najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Beogradska filharmonija oduševila publiku u Negotinu

U Domu kulture u Negotinu Beogradska filharmonija izvela je koncert u okviru jubilarnih 50. Mokranjčevih dana i oduševila publiku.

NEGOTIN – U Domu kulture u Negotinu Beogradska filharmonija izvela je  koncert u okviru jubilarnih 50. Mokranjčevih dana i oduševila publiku.

Solista na violončelu bila je maestralna Maja Bogdanović, dok je dirigent Vladimir Kulenović, a Beogradksa filharmonija nastupila je u Negotinu prvi put posle više od deset godina.

Izvođene su kompozicije Aleksandra Vujića – Srpsko kolo, Koncert za violončelo i orkestar u H – molu Antonjina Dvoržaka, kao i Simfonija u C -molu Petra Konjovića.

Koncert je omogućila Delegacija EU u Srbiji, a prisustvovali su mu šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Ministar Tasovac naveo je u uvodnoj reči da mu je velika privilegija i čast što je u Negotinu i šaljivo rekao da je mrzeo Mokranjca od svog najranijeg detinjstva, jer je njegova majka radila u muzičkoj školi sa njegovim imenom i, kako je rekao, kao mali, prepoznao je da je to ime odgovorno zato što „mama nije tu“.

Prema njegovim rečima, Stevan Mokranjac se svrstava u red najvećih ljudi iz naše istorije i stalno je prisutan u našim životima.

„On je već odavno u Evropi kao deo evropske kulturne baštine i mislim da nas tamo željno očekuje“, rekao je Tasovac.

Majkl Devenport je naglasio da mu je teško da zamisli veću čast od ove, koju je doživeo pozivom na otvaranje ovog koncerta.

On je rekao da je Dragana Knežević iz Negotina najzaslužnija za dolazak Beogradske filharmonije posle 15 godina.

„Shvatili smo odmah suštinu vizije, nakon tog razgovora sa njom nismo imali nikakvu dilemu da je mesto Beogradske filharmonije ovde u Negotinu i da se pokaže da vrhunski orkestri, pored Njujorka, Londona i Rima mogu da nastupaju i ovde u Negotinu“, rekao je Devenport.

Jubilarni 50. Mokrančevi dani održavaju se u Negotinu od 10. do 16. septembra uz bogat kulturni i muzički program.

Beogradska filharmonija, institucija kulture sa tradicijom dugom 91 godinu i sa 96 muzičara prosečne starosti 40 godina, napravila je značajan uspeh i pozicionirala se, tokom poslednje decenije, kao jedan od najboljih orkestara u regionu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike