U trendu

Zaborav

Žanr: akcija, avantura, naučna fantastika
Trajanje: 124 min.
Premisa: Zemlja je sećanje za koje se vredi boriti!

Glavne uloge:Tom Kruz (Tom Cruise), Morgan Friman (Morgan Freeman), Olga Kirilenko (Olga Kurylenko), Andrea Rajzborou (Andrea Riseborough), Melisa Leo (Melissa Leo)
Scenario:Karl Gajdusek (Karl Gajdusek), Majkl Arnt (Michael Arndt), Džozef Kozinski (Joseph Kosinski) – strip i originalna priča
Režija:Džozef Kozinski (Joseph Kosinski)

SINOPSIS
U spektakularnoj Zemlji budućnosti, koja se razvila do neprepoznatljivosti, suočavanje jednog čoveka s prošlošću dovešće ga do puta iskupljenja i otkrića dok se u isto vreme bude borio da sačuva čovečanstvo.
Džek Harper (Kruz) je jedan od poslednjih mehaničara za bespilotne letelice koji je stacioniran na Zemlji. Džekova misija, koja je deo ogromne operacije izvlačenja vitalnih resursa posle decenija ratovanja s užasnim neprijateljem po imenu Skavsi, bliži se kraju. On živi i patrolira zadivljujućim nebom hiljadama metara iznad zemlje, ali će se njegovo bivstvovanje na nebu prekinuti kad spase prelepu neznanku iz oborene letilice. Njen dolazak pokrenuće seriju događaja koji će ga naterati da preispita sve što zna, a sudbina čovečanstva pašće u njegove ruke.
O FILMU
Tom Kruz igra glavnu ulogu u filmu "Zaborav", originalnom i inovativnom filmskom događaju koji nam stiže od reditelja filma "Tron: legat" i producenta filma "Uspon Planete majmuna".
Dok većina akcionih avantura ima ogroman broj likova, jedan od mnogih elemenata koji film "Zaborav" čini jedinstvenim jeste relativno mali broj glumaca. Pošto je Džek jedini mehaničar na napuštenoj Zemlji, mogućnosti da sretne preživele su gotovo nepostojeće. Budući da su scenaristi osmislili takvu usko koncentrisanu priču koja se bazira samo na nekoliko uloga, filmadžije su znale da je odabir savršenih glumaca presudan za oživljavanje "Zaborava".
Kad je Kozinski razmatrao ko bi bio savršen Džek, Tom Kruz mu je bio na vrhu liste. Ipak, reditelj se iznenadio kad je dobio poziv od Kruzovog agenta koji mu je rekao da je glumac video grafičku novelu i da želi da sednu i popričaju o filmu. Kozinski i Kruz su se našli u avionskom hangaru u Burbenku, gde je Kozinski pokazao kratku priču i storibord projekta. Posle tri sata, Kruz je rekao Kozinskom da želi da snime zajedno ovaj film. Potom je započeo jednogodišnji proces stvaranja scenarija s Kruzom u glavnoj ulozi.
Kruz kaže: "Pročitao sam priču i viđao sam ranije reklame koje je Džo snimao, pa sam ga pozvao. Našli smo se, pokazao mi je delove ‘Trona’ i ja sam se oduševio. Pomislio sam da je odličan reditelj i da je veoma talentovan. Džo je neko ko stvara nove svetove, a njegova vizija ‘Zaborava’ me je privukla. Nikad nisam video tako nešto – način na koji je želeo da ga snimi i svi elementi koji su bili uključeni. Iako nisam snimio naučnofantastički film od ‘Suvišnog izveštaja’, obožavam taj žanr i znao sam da se Džo dobro snalazi u njemu."
Producenti su bili uzbuđeni što će licencirani pilot igrati Džeka i pilotirati jedinstvenom letelicom koja je napravljena za ovaj film. Černin kaže: "Tom je zaluđen letenjem. Mislim da se dobro zabavljao s ovom našom letelicom, što će se i videti na filmu." Pored Kruza, koji tumači glavnu ulogu, likovi Džulije i Viktorije pripali su glumicama Olgi Kirilenko i Andrei Rajzborou. Černin objašnjava zašto su njih odabrali: "Bilo nam je bitno da ove glumice prenesu ono što se dešava s emotivnom stranom priče. Dugo smo tragali za pravim glumicama. Olga unosi srce i dušu u lik Džulije, dok je Andrea sveže lice koje pleni životom. Odlično su se dopunjavale i podigle su svoje likove na jedan viši nivo."
Kirilenkova priznaje da je bila spremna za sve naporne zadatke: "Stvari nisu onakve kakve se u početku čine. Kad se Džulija pojavi u Džekovom i Vikinom životu, donosi nevolje. Savršen, idiličan život će se srušiti. Nastaje haos i to je zanimljivo igrati. Pritom uloga zahteva fizičko ulaganje jer ima dosta akcionih scena, što ranije nikad nisam radila."
Kad Džek pronađe grupu preživelih na Zemlji, shvatiće da on i Vika nisu sami. U ulozi Biča, moralno neodređenog vođe, našao se oskarovac Morgan Frimen. Glumac priča o svom razlogu za prihvatanje uloge: "Ono što ‘Zaborav’ razlikuje od ostalih filmova jeste njegova kreativnost, kostimi, scenografija i mašinerija. To je svet za sebe, a Džo je perfekcionista, pa je snimanje s njim pravo zadovoljstvo, jer zna tačno šta želi."
Kruz priča o saradnji s legendarnim glumcem: "Morgana sam upoznao 1990. godine kad smo obojica bili nominovani za Oskara. Toliko sam mu se divio da sam jedva čekao to veče da mu se javim i kažem mu koliko mi se dopada kao glumac. Obojica smo rekli da bi trebalo da snimimo nešto zajedno. Tužan sam što je prošlo toliko godina pre nego što se to desilo, ali sam srećan što sam dobio priliku da radim s njim. On je predivan čovek i izvanredan glumac."
Oficijelni sajt

Premijera: 17. aprila 2013. godine u bioskopima "Cineplexx"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar