeći lik Grifina, još jednog tajanstvenog Skakača, koji beži od detinjstva, omogućavajući time šire polje pripovedanja. Gojer je i uzdrmao uobičajene konvencije priča o supermoćima, zalazeći u to kako se njegovi likovi bore sa sobom i vrlo stvarnim iskušenjima svojih eskapističkih moći.
Polazeći od onoga što su Guld, Gojer i drugi scenarista, Džim Uls, započeli, Liman, Kinberg i Foster počeli su da grade široku, eonima dugu istoriju Skakača, čija se sposobnost da svojim umom prilagođavaju sebi vreme i prostor prenosi kao nasleđe unutar porodice i može se pratiti unazad hiljadama godina. Ekipa je počela da istražuje veliki broj verovanja o teleportaciji, od mističnih do najsavremenijih fizičkih teorija koje bi to mogle da omoguće. „Puno smo razgovarali s fizičarima da bismo razumeli naučno objašnjenje toga kako bi teleportacija mogla da funkcioniše i time smo priči postavili temelje u realnosti. Ali smo istraživali i mitologiju teleportacije, koja je bila deo kulturne mašte već hiljadama godina“, objašnjava Kinberg. „Element ispunjenja želja je vrlo jak u tom konceptu.“
Kada razmislite dobro, shvatite da skakanje, iako neverovatno i zadivljujuće, može biti i neka vrsta prokletstva“, kaže Foster. „Ako je ta moć u pogrešnim rukama, ili je koristi neko ko manipuliše Skakačima, oni bi mogli biti bilo gde i uraditi bilo šta.“ Ta mračna realnost doprinela je nastanku koncepta Paladina, tajne, elitne vojske koja je hiljadama godina pokušavala da spreči Skakače da koriste svoje moći u korist zla.
Oni Skakači koji dožive odraslo doba istog trenutka postaju mete nemilosrdne agencije Paladina, koja će učiniti sve da ih eliminiše, bez obzira na sve. Da bi se uspostavila osnova za kompleksne unutrašnje mehanizme ove epske priče, ekipa je odredila dva osnovna spravila skakanja – da se može skočiti na bilo koje mesto koje trenutno vidite i da se može skočiti na bilo koje mesto koje ste ranije videli, makar i na fotografiji, ako imate jako vizuelno sećanje na to mesto.
Sastavni deo pravila skakanja su i „ožiljci“, trenutne pukotine ili procepi u vremenu i prostoru koje za sobom ostavlja Skakač – i koje bilo koji drugi Skakač može da upotrebi da bi pratio njegov trag. Ubrzo je postalo jasno da se priča o Dejvidu Rajsu razvija u nešto što bi moglo da bude avanturistički serijal. Kinberg kaže: „Počeli smo da zamišljamo celu trilogiju. Ideja o izgradnji čitavog sveta Skakača i Paladina od temelja bila je vrlo interesantna.“ Hajnek se upoznao s mnogim različitim predstavljanjima teleportacije u starijim filmovima i onda utvrdio da će „Skakač“ ponuditi nešto novo. „Kreirali smo prave subjektivne skokove. Drugim rečima, ovog puta ćemo povesti i publiku na to putovanje.“
O REŽISERU
Dag Liman (reditelj)
Postao je poznat kao jedan od najoriginalnijih reditelja u američkom filmu sa solidnom filmografijom, u kojoj su filmovi „Svingeri“, „Kreni“, „Bornov identitet“ i, nedavno, „Gospodin i gospođa Smit“.
O GLUMCIMA
Hejden Kristensen (Dejvid Rajs)
Najpoznatiji je po ulozi Anakina Skajvokera u blokbasterima „Ratovi zvezda, epizoda 2: napad klonova“ i „Ratovi zvezda, epizoda 3: osveta Sita“. Pobrao je pohvale kritike i za ulogu u drami Irvina Vinklera „Život kao kuća“. Slično je i s filmom „Slomljeno staklo“.
Džejmi Bel (Grifin)
Bukvalno je uskočio na scenu svojom nagrađivanom ulogom u hitu Stivena Daldrija „Bili Eliot“. Za tu ulogu dobio je nagradu BAFTA za najboljeg novog glumca i mnoge druge nagrade i pohvale.
Oficijelni sajt

  • Jumper (2008)

    Premijera: 13. februar 2008. godine u Domu sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.