U potrazi za snom (video)

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 120 min
Zemlja porekla: Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska

Režija: Mladen Mitrović

SINOPSIS

Priča o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija koji su se 1987. godine rasuli svetom sticajem brojnih, a ponajviše ratnih okolnosti. Udar cunamija u Tokiju povezao je reditelja i autorku muzike za njegov prvi film nakon mnogo godina. Jedna tek dovršena pesma i poziv na proslavu godišnjice mature u rodnom gradu pokrenuće niz događaja koji će reditelja nakon višegodišnje samoizolacije vratiti filmu. U želji da nakon 20 godina krene iz početka, on odlučuje da pronađe nekadašnje desetogodišnje glumce iz svog prvog filma, koje je vihor rata odneo iz rodnog grada. Reditelj kreće na put po svetu u nadi da će, tražeći njih, istovremeno pronaći i izgubljene deliće svoje prošlosti. U jednom trenutku, životi im se igrom sudbine isprepletu, a taj događaj okreće putovanje u suprotnom smeru dovodeći usput sve aktere do kolektivne katarze.

O FILMU

Jugoslavija se raspala po etničkim šavovima tokom krvavog građanskog rata. Najveće posledice je osetilo samo srce zemlje, Bosna i Hercegovina. Konflikt Bošnjaka, Srba i Hrvata rezultovao je stotinama hiljada žrtava i promenio sudbine mnogih ljudi, raznoseći ih kao izbeglice po celom svetu. Mnogo godina kasnije, udar cunamija, jedna tek završena pesma i poziv za proslavu godišnjice mature u rodnom gradu, pokrenuće čitav tok događaja koji će reditelja nakon višegodišnje samoizolacije vratiti filmu. U želji da krene ispočetka, on odlučuje da pronađe nekadašnje desetogodišnje glumce iz svog prvog filma, koje je vihor rata odneo iz rodnog grada.

Film je sniman više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD). Priča počinje za vreme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film „Haustorče“ (1987), Jadrankom Stojaković. Ubzo posle toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad – Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma.

Potreba da prekine svoju dvadesetogodišnju filmsku samoizolaciju i želja da sazna šta se tokom i posle rata desilo sa nekadašnjim dečacima iz njegovog filma – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima (učenicima škole „Bratstvo i jedinstvo“), pokreće Mitrovića na put dug 50.000 kilometara, tokom koga će ih sve pronaći i dovesti „kući“ – u haustorce u kome su se igrali kao deca, prvi put zapalili cigaretu „na štipaljku“ i maštali o svetu odraslih, koji ih je kasnije vodio sve dalje od velikih želja i dečijih snova.

U vreme kada se i dalje broje porazi i računa ko je koliko i šta izgubio u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, autobiografska dokumentarna odiseja Mladena Mitrovića u gledaocu, koji je svojom voljom ili ne, deo kompleksne regionalne istorije i geografije – budi ono što mu niko i nikada ne može oduzeti – snove i sećanja. To je upravo glavni element kolektivne katarze kroz koju prolaze reditelj i akteri filma.

O REDITELJU

Mladen Mitrović, režiser

Autor nagrađivanih dokumentaraca i velikog broja dokumentarnih i omladinskih emisija za TV Sarajevo, u svom najnovijem dokumentarcu „U potrazi za snom“, Mitrović nakon mnogih godina ponovno okuplja ekipu iz svog kultnog dječjeg filma „Haustorče“. Ostvarenje reditelja i producenta Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“, najveći regionalni multietnički dokumentarni filmski projekat, svetsku premijeru imaće u utorak, 18. avgusta na Filmskom fetsivalu u Sarajevu. Film je sniman pet godina u 12 država.

Premijera: Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldocs“ 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.