U trendu

Svemoćni Evan

Žanr: komedija, fantazija
Trajanje: 95 min.
Premisa: komedija biblijskih proporcija

Glavne uloge:

Stiv Karel (Steve Carell), Morgan Friman (Morgan Freeman), Loren Grejam (Lauren Graham), Vanda Sajks (Wanda Sykes), Džimi Benet (Jimmy Bennett), Džon Gudman (John Goodman)

Scenario:Stiv Odekerk (Steve Oedekerk), Mark O’Kif (Mark O’Keefe)
Režija:Tom Šedijak (Tom Shadyac)

SINOPSIS
Glavni junak je Evan, novopečeni kongresmen iz Njujorka, koji se sprema za svoj prvi radni dan. Ovaj duhovni političar nudi molitvu kao svoj moto: „Promenimo svet“. Međutim, i ne sluti da čika s bradom odozgo već ima velike planove za njega.
Odmah na početku dešavaju se neobične stvari i egocentrično organizovani život mora da se okrene naglavačke. Počev od misteriozne dostave starinskih alata i velikih drvenih greda do čudnovatog praćenja svih mogućih ptica, Evan postaje siguran da ispušta sve konce iz ruku. Njegov sigurni pad u komičnu zbrku kulminira posetom visokog stranca koji tvrdi da je Bog, a koji ima jedan jednostavan, mada besmislen, zahtev: Evan mora da sagradi Nojevu barku kako bi pripremio svoje prijatelje i porodicu za veliki potop.
O FILMU
Kada je komedija „Svemoćni Brus“ stigla u bioskope, razbila je sve rekorde te 2003. Režiser i producent Tom Šedijak je osmislio još jedan film koji je podstakao želju filmofila da krenu u bioskop i tamo provedu vreme uz neverovatno smešne ljude smeštene u nimalo očekivane okolnosti.
„Svemoćni Brus“ je bio veoma veliki hit sa zaradom od skoro pola milijarde dolara. Uz sve pohvale koje je dobio Džim Keri, film je izbacio još jedno ime – Evana Bakstera. Evan, glavni rival Kerijevog lika, i njegova sveprisutna arogancija nagrađeni su interesantnim problemom svemoćnog Brusa – mogućnošću da izgovara bujice reči onda kada je Evan u programu.
Kad je reč o priči, stvaraoci su zamislili glavni lik kao uglađenog profesionalca koji kipi od ambicije, ali u kome ipak postoji želja da nešto učini u svetu. To je bila premisa koja je po mišljenju Toma Šedijaka i producenata mogla da se uklopi uz lik Evana Bakstera iz „Brusa“. „Za ovaj film smo uzeli jedan američki san na entom stepenu, koji ima posledice nalik noćnoj mori“, komentariše Šedijak. „Evan želi najveću kuću, najveća kola, najbolji posao – sve najveće – ali ne poima cenu svega toga. Međutim, sada otkriva da sve što radi ima cenu.“
Godine 2002, kada su filmski tvorci počeli da razmišljaju o mogućnostima za ulogu Boga, Šedijak je smatrao da je Morgan Friman jedini gumac kojeg on može da vidi u toj ulozi. Od suštinske važnosti je bilo da se on vrati u nastavak filma posle „Svemoćnog Brusa“. Po njihovom mišljenju, nije bilo nikoga ko je tako uspešno mogao da pokaže glasnika koji prenosi važnu i tako smešnu poruku. Režiser i producent su se složili da je Friman – sa svojom elegancijom i vrcavim smislom za humor – bio jedina mogućnost.
Prema Knjizi postanja, božja stvorenja prilaze Noju u parovima. Na snimanju „Svemoćnog Evana“ autori su morali da potraže usluge veterana Marka Forbsa, koji se bavi koordinacijom životinja, da bi nadgledao izbor životinja, brinuo o njima i obučavao preko 177 različitih vrsta koje su donete iz raznih krajeva zemlje. Od prvog susreta s timom Forbs je morao da prevaziđe prethodne poduhvate u filmovima kao što je bio „Dr Dulitl 2“ da bi napunio Evanov moćni brod. Set je postao pravi zoo-vrt u kome su se nalazili lavovi, tigrovi, pelikani, leopardi, žirafe, slonovi, medvedi s Kodijaka, pavijani, zebre, irvasi, kamile, rakuni, mačke, bodljikava prasad, psi, bizoni i zmije – da pomenemo tek neke od njih.
Od najveće važnosti za stvaraoce bilo je da se zadrži Nojeva tema iz Biblije. Šedijak je želeo da životinje pomognu u izgradnji barke, i to prirodnim oruđem koje im je Bog dao (npr. slon treba da doda Evanu drvo svojom surlom ili da mu vrana donese ekser u kandžama). Autori nisu želeli uobičajene gegove, kao što su šimpanza koji govori ili papagaji koji prevrću očima da bi obojili svoju produkciju.
U ranoj fazi pisanja scenarija Šedijak je seo sa Odekerkom da raspravi kako su zamislili kovčeg. Naoružani detaljnim istraživanjima, uključujući i stare biblijske opise iz Knjige postanja, savremenu i staru opremu i malo filmske čarolije, napravili su plovilo koje je privuklo pažnju životinja i ljudi. Bilo je impresivno izgraditi nešto takvih dimenzija, da pri tom nije sve kompjuterski generisano, naročito barka koja može da prihvati ogromna stvorenja kao što su slonovi i žirafe.
Kako su dani odmicali, minijature, pozadinske projekcije i optičko postavljanje trebalo je da kreiraju potop biblijskih proporcija na velikom ekranu. Više nije dovoljno da se publici ponudi da vidi sličice koje traju jedan tren. Da bi publika poverovala da su ovaj potop i kompjuterski generisane životinje stvarni, bilo je potrebno puno napora i brige o vizuelnim efekatima.
Milijarde kapi vode nisu bile jedini predmet specijalnih efekata u „Svemoćnom Evanu“. Dok su se životinje glumci uglavnom lepo ponašale na setu, mnoga kompjuterski generisana stvorenja morala su da budu kreirana da bi film dobio dah i dimenzije potrebne za ovu biblijsku komediju. Studio za efekte je stvorio 300 pari velikih životinja da bi se napunio Evanovu barku, kao i 15 pari „junaka“ za krupne planove s briljantnim detaljima.
Dizajneri su kreirali oko sedam različitih faza Karelove transformacije – počev od zgodnog profesionalca koji treba da preuzme Kapitol hil do dugokosog, bradatog čoveka kojeg prate životinje.
Oficijelni sajt
Evan Almighty (2007)
Premijera: 30. avgust 2007. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)