U trendu

Vulkan (video)

Žanr: drama
Trajanje: 93 min
Zemlja porekla: Gvatemala/Francuska, 2015

Glavne uloge: Maria Mercedes Coroy, Maria Telon, Manuel Antun, Justo Lorenzo
Scenario: Hajro Bustamante (Jayro Bustamante)
Režija: Hajro Bustamante (Jayro Bustamante)

SINOPSIS

Marija je netipična 17-godišnja devojka majanskog porekla, koja sa porodicom živi i radi na plantaži kafe u podnožju vulkana. Uprkos ugovorenom braku sa Ignjasiom, gazdom plantaža, za koji je majka Huana uveliko priprema, ona mašta o bekstvu u veliki grad sa dečkom, sezonskim radnikom Pepeom. Ipak, kad joj neplanirana trudnoća sruši snove, na njoj je odgovornost da obezbedi sigurnu budućnost najbližima. Mada njeno lepo lice ne odaje patnje sa kojima se bori u pokušaju da povrati kontrolu nad životom, svaki novi dan pričinjava joj bol zbog kog tiho izgara iznutra. Posle jedne noći strasti, koja joj je obeležila sudbinu, Pepe je ostavlja sa nerođenim detetom. Otac nema milosti za njeno stanje, te je primorava da trudna uđe u polje puno otrovnih zmija kako žetva ne bi kasnila. Na kraju, čak i za muža, kome je kao mala obećana, ispostavlja se da je lažov i prevarant. Zbog njegovih sumnjivih radnji, cela porodica dolazi na loš glas i u sukob sa policijom, što konačno gasi sve Marijine nade za lepšom budućnošću.

O FILMU

Ovenčan sa 15 nagrada na prestižnim svetskim filmskim smotrama, među kojima su Srebrni medved sa Berlinskog festivala 2015. i priznanje za filmski debi na ovogodišnjem 44. Festu.

Prvo, pa muško. Tako bi se mogao opisati filmski debi gvatemalskog režisera, scenariste i producenta Hajra Bustamantea. Reč je o jednom od najhvaljenijih filmova koji su prošle godine stigli iz Latinske Amerike. Sukob modernog i tradicionalnog najizraženiji je u siromašnim porodicama nerazvijenog sveta. Zidovi koji dele snove od onih koji ih snevaju, ponekad su previsoki i nesavladivi. Baš tom temom bavi se Bustamante, nastojeći da čak i odabirom anonimnih glumaca amatera postigne realističnost odnosa i situacija koje vladaju svakodnevnim životima ljudi na rubu civilizacije. Ono što daje posebnu draž filmu jeste mogućnost da makar putem kamere zavirimo u svet malih i skoro zaboravljenih zajednica Majanaca, rešenih da učaureni u običaje i narodna verovanja sačuvaju osećaj pripadnosti jednoj od nekada najvećih svetskih civilizacija. Suprotstavljeni svemu što im moderni svet donosi, svesni da im je nekada davno taj isti svet sve oduzeo. Gvatemala je prvi put u istoriji odabrala „Vulkan“ kao svog kandidata za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Uloge tumače: Marija Mersedes Koroj, Marija Telon, Manuel Antun, Husto Lorenso, Marvin Koroj

Oficijelni sajt: Ixcanul (2015)
Premijera: 9. jun 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.