U trendu

„Cipela“ ide na Eurosong!

Au, šta bi ovo, ljudi moji? Kakvo je ovo iznenađenje! Bolje reći šok. Bar za mene… Molim vas da imate razumevanja, pišem ovaj članak samo pola sata nakon okončanja festivala i još sam pod jakim utiscima. Vi ćete lepo prespavati noć i ujutru, sređenih misli, dati svoj komentar. Jedva čekam da ih vidim…
Potrudiću se da budem profesionalac. Idemo redom. Scenografiju smo već hvalili, ali voditeljka Jovana Janković je bila posebno šarmantna. Sve pohvale za nju. Ne bih predstavljao izvođače ponaosob, samo ću reći jedno lično zapažanje. Već na drugo slušanje, svakako najprijatnije iznenađenje "Beovizije" za mene bila je grupa "Etar" i njihova pesma "Sanjaj me". Sjajan bend i sjajna pesma! Pokazalo se da i žiri, a i publika, donekle dele moje mišljenje.
Nakon predstavljanja svih finalista, ponovo je usledilo desetominutno glasanje. I sinoć su dodeljene nagrade, i to Jeleni Tomašević za pevačicu godine, kao i za album godine. Nagrada "Duško Trifunović" – za najbolji tekst, pripala je Ljiljani Jorgovanić za tekst pesme "Panta rei". A potom smo uživali u Jeleninom mini-koncertu. Njeni, a i naši gosti, bili su Sirušo, predstavnica Jermenije s prošlog Eurosonga, i Boaz, izraelski predstavnik na toj manifestaciji. Posle pojedinačnog nastupa, usledila je svetska premijera pesme "Time to pray", koju su izveli zajedno. Ovu, kako su je nazvali, pesmu mira, komponovao je Boaz a tekst je napisao izraelski predsednik Šimon Peres.
A onda veliko finale! Prvo nagrade. Debitant godine je moj favorit, grupa "Etar", a najbolji scenski nastup imala je grupa "Pozitivan haos". Zanimljivo je da je Fan klub ovog festivala za najbolju pesmu izabrao juče spominjanu Anu Nikolić i njen hit "Bili smo najlepši". Da ne možemo bez skandala to već odavno znamo. Ali, šta se ovoga puta desilo? Posle polufinalne večeri, pošto su proglašeni finalisti, tek naknadno je utvrđeno da su se u finale plasirali i Ana Nikolić i Ivana Selakov. Navodno je, tehničkom greškom, uzet rezultat SMS glasanja na petominutnom preseku, a ne na samom kraju. Supervizorska komisija RTS-a je ovim izvođačima ponudila učešće u finalu, što je Ivana prihvatila, ali Ana nije.
E, a zatim je simpatična Jovana krenula s čitanjem glasova, prvo žirija, a potom i publike. Mogli su se naslutiti favoriti publike – Oskar je dobio 10 poena, a OT bend 12. Ali, ono što je predstavilo svakako veliko iznenađenje, a za mene šok, jeste glasanje žirija. Naime, oni su 10 poena dali grupi "Etar", a 12 Marku Konu i Milanu Nikoliću. Kada se sve to kraju sabralo, dobili smo konačnu tabelu koja je neumoljivo pokazivala sledeće: Marko Kon i Milan Nikolić, pesma "Cipela" – prvo mesto i 19 poena, "OT bend", pesma "Blagoslov za kraj" – drugo mesto i 17 poena, i grupa "Etar", pesma "Sanjaj me" – treće mesto i 15 poena.
Nemam ja pravo da komentarišem odluke takvih imena i veličina kao što su Kornelije – Bata Kovač, Željko Joksimović i Biljana Krstić, koji su bili u žiriju. Ali vama to pravo niko ne može uskratiti. Stoga, samo napred!
A mi ćemo u Moskvu 14. maja "ušetati" s "Cipelom"! "Moja stara cipela, pola sveta videla…" Jeste polunarodnjak, al’ je bar naš! Nek je sa srećom. Zaista će nam trebati…

10 komentara
 1. Filimena Jakovleska

  Pesnata e super.

 2. Bojan Jovanović

  Ovo je bruka za naš narod! Šta drugo može da se kaže! Gde su sada momci iz No Name-a, oni su za ove izmislili muziku!

 3. Kristina Nikolić

  Sa ovom pesmom nećemo stići ni do finala, a u polufinalu bićemo poslednji! Stvarno je sramota! OT bend je trebalo da pobedi. „Cipela“ je užasna pesma!

 4. Aleksandra N

  Oskar je bio najbolji!

 5. Snežana Pantić

  Idemo da budemo poslednji. Ana Nikolić nije bila Bog zna šta, ali je sigurno bila najviše za Evroviziju. Ostali… tiha jeza – pesmičice za promociju početnika, a nikako za put u Moskvu.

 6. Dušanka Marinković

  Pobednička pesma je prava bruka za našu zemlju. I ostale pesme su bile jako loše, ali pesma „Cipela“ je prava katastrofa.

 7. Milica L

  Ja baš mislim da je pesma super i simpatična. Od svih koji su nastupali, jedino me je ta pesma zadržala do kraja. Napred Marko!

 8. Minela Kujundžić

  Ju, naopako! Ovo je sramota za Srbiju. Šta je sa tim ljudima? Ono zvuči kao neka niskobudžetna pesma. Zaprepašćena sam!

 9. Nadežda Jančić

  Skandal, ali potpuni! Veličine kao što su Kornelije Kovač, Bilja Krstić i Željko Joksimović ne treba komentarisati, ali treba reći da je zbog njih najviše glasova upravo dobila „Cipela“, etno zvuk je pobedio zahvaljujući njima. Gre’ota za momke iz OT benda, bili su sjajni i žao mi je što oni nisu pobedili.

 10. Jelica Berber

  Mišljenja sam da pesme na Beoviziji nikad nisu bile gore, muzika je loša, tekstovi još gori, a ne bih mogla da izdvojim niti jednog izvođača s glasovnim mogućnostima. Pobednička pesma mi je još najbolja, originalna, moram priznati, kombinacija narodne, popa i roka, nije loše. S ozirom na to da baš takve pesme prolaze na Evroviziji, mislim da imamo šanse, a ja im želim puno sreće.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike