Vukodlak

Žanr: horor, triler
Trajanje: 102 min.
Premisa: "Čak i čovek koji je čistog srca i koji se svako veče moli može da postane vuk kada jedić procveta, a jesenji mesec zasija punim sjajem…", ciganska legenda

Glavne uloge:Benisio del Toro (Benicio Del Toro), Emili Blant (Emily Blunt), Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Hjugo Viving (Hugo Weaving)

Scenario:Endru Kevin Voker (Andrew Kevin Walker), Dejvid Self (David Self), Kurt Siodmak (Curt Siodmak), scenario filma iz 1941.
Režija:Džo Džonston (Joe Johnston)

SINOPSIS
Oskarovac Benisio del Toro igra Lorensa Talbota, ukletog plemića koji se vraća na porodično imanje posle nestanka svog brata. Ponovo udružen s otuđenim ocem (oskarovac Entoni Hopkins), Talbot kreće u potragu za bratom – a razotkriva svoju užasavajuću sudbinu. Detinjstvo Lorensa Talbota prekinulo se one noći kad mu je umrla majka. Kad je napustio uspavano viktorijansko seoce Blekmur, proveo je decenije pokušavajući da se oporavi i da zaboravi. Međutim, kada ga verenica njegovog brata, Gven Konlif (Emili Blant), pronađe i zamoli da joj pomogne da nađu njenu izgubljenu ljubav, Talbot se vraća kući kako bi se pridružio potrazi. On će saznati da nešto neverovatne snage i neutoljive želje za krvlju ubija seljane, i da je sumnjičavi inspektor iz Skotland jarda po imenu Aberlin (Hjugo Viving) došao to da istraži.
Dok bude odgonetao krvavu zagonetku, saznaće za kletvu iz davnina koja ozleđene pretvara u vukodlake kad je mesec pun. Sada će, ako ima ikakve šanse da prekine pokolj i zaštiti ženu koju je zavoleo, Talbot morati da uništi opako stvorenje koje živi u šumama koje okružuju Blekmur. Ali dok bude lovio zastrašujuću zver, običan čovek s izmučenom prošlošću otkriće svoju primitivnu stranu – onu za koju nije ni mogao da pretpostavi da postoji.
O FILMU
"Vukodlak" vraća mit o ukletom čoveku njegovom legendarnom poreklu. Četrdesetih godina prošlog veka "Univerzal pikčers" je prikazao u bioskopima seriju horor filmova, što je stvorilo novi žanr zabave za publiku: film s čudovištima. Transformišući se u dobro poznate likove poput Drakule, Frankenštajna, Mumije i nevidljivog čoveka, legendarni glumci, uključujući Belu Lugošija, Borisa Karlofa i Kloda Rejnsa, oživeli su na celuloidnoj traci noćne more koje su do tada postojale samo u mašti čitača.
Tokom više hiljada godina njemu su pripisivana razna imena u različitim kulturama. Već duže vreme postoji globalna fascinacija mitološkim bićem koje je poznato kao likantrop, ljudsko biće s natprirodnom sposobnošću da se pretvori u biće poput vuka kad je mesec pun. Ali tek se poslednjih sedam decenija snimaju filmovi o njemu. "Univerzalov" klasik iz 1941. – "Čovek vuk", čvrsto je uspostavio moderan kinematografski mit o vukodlaku. Film je stvorio nezaboravni lik u vidu tragičnog i hirovitog plemića po imenu Lorens Talbot, koga je igrao Lon Čejni Mlađi, sin ikone nemog filma Lona Čejnija, zvezde filmova "Fantom iz opere" i "Zvonar Bogorodičine crkve".
Glumac i producent Benisio del Toro je duže vreme bio fan ovog žanra i počeo je da razmišlja zajedno sa svojim menadžerom i producentom Rikom Jornom o odavanju počasti ovom filmu. "Kad sam prvi put došao u Holivud, želeo sam da uradim rimejk jednog od ovih starih filmova", priseća se Jorn. "Pre nekoliko godina, kad smo Benisio i ja izlazili iz njegove kuće, ugledao sam poster za film "Čovek vuk". Na njemu je izbliza bio prikazan Lon Čejni Mlađi kao čudovište. Zagledao sam se u poster, a onda u Benisija – koji je tada imao dugu bradu – i rekao mu: ‘Šta misliš o tome da uradimo rimejk filma ‘Čovek vuk’?’"
