U trendu

Kokerova himna za dušu

Legendarni britanski pevač Džo Koker (Joe Cocker) je u sklopu svoje turneje „Hymn For My Soul“, kojom promoviše istoimeni album, posetio Beograd.
Prohladno i kišno novembarsko veče nije zasmetalo Beograđanima da ispune Beogradsku arenu do poslednjeg mesta. Parter Arene bio je prilagođen za sedenje, ali je publika veći deo koncerta provela na nogama. Koker ima vernu publiku u Beogradu i pristalice svih generacija, jer je na tribinama bilo mnogo onih koji ga pamte još s „Vudstoka“ 1969. godine.
Nestrpljivu publiku Arene zagrevala je engleska pevačica Sara Džejn Moris (Sarah Jane Morris) uz pratnju akustične gitare. Morisova je publici poznata kao jedna od članica grupe „Comunards“, koja se osamdesetih godina proslavila pesmom „Don’t leave me this way“. Nakon raspada grupe, ona je snimila još sedam albuma, kojima se proslavila kao solo izvođač, najviše u Italiji i Grčkoj. Moćnim glasom Morisova je otvorila veče dobre muzike izvođenjem pesama „Blue moon“ i „Never Gonna Give You Up“, a zatim se zahvalila beogradskoj publici na toplom prijemu.
Posle mnogo uzvika nestrpljenja, crvena zavesa s natpisom „Himna za moju dušu“ se otvorila i na impresivnoj bini se ukazala čitava grupa muzičara i pratećih vokala, a onda se čuo i onaj prepoznatljivi, hrapavi glas koji generacije pamte. Posle nekoliko uvodnih pesama, na prve taktove hita „When The Night Comes“, publika je bila na nogama. Usledila je pesma „N’oubliez jamais“, a na stilizovanim video bimovima u obliku jedra ređale su se crno-bele fotografije Pariza i Katrin Denev.
Od sledeće numere prostrujali su žmarci, a pred očima se ukazao Ričard Gir i legendarne scene iz filma „Oficir i džentlmen“. Tamnoputa devojka koja je pevala prateće vokale savršeno je otpevala deonice Dženifer Varns (Jennifer Warnes) u pesmi „Up where we belong“. Romantičnu atmosferu nastavila je pesma „You Are So Beatiful“.
Zatim su fenomenalni muzičari, među kojima su bili i odličan saksofonista, zanosna dama s bas-gitarom, Nik Milošević za klavijaturama, čije je prezime izazvalo najveći aplauz, i dva fenomenalna ženska vokala, prišli publici i dočarali kamernu atmosferu u naredne tri numere. Pesme s novog albuma – „Just Pass It On“, „Don’t Give Up On Me“ i „Hymn For My Soul“, publika je sjajno prihvatila.
U nastavku koncerta nizali su se hitovi „Summer In The City“, „Come Together“, „Unchain my heart“ i legendarna numera iz filma „Devet i po nedelja“ – „You can leave your hat on“, dok su se ženske siluete njihale u pozadini. Najveće umeće, bezvremeni glas i emocije Koker je preneo u strastvenom izvođenju pesme „With A Little Help From My Friends“. Salve uzvika i aplauza počele su i pre poslednje bubnjarske deonice, uz neizbežno karakteristično Kokerovo skakanje, pa je regularni deo koncerta završen pravim klimaksom.
Međutim, Koker je pripremio Beograđanima još dobre muzike. Na bis je izveo pesme „Delta Lady“ i „Cry Me A River“, dok je u drugom bisu poslao poruku pesmom „Long as I Can See the Light“ – dokle će darovati svet svojim glasom, energijom i pojavom. Za kraj samo: hvala ti, Džo, bilo je to divno veče!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)