Brajan Adams

Brajan Gaj Adams (Bryan Guy Adams) rođen je 5. novembra 1959. godine u Ontariju, u Kanadi. Ovaj pevač proslavio se u Kanadi, ali i širom sveta, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina sa nekoliko svojih balada, uprkos tome što je njegov „fah“ bio malo „življi“ rok.

S obzirom na to da je njegov otac bio evropski diplomata Ujedinjenih nacija, Brajan se često selio po svetu. Svoju karijeru u muzici započeo je pisanjem tekstova. Od 1978. do 1980. godine napisao je nekoliko tekstova koji su se kasnije proslavili, a jedan od najpoznatijih bio je najveći hit Boni Tejlor.

Početkom 1980. godine osnovao je svoj bend i izdao prvi album. Prva dva albuma, iako veoma kvalitetna, nisu doživela veliku popularnost. Do 1983. godine, sa svojim bendom bio je na turnejama većih grupa – The Kinks, Loverboy i Foreigner. Tek njegov treći album, „Cuts Like A Knife“, i kasnije četvrti – osvojili su visoka mesta na muzičkim top-listama i doneli hitove tog vremena. Jedan od hitova, „Diana“, posvećen britanskoj princezi, bio je dovoljan žutoj štampi da ove dve ličnosti proglasi ljubavnicima.

Veoma aktivan Adams je bio i na svim humanitarnim koncertima; prvi je pevač koji je posetio Vijetnam posle američkog rata u toj zemlji, pisao je pesme posvećene ugroženim ljudima u svetu i često davao donacije siromašnoj deci. Kako je izdavao jedan za drugim albumom, bio je sve popularniji. Iz osamdesetih godina izdvojio se i njegov duet sa Tinom Tarner – „It“s Only Love“.

Početak devedesetih godina bio je vrhunac njegove karijere. Hitovi „Thought I“d Died And Gone To Heaven“ i „All For Love“, koji je pevao sa Rodom Stjuardom i Stingom, za film „Tri musketara“ – doneli su mu svetsku slavu i prvo mesto za pesme na svim muzičkim top-listama. Poslednji veliki hit do sada jeste njegova pesma „Have You Ever Really Loved A Woman?“, takođe snimana za film.

Priznanje Adamsovog uspeha bilo je i njegovo fotografisanje sa kraljicom Elizabetom na zlatnom jubileju 2002. godine (ovakvu priliku imale su samo slavne ličnosti britanskog porekla).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.