Iako je znao da će to zahtevati tešku šminku i masku da bi se dočaralo prepoznatljivo stvorenje, Del Toro je bio spreman za izazov. "Frankenštajn, Drakula, Mumija… Kad sam bio mali, gledao sam ove filmove", objašnjava Del Toro. "Moje najranije sećanje na glumu bilo je gledanje Lona Čejnija Mlađeg u ulozi Vukodlaka. Želeli smo da odamo počast ovom klasičnom filmu i da ga snimimo na klasičan način".
Del Toro nije želeo da se napravi rimejk filma frejm po frejm, već više da se modernizuje za savremenu publiku. Po njemu je priča koju su napisali scenaristi Endru Kevin Voker i Dejvid Self "dala filmu neke preokrete i moderan pristup, ali je ostala dosledna originalnoj priči". Za producente nikad nije postojala sumnja da je Del Toro pravi izbor za glavnu ulogu. "Benisio ima izuzetno moćne oči", kaže producent Staber o ovom oskarovcu. "Za srž filma je kritično da se oseti ogromna količina emocije koja izbija iz transformacije. Gluma je uvek najbitnija da biste saosećali s likom. Specijalni efekti su neverovatni, ali oni samo naglašavaju glumu, ne stvaraju je".
Kao i kod svih svojih projekata, reditelj filma Džo Džonston je bio mnogo više zainteresovan za priču nego za spektakl. On je u scenariju pronašao "ispod akcije, krvi i straha, ljubavnu priču između Lorensa Talbota i verenice njegovog pokojnog brata, Gven. Želeo sam da ta veza bude element koji će povezati celu priču", dodaje Džonston. Za ulogu Lorensovog ekscentričnog oca odabran je legendarni glumac ser Entoni Hopkins. On objašnjava vezu između mlađeg i starijeg Talbota: "To je jedna veza hladnoće i napuštanja. Lorens nikad nije mogao da upozna svog oca i bio je odbačen zbog užasne strahote kojoj je prisustvovao kao dete, a to je smrt njegove majke. Ser Džon ga je gurnuo od sebe i poslao ga da živi u Ameriku, ali on se vraća u Englesku kao svetski poznat glumac i otkriva da je njegov brat u nevolji".
Na pitanje šta ga je privuklo ulozi, Hopkins kaže: "Psihološki gledano, ljudi uživaju da posmatraju mračnu stranu života. Transformaciju, uskrsnuće, spasenje, ova priča ima sve to". Hopkins je bio zainteresovan i za to kako će se veza između ova dva čoveka razvijati: "Ser Džon je hladan i ne pokazuje nikakvu blagost prema tragediji i patnji, a takav je i u ophođenju sa sinom. On manipuliše i provocira ga opaskama koje nikada nisu otvoreno okrutne, već samo u nagoveštajima".
Pošto se otac i sin nisu videli niti čuli godinama, od trenutka kada su se ponovo sreli, veza između njih je prirodno napeta. Del Toru nije bilo teško da se uživi u taj deo uloge jer je na početku bio izuzetno nervozan što snima s Hopkinsom. S osmehom se priseća: "Na početku sam više bio zapanjen što sarađujem s njim nego što sam uživao. Ali, dok sam posmatrao njegov rad, on mi je mnogo pomogao i s vremena na vreme mi je davao savete. Bilo je lepo sarađivati s glumcem koji ti daje smernice".
Oficijelni sajt

Premijera: FEST
U bioskopima od 25. februara 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.