Sumrak

Žanr: triler
Trajanje: 122 min.
Premisa: Da možeš živeti večno, za šta bi živeo?

Glavne uloge:

Kristen Stjuart (Kristen Stewart), Robert Petinson (Robert Pattinson), Bili Berk (Billy Burke), Piter Fačineli (Peter Facinelli), Niki Rid (Nikki Reed), Džekson Retbon (Jackson Rathbone)

Scenario:Melisa Rozenberg (Melissa Rosenberg), Stefani Mejer (Stephenie Meyer)
Režija:Ketrin Hardvik (Catherine Hardwicke)

SINOPSIS
Bela Svon (Kristen Stjuart) je uvek bila pomalo različita i nikad joj nije bilo stalo do toga da se uklopi u društvo popularnih devojaka iz njene srednje škole u Feniksu. Kada se njena majka preudala i poslala je da živi s ocem u malom kišovitom gradu Forksu u državi Vašington, nije očekivala bitnije promene. Onda je upoznala misterioznog i očaravajuće lepog Edvarda Kalena (Robert Petinson), dečka kakvog nikada ranije nije srela. On je inteligentan i duhovit, i prozreo je njenu dušu. Uskoro se Bela i Edvard prepuštaju strastvenoj i nesvakidašnjoj romansi.
Edvard trči brže od pume, golim rukama može da zaustavi auto u pokretu i nimalo nije ostario od 1918. Kao i svi vampiri, on je besmrtan. Međutim, nema vampirske očnjake i ne pije ljudsku krv, jer su on i njegova porodica jedini vampiri koji ne vode takav stil života. Edvard je 90 godina čekao svoju srodnu dušu – Belu. Što bliži postaju, to se Edvard više muči da obuzda svoje nagone koji divljaju pobuđeni njenim mirisom. A šta će učiniti kada Loren (Edi Gategi) i Džejms (Kem Džigonde), smrtni neprijatelji porodice Kalen, dođu u grad tražeći Belu?
O FILMU
Hvale vredan roman "Sumrak" Stefani Mejer je prva knjiga iz neverovatno uspešne kolekcije prodate u preko 5,5 miliona primeraka u Americi. Provela je 32 nedelje na listi bestselera "Njujork tajmsa". "Sumrak" je kulturni fenomen s mnogobrojnim fanovima koji su željno iščekivali pojavu filma. Postoji preko 100 fan sajtova posvećenih ovoj knjizi, pa je ona postala i izbor urednika "Njujork tajmsa", najbolja knjiga godine prema izboru "Pablišer viklija", "Amazon" ju je proglasio za najbolju knjigu decenije, Asocijacija američkih biblioteka uvrstila ju je u top 10 najboljih knjiga za mlade i u top 10 knjiga za neodlučne čitaoce. Prevedena je na 20 jezika. To je moderna, intuitivna, vizuelna verzija "Romea i Julije", najjača forma zabranjene ljubavi – između vampira i smrtnice.
Rediteljka Ketrin Hardvik oživljava svetski literarni fenomen filmom "Sumrak", pričom o strasnoj i neočekivanoj romansi između jedne tinejdžerke i tajanstvenog neodoljivog vampira. Kristen Stjuart i Robert Petinson glume postmoderne Romea i Juliju u napetoj akcionoj avanturi s malo natprirodnog. Zasnovan na bestseleru Stefani Mejer, ovaj film prati dvoje mladih ljubavnika koje sudbina zatiče i koji s opasnim posledicama razaraju delikatnu ravnotežu između lovca i plena. U filmu glume i Tejlor Lotner, Bili Berk, Piter Fačineli, Elizabet Rizer, Niki Rid i drugi.
Producent Greg Muradijan je prvi put pročitao roman pre nego što je i objavljen. "Deo mog posla kao producenta je i da tragam za novim materijalom", kaže Muradijan. "Čitam mnoge rukopise pre objavljivanja. Kada je ovaj došao do mene, nisam mogao da ga ispustim iz ruku. Premisa o devojci koja se zaljubljuje u vampira osvojila me je u trenutku. I knjiga je opravdala očekivanja u svakom smislu. Ono što je Muradijana privuklo ovoj priči nije bila egzotičnost, već univerzalnost. "Napravljeno je hiljade filmova o vampirima", kaže on. "Ono zbog čega se ovaj izdvaja jeste ljubavna priča. Vampirizam je u ovoj priči samo metafora za tinejdžersku požudu, za taj osećaj ‘želim te, ali ne mogu da te imam’. Smatrao sam da je to divna metafora za izražavanje tinejdžerske žudnje". "Ideja o natprirodnoj fantaziji kao pozadini za veliku tragičnu ljubavnu priču je sjajna kombinacija", kaže producent Vik Godfri. "Dodajte tome i serijal bestseler romana, i obožavaoce već povezane s likovima, i imate dobru osnovu za otvaranje prema novoj publici koja možda nikada nije čula za roman."
Rekordi na Internetu
Po objavljivanju knjige, otvoreno je preko 350 fan sajtova širom sveta. Postoji 14.314 on-lajn diskusija o filmu koje su se vodile za samo dve nedelje početkom oktobra. Oficijelni sajt filma imao je preko osam miliona poseta, više nego što bilo koji sajt ima tokom celog svog trajanja. Preko 80% registrovanih su između 13 i 24 godine starosti. "Sumrak" ima više prijatelja na MySpace-u od bilo kog drugog filma. "Sumrak" je treći najtraženiji film na bazi IMDb Pro’s MOVIEMeter. Glumac Robert Petinson je na drugom mestu po pretrazi, čime je prešao i Leonarda di Kaprija i Breda Pita. Kada su objavljene fotografije iz filma, server MTV.com se srušio zbog broja ulazaka. Prvo pojavljivanje finalnog trejlera na sajtu MySpace za 48 sati videlo je 3,5 miliona gledaoca.
O REŽISERU
Ketrin Hardvik (reditelj)
Fimografija: "The Nativity Story" (2006), "Lords of Dogtown" (2005), "Thirteen" (2003).
O GLUMCIMA
Kristen Stjuart (Bela Svon)
Publika širom sveta upoznala ju je u filmu "Soba panike" reditelja Dejvida Finčera, gde se svojom glumom istakla uz Džodi Foster. Stjuartovu smo u skorije vreme mogli videti u Paramauntovom "Into the Wild", koji je režirao Šon Pen.
Glumila je i u filmovima: "In The Land Of Women", "The Messengers", "Zatura", "Speak", "Fierce People", "Catch That Kid", "Undertow", "Cold Creek Manor" i "The Safety Of Objects".

Robert Petinson (Edvard Kalen)
Skoro je započeo svoju profesionalnu karijeru ulogom u "Sword of Xanten" Ulija Edela sa Semom Vestom i Benom Furmanom. Igrao je Malkolma u predstavi "Magbet" u umetničkom centru "Oso", kao i ulogu Sedrika Digorija u filmovima "Hari Poter i Red feniksa" i "Hari Poter i vatreni pehar".
Oficijelni sajt

Premijera: januar 2009. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.