„Cipela“ ide na Eurosong!

Au, šta bi ovo, ljudi moji? Kakvo je ovo iznenađenje! Bolje reći šok. Bar za mene… Molim vas da imate razumevanja, pišem ovaj članak samo pola sata nakon okončanja festivala i još sam pod jakim utiscima. Vi ćete lepo prespavati noć i ujutru, sređenih misli, dati svoj komentar. Jedva čekam da ih vidim…
Potrudiću se da budem profesionalac. Idemo redom. Scenografiju smo već hvalili, ali voditeljka Jovana Janković je bila posebno šarmantna. Sve pohvale za nju. Ne bih predstavljao izvođače ponaosob, samo ću reći jedno lično zapažanje. Već na drugo slušanje, svakako najprijatnije iznenađenje "Beovizije" za mene bila je grupa "Etar" i njihova pesma "Sanjaj me". Sjajan bend i sjajna pesma! Pokazalo se da i žiri, a i publika, donekle dele moje mišljenje.
Nakon predstavljanja svih finalista, ponovo je usledilo desetominutno glasanje. I sinoć su dodeljene nagrade, i to Jeleni Tomašević za pevačicu godine, kao i za album godine. Nagrada "Duško Trifunović" – za najbolji tekst, pripala je Ljiljani Jorgovanić za tekst pesme "Panta rei". A potom smo uživali u Jeleninom mini-koncertu. Njeni, a i naši gosti, bili su Sirušo, predstavnica Jermenije s prošlog Eurosonga, i Boaz, izraelski predstavnik na toj manifestaciji. Posle pojedinačnog nastupa, usledila je svetska premijera pesme "Time to pray", koju su izveli zajedno. Ovu, kako su je nazvali, pesmu mira, komponovao je Boaz a tekst je napisao izraelski predsednik Šimon Peres.
A onda veliko finale! Prvo nagrade. Debitant godine je moj favorit, grupa "Etar", a najbolji scenski nastup imala je grupa "Pozitivan haos". Zanimljivo je da je Fan klub ovog festivala za najbolju pesmu izabrao juče spominjanu Anu Nikolić i njen hit "Bili smo najlepši". Da ne možemo bez skandala to već odavno znamo. Ali, šta se ovoga puta desilo? Posle polufinalne večeri, pošto su proglašeni finalisti, tek naknadno je utvrđeno da su se u finale plasirali i Ana Nikolić i Ivana Selakov. Navodno je, tehničkom greškom, uzet rezultat SMS glasanja na petominutnom preseku, a ne na samom kraju. Supervizorska komisija RTS-a je ovim izvođačima ponudila učešće u finalu, što je Ivana prihvatila, ali Ana nije.
E, a zatim je simpatična Jovana krenula s čitanjem glasova, prvo žirija, a potom i publike. Mogli su se naslutiti favoriti publike – Oskar je dobio 10 poena, a OT bend 12. Ali, ono što je predstavilo svakako veliko iznenađenje, a za mene šok, jeste glasanje žirija. Naime, oni su 10 poena dali grupi "Etar", a 12 Marku Konu i Milanu Nikoliću. Kada se sve to kraju sabralo, dobili smo konačnu tabelu koja je neumoljivo pokazivala sledeće: Marko Kon i Milan Nikolić, pesma "Cipela" – prvo mesto i 19 poena, "OT bend", pesma "Blagoslov za kraj" – drugo mesto i 17 poena, i grupa "Etar", pesma "Sanjaj me" – treće mesto i 15 poena.
Nemam ja pravo da komentarišem odluke takvih imena i veličina kao što su Kornelije – Bata Kovač, Željko Joksimović i Biljana Krstić, koji su bili u žiriju. Ali vama to pravo niko ne može uskratiti. Stoga, samo napred!
A mi ćemo u Moskvu 14. maja "ušetati" s "Cipelom"! "Moja stara cipela, pola sveta videla…" Jeste polunarodnjak, al’ je bar naš! Nek je sa srećom. Zaista će nam trebati…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.