Tragovi na duši

Žanr: drama/triler
Trajanje: 106 min.

Glavne uloge:

Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Nikol Kidman (Nicole Kidman), Gari Sinis (Gary Sinise), Ed Haris (Ed Harris)

Scenario:

Filip Rot (Philip Roth – roman), Nikolas Mejer (Nicholas Meyer)

Producent:Ronald Bozman (Ronald M. Bozman)
Režija:Robert Benton (Robert Benton)

SINOPSIS

„Tragovi na duši“ je priča o Kolemanu Silku (Hopkins), priznatom profesoru sa užasnom tajnom, koja uništava njegov život u malom gradu u Novoj Engleskoj. Kada se otkrije njegova afera sa mladom i problematičnom nastojnicom (Kidmanova), tajna koju je 50 godina krio od svoje supruge, dece i kolege pisca Nejtana Cukermana razbuktaće požar sa nesagledivim posledicama. Cukerman otkriva Silkovu tajnu i počinje da kopa po nepoznatoj biografiji ovog eminentnog i ispravnog čoveka koga su cenili celog života i shvata kako je taj pažljivo isplanirani život napokon razotkriven.

O REŽISERU

Robert Benton, proslavljeni pisac i reditelj, u dosadašnjoj karijeri napisao je scenarija za filmove „Boni i Klajd“, „Supermen“, „Kramer protiv Kramera“ i mnoge druge. Između ostalih, režirao je filmove „Sumrak“, „Bili Bathgate“ i „Nadine“. Za čuveni film „Kramer protiv Kramera“ dobio je dva Oskara 1980. godine – za režiju i najbolji scenario. Godine 1985. dobio je Oskara za scenario filma „Mesta u srcu“, a bio je nominovan još četiri puta. Dobitnik je još mnoštva prestižnih filmskih nagrada sa međunarodnih festivala.

O GLUMCIMA

Nikol Kidman
Rođena je 1967. godine u Honoluluu, na Havajima. Najveća filmska zvezda današnjice ima iza sebe pedesetak filmova i serija. Počela je karijeru još sa 16 godina u tinejdžerskom filmu „BMX banditi“. Naša publika pamti je iz veoma gledane serije „Bangkok Hilton“. Igrala je u filmovima „Dani grmljavine“, „Moj život“, „Spremna na sve“, „Betmen zauvek“, „Portret jedne dame“, „Ljubavne čarolije“, „Širom zatvorenih očiju“, „Mulen ruž“, „Duhovi u nama“. Za film „Sati“ i ulogu Virdžinije Vulf dobila je nagradu Oskar za najbolju žensku ulogu prošle godine. Bila je nominovana za Oskara i za ulogu u mjuziklu „Mulen ruž“, a dobitnica je i BAFTA nagrade za film „Sati“, nakon tri nominacije za ovu nagradu. Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu bio je predstavljen i njen novi film reditelja Larsa fon Trira – „Dogville“.

Filip Entoni Hopkins
Rođen je 1937. godine i bio „užasan učenik“ pre nego što je upisao prestižnu Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti. Godine 1965. bio je dubler sir Lorensa Olivijea, što je bila prekretnica u njegovoj karijeri. Usledile su decenije igranja glavnih uloga u mnogim prestižnim filmovima, a jedna od najupečatljivijih uloga je lik Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“. Među njegovim najpoznatijim filmovima su „Hauardov kraj“, „Ostaci dana“, „The Edge“ i „Maska Zoroa“.

Gari Sinis
Debitovao je u filmu „A Midnight Clear“ 1992. godine. Iste godine oprobao se i kao reditelj u filmu „O miševima i ljudima“. Pažnju publike privukao je svojom odličnom ulogom poručnika Dena u filmu „Forest Gamp“.

Ed Haris
Diplomirao je glumu na Univerzitetu u Oklahomi. Njegova prva glavna uloga bila je u kultnom filmu „Knightriders“ 1981. godine. Poznat je po ulogama u filmovima „Maćeha“, „Trumanov šou“, „Blistavi um“ i „Sati“. Godine 2000. oprobao se i kao režiser u filmu „Pollock“, dobitniku Oskara za najbolju žensku ulogu.

Oficijelni sajt:

  • Human Stain, The (2003)

    Premijera: Cinemania 2003; u bioskopima od 18. decembra 2003. godine

  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike