Godišnjica smrti Fredija Merkjurija: Njegov odlazak šokirao je svet

Legendarni pevač grupe ‘Queen’ Fredi Merkjuri preminuo je 24. novembra 1991. godine od bronhitisa koji je bio posledica AIDS-a, a da su poslednji dani njegovog života bili zaista dirljivi, svedoče oni koji su ga videli neposredno pre smrti.

Fredi je trudio da se sakrije daleko od onih koji su ga fanatično pratili, jer se bojao kako će reagovato kada vide kako mu je telo izgledalo kada je bolest uzela maha, ali je na taj način i štitio bližnje od medija. Dvadeset i četiri sata pred smrt objavio je da je nekoliko godina HIV pozitivan. Nije želeo da uzima lekove i na taj način je ‘požurio’ svoju smrt. Preminuo je u svom domu u Londonu okružen najbližim prijateljima.

Kako je svojevremeno otkrio njegov asistent Piter Friston, njegov strah se tu nije zaustavio. Naime, Frede nije želeo da iko zna gde se nalazi urna sa njegovim pepelom, osim žene za koju je govorio da je ‘ljubav njegovog života’ pa je u svom testamentu obavezao svoju bivšu devojku Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada ne otkrije šta je uradila sa urnom.

Bio je prestravljen. Bojao se da će obožavaoci pokušati da iskopaju njegov pepeo, kao što se događalo sa drugim poznatim ličnostima – rekla je Meri nekoliko godina kasnije.

https://www.instagram.com/p/BKEIX97AAk8/?taken-by=frreddiemercury

Uspela je da opravda njegovo poverenje iako zadatak nije bio lak – morala je da sačuva ovu tajnu od njegovog partnera i roditelja. Potraga za njegovim pepelom postala je potraga za ‘Svetim gralom’, ali je Meri ostala dosledna i nikada nije popustila pritisku.

Fredi i Meri vezu su započeli sedamdesetih godina prošlog veka i bili su zajedno pet godina. Rastali su se nakon što je pevač upoznao američkog producenta, sa kojim je započeo romansu. Međutim, oni su ostali jako bliski pa je pevač smatrao jednim pravim prijateljem. Upravo je Meri nasledila njegovo bogatstvo – imanje vredno 20 miliona funti u zapadnom Londonu, kao i devet miliona funti u novcu.

Pevač, čije je pravo ime Faruk Bulsara, počeo je da se bavi muzikom 1969. godine i sa svojim bendom „Queen“ snimio je 18 albuma. Rođen je u Zanzibaru, a fakultet je završio u Londonu. Dizajnirao je i prepoznatljivi logo benda, a bio je i strastveni ljubitelj mačaka – imao ih je desetak.

https://www.instagram.com/p/BNAHtxJgNth/?taken-by=frreddiemercury

Isto tako, skupljao je poštanske marke, a njegovu kolekciju otkupio je i jedan londonski muzej. Primljen je u Rock’n’roll kuću slavnih 2001. godine. Na 70. godišnjicu rođenja Međunarodna astronomska unija po njemu je nazvala jedan asteroid, prenosi portal 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.