U trendu

I „Prajmal Skrim“ na „Egzitu“!

„Egzit“ još nije ni počeo a atmosfera je već u fazi ključanja. Još novih imena, još novih iznenađenja. Pored neponovljivih Pistolsa, tu su zvanično i još jedni Britanci, ili preciznije, da se ne bi uvredili, Škoti. „Prajmal Skrim“ (Primal Scream), čuvena alternativna rok grupa iz Glazgova, nastupiće 11. jula na glavnoj bini festivala „Egzit“. Bend je nastao davne 1982. godine, a nakon mnogobrojnih personalnih promena, danas su se ustalili u sledećem sastavu: Bobi Gilespi (Bobby Gillespie) – vokal, Endru Ajns (Andrew Innes) – gitara, Geri Maunfild (Gary „Mani“ Mounfield) – bas, Martin Dafi (Martin Duffy) – klavijature, i Darin Muni (Darrin Mooney) – bubanj.
Muzika osamdesetih i devedesetih gotovo je nezamisliva bez ovog benda. Ipak, nije sve počelo tako sjajno. Prva dva albuma nisu baš dobila blagonaklonost kritike, donekle ni publike. Pravi potez je bio objavljivanje albuma „Screamadelica“ 1991. godine, u koji je uneta i za to vreme neizbežna elektronika. Album je postigao ogroman komercijalni uspeh dospevši do osmog mesta na lestvici u Britaniji, a na čuvenoj Bilbordovoj listi stigao je do 31. mesta. Ujedno je dobio i prvu Merkjuri muzičku nagradu. Napomenimo još da je ovo izdanje 2001. u prestižnom „Q“ magazinu zauzelo neverovatno drugo mesto na listi Najboljih 100 albuma svih vremena. Slede ostvarenja „Give Out But Don’t Give Up“ (1994), „Vanishing Point“ (1997), „XTRMNTR“ (2000) i „Evil Heat“ (2002), da bismo na kraju stigli i do poslednjeg u nizu – „Riot City Blues“ iz 2006. Kako saznajemo, trenutno rade na novom materijalu, za koji se očekuje da svetlost dana ugleda krajem ove godine.
Tokom svog postojanja grupa „Prajmal Skrim“ je često menjala vrstu muzike i uspešno se prilagođavala vremenu u kom su stvarali. Zato su tako dugo i ostali u samom vrhu. Jedan od najjačih živih bendova trenutno, uz ostala slavna imena, svakako će učiniti sve da ovaj „Egzit“ bude najbolji do sada.
Od ostalih imena, spomenuo bih i trenutno najmoćniji industrijal metal bend – „Ministry“, koji će svojim snažnim gitarskim zvukom i žestokim rifovima, uz neverovatno moćan glas frontmena Ala Jorgensena, zasigurno dobro protresti Petrovaradinsku tvrđavu 13. jula. Upravo tog dana završiće svoju veliku turneju „C U LaTouR“, koju su započeli ovih dana, tačnije, 28. marta.
Sasvim drugačija vrsta muzike, ali ništa manje interesantna, očekuje nas na istom mestu 12. jula u vidu benda „Gogol Bordello“. Ovaj simpatični multietnički bend iz Njujorka predstaviće nam se svojom pevljivom mešavinom romske i pank muzike, koliko god to neverovatno zvučalo.
Toliko za sada, do objavljivanja nekih novih imena. A vi slobodno preskočite ovaj „Egzit“ – ako možete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.