U trendu

Električni orgazam: Neka za nas drugi misle, mi sposobni za to nismo

Jedna od najvećih jugoslovenskih rokenrol grupa, Električni orgazam, će koncertom u Domu Omladine obeležiti 35 godina rada. Slavljenička turneja će obuhvatiti još nekoliko gradova Srbije.

Polovinom januara 1980. godine, posle koncerta grupe Leb i sol, Srđan Gojković Gile, bubnjar grupe Hipnotisano pile, gitarista Ljubomir Jovanović Jovec i orguljaš Ljubomir Đukić su došli na ideju da osnuju punk grupu Električni orgazam.

Prvi nastup imali su početkom juna 1980. godine u maloj sali SKC-a. Na tom koncertu nastupili su u postavi: Gile (gitara), Ljuba (klavijature), Jovec (bubnjevi), Goran Sinadinović (gitara) i Marina Vulić (bas). Kada je u grupu došao atraktivni bubnjar Goran Čavajda Čavke, Jovec je prešao na gitaru a Sinadinović je otišao. U jesen iste godine na Omladinskom festivalu u Subotici izazvali su skandal energičnim nastupom koji je uključivao rušenje mikrofona, činela i razbijanje šarenih sijalica koje su bile deo kičerajske scenografije. Odmah su bili diskvalifikovani.

Početkom 1981. godine uz grupe Idoli i Šarla akrobatu snimili su LP “Paket aranžman” na kome su bili zastupljeni pesmama “Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj” i “Vi”. Jugoton im je odmah dao šansu i prvi su od beogradskog novotalasnog trija snimili debi album. Bili su jedna od retkih grupa sa privilegijom da “odrastaju u javnosti”. U produkciji Ivana Pike Stančića zabeležili su svoj autentičan zvuk iz tog perioda u pesmama “Nebo”, “Konobar”, “I’ve Got a Feeling” (obrada The Beatles), te novim verzijama “Krokodili dolaze” i “Vi”.

LP “Lišće prekriva Lisabon” snimili su u ljubljanskom studiju “Tivoli” i producirali ga uz pomoć Tonija Jurija.  U jesen 1983. godine Piko i Gile su pod uticajem njujorške underground scene, pod imenom Hijene, snimili ploču “WooDoo za početnike”.  Albumom “Distorzija” realizovali su pravi veliki povratak na scenu. Jednostavnim i nadahnutim rock’n’roll pesmama nanizali su seriju hitova: “Debela devojka”, “Ja sam težak kao konj”, “Ne postojim”, “Vudu bluz”, “Kapetan Esid”, “Ša la la”. Koncertni album “Braćo i sestre” snimljen je oktobra 1986. godine. Ploču otvara efektna najava Dražena Vrdoljaka, u pesmi “Locomotion” kao gost peva Ljuba, a jedina nova pesma je “Bejbe, ti nisi tu”, obrada “Out Of Time” The Rolling Stones.

Godine 1988. objavili su album “Letim, sanjam, dišem” kojim su ponovili prethodnu formu i zabeležili uspešne “Igra rock’n’roll cela Jugoslavija”, “Ti”, “Poljubi me i priznaj mi”, “Sve ste vi naše devojke”. Ploču su producirali Gile, Piko i Teodor Jani, kao gosti svirali su Nebojša Antonijević (gitara) i Saša Lokner (klavijature). Album su promovisali koncertom na Tašmajdanu leta 1988. godine. Ubrzo su objavili ploču sa izborom najboljih hitova i posle toga prestali sa radom.

Gile je 1989. godine uradio muziku za omnibus film “Kako je propao rokenrol” i to za priču “Nije sve u ljubavi…” koju je režirao Vladimir Slavica. Njegove, Kojine i Divljanove pesme izašle su na ploči “Kako je propao rokenrol” (PGP RTB 1989.). Zatim je Gile sa Divljanom uradio songove i samostalno komponovao muziku za film“Crni bombarder” reditelja Darka Bajića. U akustičnoj verziji pesme “Sex, droga, nasilje i strah” Gile je pevao i svirao akustičnu gitaru, Milan Mladenović usnu harmoniku a Cane je pevao u refrenu. Muzika za film objavljena je na istoimenom disku “Crni bombarder” (ZAM 1992.).

Godine 1990. Gile, Vlada, Piko i Švaba snimili su album “Lutka koja kaže ne” (PGP RTB 1991.) na kome je gostovao i pijanista Saša Šandorov, a pesme su napisali Vlada i Gile. Na koncertnim promocijama ploče umesto Pika pridružio im se Čavke koji se vratio iz Australije i krajem 1991. godine Električni orgazam je obnovio aktivnost. Tokom pauze Švaba i Banana su sa klavijaturistom Zoranom Zagorčićem (ex Du Du A), gitaristom Ivanom Pajevićem i Vladom Funtekom za bubnjevima, svirali u grupi Trans.

Ploču “Seks, droga, nasilje i strah / Balkan horror rock” snimili su u proleće 1992. godine. Početkom 1992. godine Gile, Čavke i Švaba su sa Milanom Mladenovićem, Antonom i Canetom formirali antiratnu grupu Rimtutituki sa kojom su snimili singl “Slušaj ‘vamo” septembra 1993. godine. Dupli album “Zašto da ne!” snimili su krajem 1994. godine i on nudi stilsku kombinaciju ploča “Lišće prekriva Lisabon” i “Distorzije”, ali sa ukusom devedesetih godina.

Početkom 1995. godine, koncertom u beogradskom klubu “Prostor”, obeležili su petnaest godina rada. Sledećeg jula svirali su u londonskom “The Bottom Line” klubu. CD “Živo i akustično” snimili su 1996. godine na unplugged koncertu. S grupom je svirao novi bubnjar Miloš Velimir, a kao gosti Margita Stefanović (klavir, “Farfisa” orgulje), Boris Bunjac (udaraljke) i Deže Molnar (saksofon).

Septembra 2004. godine Ljuba Đukić se vratio u grupu. Snimak koncerta koji su tim povodom održali 9. februara 2007. godine u klubu “Pogon” Doma omladine objavljen je na disku “New wave”. Croatia Records je početkom 2007. godine u okviru box seta objavila reizdanje prvog albuma Električnog orgazma, “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” Šarla akrobate i “Paket aranžman”. Nastupili su kao predgrupa na koncertu The Rolling Stones 14. jula 2007. godine u Beogradu.

Posetite oficijalni sajt grupe Električni orgazam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.